Weet jij wat je moet doen als iemand plotseling onwel wordt? Wat moet je doen als een kind per ongeluk schoonmaakmiddelen binnen krijgt? De meeste mensen weten wel hoe je een wondje moet verzorgen, maar als er iets ergs gebeurt dan moet je wel heel goed weten hoe te handelen, wil je adequaat reageren. Gelukkig is er tegenwoordig voor alles een app, en zo ook over Eerste Hulp Bij Ongevallen. Kassa bekijkt twee EHBO-apps.
Rode Kruis app
Uitstraling
Deze app is gelijk bij het openen al heel overzichtelijk. Er is een duidelijk menu van een aantal situaties waarmee je misschien te maken hebt (bloedingen, brandwonden, bewusteloos maar ademt niet/wel etc.). Ook zijn er snel toetsen om de dichtstbijzijnde AED en EHBO-locatie te vinden en om direct 112 te bellen. In één oogopslag kan je dus vrij snel vinden waar je naar op zoek bent. En in een noodsituatie heeft dat zeker zijn voordelen.
Functioneren/gebruikersgemak
Bij het aanklikken van een van de situaties op het hoofdmenu opent zich gelijk een venster waarbij een stem je stap voor stap vertelt wat je moet doen. Dat niet alleen, er staan ook duidelijke illustraties bij de uitleg. De “bel 112” optie blijft ten alle tijden rechts bovenin staan voor het geval dat. Zeker voor mensen die geen EHBO-certificaat hebben biedt deze app uitkomst omdat het helder, beknopt en duidelijk uiteenzet wanneer je wat moet doen. Erg prettig!
Extra’s
Naast de EHBO-instructies heeft deze app nog meer te beiden. Zo wordt je gevraagd om je gegevens in te voeren en de contactpersonen die gewaarschuwd moeten worden indien er wat met je is gebeurd. Daarnaast is er een checklist te vinden van artikelen die in je verbanddoos zouden moeten zitten en kan je een EHBO kennistest uitvoeren: zo blijft je kennis – en je verbanddoos- altijd up-to-date.
Score
Koninklijke Nederlandse E.H.B.O vereniging
Uitstraling
De beginpagina van deze app is overzichtelijk. Als extra heeft deze app meer verschillende categorieën waar informatie te vinden is over meer verschillende soorten letsel. Zo biedt deze app ook hulp bij bijvoorbeeld: splinters, insectenbeten en bewegingsletsel. Het is meteen duidelijk dat deze app over veel informatie beschikt.
Functioneren/gebruikersgemak
Het vinden van de informatie waarnaar je zoekt kost relatief veel tijd. Het duur vrij lang voor de app pagina’s laadt. Daarnaast moet je vaak doorklikken voor de informatie die je zoekt, te vinden is. Als een slachtoffer bewusteloos is en je zou willen reanimeren moet je eerst drie keer klikken voor je bij de gewenste pagina bent. Voor je bij reanimatie-instructies terecht komt moet je eerst nog selecteren dat je de ademhaling hebt gecontroleerd. Dit is in een noodsituatie behoorlijk omslachtig. Ook de locatiebepaling laat een beetje te wensen over. Het duurt behoorlijk lang voordat mijn locatie bepaald kan worden en ook dit is in een noodsituatie niet bijzonder handig. De vele informatie die de app biedt wordt een beetje teniet gedaan door het gebrek aan gebruiksgemak.
Extra’s
Deze app heeft geen bijzondere extraatjes, maar dat wordt weer gecompenseerd door de uitgebreide informatie die de app heeft.