Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Wel op vakantie, geen schuldgevoel? 7 duurzame reistips
03-07-2019
•
leestijd 3 minuten
•
228 keer bekeken
•
Ben jij nu ook keihard aan het aftellen tot je welverdiende vakantie begint? Helaas heeft jouw reis een grote invloed op je ecologische voetafdruk. Geniet extra van je vakantie met deze 7 duurzame tips.
1. Vermijd het vliegtuig
Vliegen: stiekem weet ieder mens wel dat dit niet heel CO2-neutraal is. Maar hoe erg is het nou echt? Vliegen is verreweg de meest vervuilende reisoptie. Vooral verre reizen hakken in op het milieu. Stel: je vliegt naar Bali en verblijft twee weken in een hotel. Volgens Milieu Centraal stoot je daarmee 4000 kilo CO2 uit. Dat is gelijk aan acht douchebeurten of tachtig wasbeurten.
Wat zijn de alternatieven? Verlaag de uitstoot door de trein, bus of elektrische auto te pakken. Toch vliegen? Een bestemming dichterbij huis is beter voor het milieu. Vergeet ook niet dat er tussen de verschillende vliegmaatschappijen groot onderling verschil is in hoe schoon ze zijn. Overweeg niet alleen de prijs, maar ook de maatschappij als je je reis boekt.
2. Reis met iemand samen en/of verblijf bij een local
Samen reizen is beter dan alleen reizen. In ieder geval voor het milieu. Ga je bijvoorbeeld samen met de auto op vakantie, dan verdeel je de uitstoot over twee personen.
Verblijf je bij een local? Dan heb je ook nog eens een gratis gids die je alles over de omgeving kan vertellen en je ins en outs kan geven over de cultuur. Win-win!
3. Blijf langer op je bestemming (als je vliegt)
Als je echt met het vliegtuig gaat (omdat 736 kilometer fietsen geen optie is), blijf maar meteen wat langer weg. Hoe langer je blijft, hoe minder CO2 je per dag uitstoot. Het is natuurlijk hoe dan ook niet heel goed voor het milieu, maar je hoeft je er op die manier iets minder slecht over te voelen.
Reis ook langzaam. Blijf langer op een bestemming, geniet meer van wat je ziet en maak minder kilometers.
4. Denk bewust na over wat je doet op locatie
Niet alleen de reis naar een bestemming, maar ook wat je daar doet heeft invloed op het klimaat. Met een motorbootje varen op een meer, jetskiën of met een brommertje over een eiland rijden. Kies daarom op je bestemming voor ongemotoriseerd vervoer. Niets doen is daarmee een prima vakantie-instelling en ook nog eens een milieuvriendelijke. Ook zwemmen, snorkelen, fietsen en wandelen is een goede optie.
5. Gebruik zo min mogelijk plastic op reis
Zie jij op een toeristische locatie ook wel eens de prullenbakken uitpuilen? Het kan ook anders. Kies bijvoorbeeld niet een wegwerpfles water, maar ga voor een andere fles die je bij kan vullen.
Ook voor de plastic shampoofles bestaan er veel alternatieven, bijvoorbeeld een verpakkingsvrije ‘shampoo bar’. Dit is ook nog eens makkelijker meenemen (en zorgt voor minder vloeibare stoffen in je handbagage).
6. Was je handdoek en kleding niet te vaak
Toerisme is niet zo onschuldig, maar kleine stappen kunnen een groot verschil maken. Hang bijvoorbeeld je handdoek en zwemspullen na gebruik op een wasrek in plaats van dat je het in de droger doet. Was ook niet al je kleding na een keer dragen. Een handwasje is ook al een stuk vriendelijker voor het milieu.
7. Compenseer je uitstoot
Compenseren is natuurlijk het laatste alternatief. Wil je toch echt die verre vliegreis naar Nieuw-Zeeland maken? Compenseer je uitstoot. Dat kan op verschillende manieren. Bijvoorbeeld door te investeren in groene projecten of door vegetarisch te eten.
Klimaatcompensatie houdt in dat je ervoor zorgt dat voor de uitstoot die jij met je vakantie veroorzaakt er ergens anders minder wordt uitgestoten of dat er broeikassen uit de lucht worden gehaald. Zo wordt jouw geld besteed aan het planten van bomen of ter investering in groene projecten.
En vergeet niet: reizen hoeft niet alleen maar slecht te zijn. Toerisme kan namelijk ook zorgen voor economische groei, cultuurbehoud, armoedebestrijding, meer banen en natuurbescherming.