Wintervakantie en winterbanden
31-10-2007
• leestijd 2 minuten
Nederlanders kunnen niet wachten om weer op wintervakantie te gaan. Hoewel het grootste deel van de vakantievierders naar een
warm oord
gaat, kiezen veel mensen ook voor de wintersport. Hartstikke leuk natuurlijk, maar hoe zit het in de populaire wintersportgebieden met de voorschriften betreffende winterbanden? Zijn deze in bepaalde landen verplicht? En wat als u geen winterbanden heeft en over de Duitse Autobahn scheurt? Heeft dit gevolgen?
Duitsland
Sinds mei 2006 is het in Duitsland verplicht om in winteromstandigheden een winteruitrusting voor de auto te hebben. Niet alleen voor de Duitsers, maar ook voor de zakenlui en wintergasten. Althans, verplicht… de wet is niet helemaal duidelijk. Er zijn geen duidelijke eisen over wanneer een winteruitrusting gebruikt moet worden.
Maar wat definieert een winteromstandigheid? Moet het heel erg sneeuwen, een beetje of moet je bij een natte weg al de winterbanden tevoorschijn toveren? De Duitsers zijn er ook niet helemaal over uit. De politie kan een boete geven van 20 euro wanneer volgens hen de auto op dat moment niet uitgerust is op de weersomstandigheden. De boete kan zelfs oplopen naar 40 euro wanneer ander verkeer hier hinder van kan ondervinden. Ook komen er strafpunten. Bij te veel strafpunten loopt u kans om uw rijbewijs kwijt te raken.
Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië
In Oostenrijk, Zwitserland, Frankrijk en Italië is het ‘officieel’ niet verplicht om winterbanden te gebruiken. Het wordt echter wel aanbevolen en het kan erg handig zijn gezien de weersomstandigheden in bepaalde maanden. Mocht er een ongeluk gebeuren, wordt er gekeken of er gebruik is gemaakt van winterbanden. Is dit niet het geval, dan kunnen er strafrechtelijke stappen worden ondernomen.
One more for the road…
Het is handig, makkelijk en goedkoop om met de auto op wintersport te gaan. Bijna 70 procent van de Nederlanders die op wintersport gaan, pakt de auto. Het nadeel zijn wel de enorme files die de wintersporters moeten trotseren. Besluit u toch de weg op te gaan, met of zonder winterbanden, is hier nog een goede tip:
Er zijn verschillende websites beschikbaar op internet die informatie geven over de drukste en rustigste momenten op de wegen. ANWB heeft een
verkeerskalender
op de website. Op de kalender is te zien wanneer er topdrukte op de snelwegen is naar Europese vakantieplekken.
Rij voorzichtig!
Bronnen: Alpenreus.nl, ANWB.nl, Wintersport.blog.nl