Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Welke muziekapp is de beste?

19-02-2015
  •  
leestijd 9 minuten
  •  
3792 keer bekeken
  •  
Foto-muziekapps.jpg
Met je smartphone heb je oneindig veel mogelijkheden voor muziek. Het aanbod van muziekapps is enorm. Welke app is eigenlijk de beste? Wij zoeken het voor je uit!
In deze review vergelijken we vier belangrijke apps: Spotify, Deezer, 22tracks en SoundCloud. We beoordelen elke app op het uiterlijk, het gebruikersgemak en de functionaliteit.
Spotify
Spotify is één van de bekendste muziekapps die beschikbaar is op zowel iOS (iPhone) als Android (o.a. Samsung). De app kent heel wat bekende én onbekende artiesten, albums en nummers. Er is een mogelijkheid om eigen afspeellijsten te maken, reeds bestaande afspeellijsten te volgen, activiteiten te bekijken van de mensen die je volgt en je kunt ook nog eens radio luisteren.
Voor Spotify dien je eerst een account aan te maken door middel van je e-mailadres. Je kunt zelf aanvinken of je dagelijkse mailtjes wilt ontvangen of niet.
Uiterlijk
Spotify heeft een donkere vormgeving. De letters komen duidelijk naar voren en het ziet er allemaal erg gelikt uit. Als je bij het hoofdmenu een kopje kiest, licht dat kopje wit op. De rest blijft grijs, zodat je goed ziet waar je precies bent.
Bij de optie 'bladeren' krijg je allereerst verschillende afspeellijsten te zien. Dat is nogal een eyecatcher, want je ziet verschillende plaatjes die bij de lijst horen. Als je naar beneden scrolt kom je bij het kopje 'genres en stemmingen'. Spotify geeft maar liefst 30 genres en stemmingen weer in vierkante blokken. Druk je op een genre, dan krijg je oneindig veel verschillende afspeellijsten die bij het genre horen.
Het hoofdmenu kun je uitklappen via de linkerkant, waarbij je verschillende opties krijgt. Bij 'Jouw muziek' vind je alle afspeellijsten, artiesten, albums en nummers die je volgt. 'Radio' laat een lange waslijst zien met genres en geeft aanbevolen radiozenders, op basis van wat je veel luistert.
Functionaliteit
Spotify is in principe gratis, maar voor wie net wat extra wil kan een Premium-abonnement aanschaffen. Met het Premium-abonnement heb je geen last van reclames en kun je alle nummers offline beluisteren. Je hebt dus in principe geen internetverbinding meer nodig. Met de gratis variant kun je maar 5 keer per dag een nummer weg swipen en kun je nummers niet individueel kiezen. Je kunt dan alleen een afspeellijst of shuffle-modus kiezen. Bij het Premium-abonnement kun je wel zelf een liedje selecteren. Een Premium-abonnement kost €9,99 per maand.
De muziekapp heeft dus heel wat mooie functionaliteiten, waarvan de nieuwste misschien nog wel de mooiste is. Onlangs heeft Spotify de 'touch-preview' geïntroduceerd. Als je een afspeellijst, album of nummer ingedrukt houdt, kun je over de nummers vegen om ze op te slaan.
Spotify kun je ook op je computer en tablet installeren. Je afspeellijsten en toegevoegde nummers synchroniseren automatisch met de apparaten. Erg hand voor feestjes of als je onderweg bent. Daarnaast heeft Spotify een webversie! Waarom ze dus en een programma en een webversie hebben, is onduidelijk...
Waar Spotify wellicht niet zo heel erg veel aan kan doen, maar wat wel een ergernis is: het is wel noodzakelijk om een goede internetverbinding te hebben. Mocht je 3G wegvallen, dan kan de app geen muziek meer streamen waardoor de muziek begint te haperen of helemaal stopt.
Conclusie
De muziekapp Spotify is niet voor niets één van de bekendste muziekapps. De app is gebruiksvriendelijk, heeft veel mogelijkheden (zelfs zonder Premium-abonnement) en ziet er goed uit. Je kunt vrijwel alles vinden en zelf afspeellijsten creëren. Handig voor als je aan het zweten bent in de sportschool of rustig een boek aan het lezen bent. Wat wel hinderlijk is, is de reclame of het haperen van de muziek als er geen goede internetverbinding beschikbaar is. Ook de ontbrekende mogelijkheid om een nummer zelf te kunnen kiezen is nogal irritant.
Aantal sterren:
Spotify is verkrijgbaar via iOS en Android .

