Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Magere score voor voedingspatroon met FoodProfiler

30-01-2017
  •  
leestijd 5 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
930x520
Het jaar is nog maar net begonnen. Voor veel mensen is dit het moment om aan de gezondheid te werken. Meer sporten en gezonder eten. Vooral het tweede is lastig, aangezien je vaak niet beseft hoeveel je eigenlijk op een dag eet. Welke tussendoortjes heb je gegeten? Waaruit bestond je lunch of ontbijt? Je staat er niet echt bij stil. Met de app FoodProfiler kan je een beter overzicht krijgen over wat je op een dag consumeert. Wij testten de app op bruikbaarheid en nut.
Wat is het?
FoodProfiler is een app waarmee je bijhoudt wat en hoeveel je op een dag eet en drinkt. Per maaltijd geef je aan wat je hebt gegeten en gedronken en dit stuur je dan door naar de Wageningen Universiteit, de ontwikkelaar van de app. Bij het invullen geef je (letterlijk) alles aan wat je hebt genuttigd. Zowel de hoofdmaaltijden als de afzonderlijke ingrediënten en zelfs wat voor olie je gebruikte om de maaltijd klaar te maken. Wanneer je dit dan hebt ingevuld geef je aan of dit voor ontbijt, lunch, diner of tussendoor was. Na het invullen van elke maaltijd krijg je interessante weetjes over voeding te lezen.
Als je de app twee weken gebruikt, dan heeft de app een profiel van je gemaakt op basis van je eetpatroon. Hierin wordt aangegeven of je bijvoorbeeld prijsbewust bent of dat je meer moet letten op variatie in je eten.
maaltijd
Uiterlijk
De app oogt nogal druk. Er zijn veel plaatjes gebruikt, die her en her op je schermpje worden vertoond. Het dashboard is wel op een leuke manier vormgegeven door de verschillende afbeeldingen, die symbool staan voor de diverse soorten maaltijden. De app is qua uiterlijk en navigatie lekker simpel gehouden. Er staan geen onnodige buttons.
demografie
Gebruik
Omdat er niet veel extra toepassingen zijn, is de app goed te hanteren. Wel is vaak het scrollen door de antwoorden een struikelblokje. Vooral bij de demografische vragen, na het invullen van je maaltijd, kunnen lichte frustraties opleveren door het moeilijke heen en weer bewegen door de antwoorden. Mensen die niet zo handig zijn in swipen (met je vinger over het scherm vegen) zouden baat gehad hebben bij knopjes die je antwoorden heen en weer kunnen bewegen.
Daartegenover staat de zoekfunctie, die wel in de smaak valt. Als je niet weet waar jouw eten onder hoort, of je hebt het over het hoofd gezien en kan het niet vinden, dan kan je bij de zoekfunctie de naam of deel van de naam van het product intoetsen en daarmee vind je het product of ingrediënt snel.
Als je een lange tijd niets op de app hebt gedaan, dan geeft FoodProfiler een herinnering. Je krijgt een logootje bovenin je scherm te zien. Je kan er ook voor kiezen om de melding uit te stellen tot een moment dat je hebt gegeten.
Pluspunten
De app is simpel. Er zijn geen onnodige toepassingen die het gebruik van de app vermoeilijken. Alleen het essentiële, waar de app voor bedoeld is, is aanwezig.
Verder hoef je niet vooraf een hele vragenlijst in te vullen. Demografische gegevens als waar je woont en wat je geboortedatum is, worden in de loop van het gebruik gevraagd, na het invullen van je maaltijden.
De reminder wanneer je een tijdje de app niet heb geopend is handig. Vooral in het begin, omdat je al snel kan vergeten dat je na elke maaltijd alles moet doorgeven.
De zoekfunctie is heel handig. Wat vooral een pluspunt is, is dat de zoekfunctie de lettercombinaties herkent, waardoor je extra snel iets terugvindt (zie afbeelding). Het jammere is wel dat als je de naam verkeerd typt (bijv. spinasie) de app het correct geschreven woord niet als optie geeft, maar da’s een kleinigheid.
spinazie
Minpunten
Er is een groot contrast tussen de verschillende te kiezen producten. Bij het ene zijn er te veel opties waar je uit kan kiezen, terwijl er bij andere producten opties ontbreken. Zo heb je in de categorie kaas wel jonge kaas, oude kaas, brie en smeerkaas, maar is er bijvoorbeeld geen komijnekaas of Franse kruidenkaas te vinden.
Ook ontbreken er opties. Als je bijvoorbeeld in het weekend een lekker blikje bier heb gedronken, is het zoeken naar welke maat je moet opgeven. Bier wordt in de app aangegeven in maten als fluitje en vaasje, maar een blikje staat er niet bij. Bij de porties speelt dit probleem niet. Hier staan telkens bij aangegeven welke gewichten (gram) of inhoud (milliliters) erbij horen.
Je kan zelf geen items toevoegen. Zo nu en dan wordt er gevraagd of er producten of ingrediënten zijn die missen, maar wanneer je bezig bent met het invoeren van je maaltijd dan kan je deze toegevoegde ingrediënten niet toevoegen aan je lijstje. Het is dan maar zoeken naar een vergelijkbaar product.
Bij de maaltijden moeten alle ingrediënten apart ingevuld worden. Het geeft een mooi overzicht, maar kan bewerkelijk zijn. Als je uit eten gaat moet je de menukaart hebben uitpluizen om te zien wat precies alle ingrediënten zijn. Dit kan leiden tot irritatie bij de appgebruiker, die opzettelijk niet alles invult. Vooral de bakoliën zijn een snel vergeten punt. De bedoeling van het apart aangeven is goed, maar kan de plank misslaan als de maaltijden niet door de gebruiker zelf gemaakt zijn.
Het duurt even voordat je profiel door de app is opgesteld. Je moet ook zelf checken wanneer deze is aangemaakt. Je krijgt geen pop-up noch doorgeschakeld naar de pagina waar je dit profiel kan zien. Je moet zelf controleren of alles is aangemaakt door de button bovenin het scherm.
kaas
Oordeel
De app is handig voor wie beter op zijn of haar voeding wil letten. Maar je hebt er eigenlijk alleen wat aan op het moment dat je de maaltijd invoert. Er is géén optie om eerder doorgegeven maaltijden van die dag of week terug te kijken.
Naast het doorgeven van je maaltijden kan je ook vrijwel niets met de app. Je krijgt na elke maaltijd weetjes, maar die zie je alleen even langskomen en weer verdwijnen wanneer je op verder klikt. Deze zijn ook niet terug te kijken. Je krijgt pas aan het einde van de twee weken feedback van jouw eetpatroon, en deze feedback is dan ook minimaal en moet je zelf opzoeken.
Voor de wetenschappers aan de Wageningen Universiteit is de app handig om een inzicht te hebben in de consumptiepatronen van mensen en deze informatie te gebruiken om gezondheid en duurzaamheid te bevorderen. Dit lijkt dan ook de belangrijkste bestaansreden van de app.
Kassa geeft FoodProfiler twee sterren. De app komt voor ons over als een app die vooral handig is voor de ontwikkelaars, zodat zij op een makkelijkere manier aan hun gegevens komen voor verder onderzoek. Het zou de app voor de gebruiker leuker en handiger maken, als er meer interactie was en je het meer kan gebruiken als hulpmiddel voor een gezonder leven. Het idee van de app is goed, maar vereist toch nog wat verbeteringen.
2 ster wijdewijk
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!