Deezer
Deezer is een geduchte concurrent van Spotify. Voor Deezer dien je je eerst te registreren. Dit kan op verschillende manieren: via Facebook, Google+ of via je e-mailadres. Let wel op: registreer pas als je op een wifi-verbinding zit, want via 3G blijft de app lang hangen voordat je op de juiste pagina komt.
Uiterlijk
Deezer heeft een soortgelijk uiterlijk als Spotify. Het hoofdmenu kun je links uitklappen, waarbij je verschillende opties krijgt. De optie ‘Ontdekken’ zegt het zelf al: het zorgt ervoor dat je willekeurig nummers in beeld krijgt om zo nieuwe muziek te vinden. Ook Deezer heeft ingebouwde radiozenders, gerangschikt op genre of artiest.
Deezer gebruikt een wat lichtere kleurenpalet dan Spotify. Het gebruikt veel afbeeldingen van album covers, wat zorgt voor een mooie vormgeving. Naar beneden scrollen loopt erg soepel en de aanbevolen nummers zien eruit als een apart bericht.
Functionaliteit
Met meer dan 20 miljoen nummers is vrijwel alle muziek te vinden in de app. Het aanbod is nagenoeg identiek aan die van Spotify.
Terwijl Spotify maar één abonnement heeft, heb je bij Deezer keuze uit twee abonnement. Je kunt de gratis versie van Deezer een jaar lang onbeperkt gebruiken op de computer of tablet. Op de smartphone is het beperkt tot automatische afspeellijsten, waarbij alleen nummers overgeslagen kunnen worden. Je kunt dus zelf geen nummers selecteren. Deezer maakt wel gebruik van reclameboodschappen, maar qua hoeveelheid onderbrekingen valt dat reuze mee.
Na een jaar wordt het luisteren beperkt tot 2 uur per maand. Maar zelfs dan heb je nog nauwelijks last van reclameboodschappen. Deezer heeft ook nog eens de mogelijkheid om je eigen MP3’s of favoriete tracks van SoundCloud te importeren. Dat werkt niet heel soepel, want het duurt soms erg lang om een liedje te uploaden.
Met Deezer Premium kun je onbeperkt alle beschikbare nummers afspelen zonder reclame op je computer of tablet. Dus niet op je smartphone! Op je smartphone zou je dan nog geen nummers kunnen kiezen. Dit abonnement kost €4,99 per maand. Deezer Premium+ biedt hetzelfde, maar dan ook voor je smartphone. Je kunt tevens afspeellijsten en albums opslaan om offline te beluisteren, handig voor als je geen internet hebt.
Net als Spotify, heeft Deezer een webversie. Je hoeft dus geen programma te installeren. Erg toegankelijk en vooral handig voor op bijvoorbeeld je werk!
Conclusie
Deezer kent geen onderbrekingen door reclameboodschappen. Dat is, vergeleken met Spotify, een groot voordeel. Deezer is zo via de browser te gebruiken en vereist geen aparte installatie. In Deezer kun je opmerkingen plaatsen over albums en het aantal sterren geven als waardering. Deezer is misschien niet zo populair als Spotify, maar doet zeker niet onder. Overigens crashte Deezer één keer op de iPhone. Daardoor scoort de app toch wel wat minder punten, want een app hoort absoluut niet te crashen.
Aantal sterren:
Deezer is verkrijgbaar via iOS en Android .

22tracks
22tracks is een muziekapp die niet heel erg bekend is en eigenlijk niet echt te vergelijken is met Spotify of Deezer, maar zeker wel in ons rijtje ‘muziekapps’ thuishoort. 22tracks is voornamelijk om onbekende artiesten te promoten en te ontdekken en om naar aparte genres te luisteren. Voor 22tracks is het niet noodzakelijk om een account aan te maken. Je start de app op en je kunt gelijk een nummer kiezen uit één van de 22 afspeellijsten.
Uiterlijk
22tracks ziet er simplistisch doch functioneel uit, maar ziet er niet zo strak uit als Spotify of Deezer. Het heeft een wat speels uiterlijk.
Als je 22tracks opent, kun je kiezen uit vier steden: Amsterdam, Brussel, Londen of Parijs. 22tracks werkt vooral met blokken. Klik je op Amsterdam, dan krijg je verschillende kleurblokken te zien van allerlei genres, zoals bass, alternative, hiphop, hardstyle en jazz.
De vrolijke kleurblokken zijn afspeellijsten, gemaakt door Nederlandse DJ’s. Zij selecteren muziek van andere veelal onbekende artiesten. 22tracks is dus ideaal om onbekende artiesten te ontdekken.
Functionaliteit
Zoals al eerder aangegeven, hoef je voor 22tracks geen account aan te maken. De app heeft wel de mogelijkheid om je te registreren met Facebook, Twitter of Google. Met je account kun je zelf een afspeellijst maken met 22 nummers. Je drukt op het 22 icoontje en het nummer wordt toegevoegd aan de lijst. Het verwijderen of rangschikken gaat via de edit knop.
22tracks werkt soepel. De app reageert gelijk en loopt niet vast. De app is erg duidelijk en makkelijk te gebruiken en je hoeft zelf niets in te stellen. 22tracks heeft geen abonnement en dus gratis beschikbaar voor iedereen. Net als Deezer, heeft 22tracks een webversie. Je hoeft geen apart programma te installeren.
De app heeft ook ‘channels’. Je kunt uit 7 channels kiezen, maar het is onduidelijk waarom bijvoorbeeld ‘concertgebouw’, ‘puna’ en ‘top notch’ als channel zijn gekozen. Als je op de afspeellijst van het concertgebouw drukt, kom je terecht bij allerlei klassieke muziek.
Als je een nummer afspeelt, kun je door middel van swipen naar een volgend nummer. Als je op de optie ‘get’ drukt, kun je het nummer gelijk opzoeken op iTunes en zelfs Spotify en Deezer. Met de 'share' optie heb je de mogelijkheid het nummer te delen op Facebook of Twitter. De ‘bio’ optie geeft een korte weergave van de artiest of band.
Conclusie
De app is fijn te gebruiken. Ondanks dat de app voornamelijk onbekende artiesten bevat en dat ook het concept is, is het toch jammer dat er geen bekende artiesten toegevoegd zijn zoals Beyoncé. Mocht je toch een keer lekkere bekende top 40 nummers willen luisteren, moet je switchen naar een andere app.
Wat ontbreekt aan de app is de mogelijkheid om opmerkingen te plaatsen over nieuwe artiesten, of zelfs discussies erover te voeren. Voor een app die onbekende artiesten promoot, is een forum toch wel erg handig.
22tracks heeft nog zat mogelijkheden om te verbeteren, maar voor nu is de app prima te gebruiken. Overigens hapert de muziek niet als je internetverbinding eventjes wegvalt en dat is een dikke plus!
Aantal sterren:
22tracks is verkrijgbaar via: iOS
22tracks is helaas niet meer beschikbaar voor Android, maar wel beschikbaar als webversie

SoundCloud
SoundCloud is net als 22tracks een muziekapp die niet te vergelijken is met Spotify of Deezer. De app is een online audioplatform waarop producers en onbekende artiesten hun muziek kunnen uploaden. Zo kunnen zij hun eigen muziek delen en promoten.
Uiterlijk
SoundCloud heeft een licht kleurenpalet. Het scrollen werkt soepel. De app heeft een menubalk onderaan, met alleen ‘home’, ‘zoeken’ en een icoontje voor je eigen profiel. Als je bij home op een nummer drukt, komt de album cover naar voren. Je kunt dan naar rechts of links swipen voor een ander nummer. Je hoeft overigens niet per se op nummers te drukken om te zoeken, je kunt ook naar onderen scrollen voor een overzichtelijke lijst.
De app is simpel en makkelijk te gebruiken en spreekt eigenlijk voor zich. SoundCloud loopt niet vast en speelt, net als alle andere genoemde muziekapps, op de achtergrond gewoon door.
Functionaliteit
Om muziek te luisteren van SoundCloud hoef je geen account te hebben, maar je kunt je wel registreren. Als je een gratis account hebt, kun je nummers en afspeellijsten opslaan en delen met andere gebruikers. Je kunt zelf ook muziek uploaden, maar dit is niet mogelijk via de app. SoundCloud heeft namelijk ook een webversie, waar je wel je eigen nummers kunt uploaden en andere nummers kunt beluisteren.
De app heeft een uitklapbare balk met allemaal genres. Je kunt op zowel muziek als audio zoeken. Het verschil daarin is dat je ook geluiden hebt van bijvoorbeeld fluitende vogeltjes. SoundCloud maakt gebruik van een zoekfunctie waarin je alles op kunt zoeken: genre, artiesten en nummers.
SoundCloud is makkelijk te gebruiken en loopt soepel. Geen haperingen in muziek of in de app zelf.
Conclusie
SoundCloud is net als 22tracks een handige app om nieuwe artiesten te ontdekken. Je kunt alleen met een zoekbalk zoeken, en niet op basis van aanbevolen artiesten, nummers of albums. Dat is toch jammer, voor een app waarbij onbekende muziek centraal staat. SoundCloud is zeker één van de betere platformen voor onbekende artiesten om hun muziek kenbaar te maken aan de buitenwereld, maar er is ook zeker nog ruimte voor verbetering.
Aantal sterren:
SoundCloud is verkrijgbaar via iOS en Android .

Meer over:

app reviews, apps
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!