Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Wat is waar? 10 vragen over E-nummers

24-10-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
2583 keer bekeken
  •  
supermarkt schap koeling 930x520
Het zit in bijna alle producten in de supermarkt en je hoort er vaak over in het nieuws: E-nummers. Nu bestaan er veel horrorverhalen over hoe slecht E-nummers voor je kunnen zijn. Maar wat is er nu wel of niet waar over deze toevoegingen? Leer meer over E-nummers aan de hand van 10 veel gestelde vragen.
1. Wat zijn E-nummers?
E-nummers zijn codes voor stoffen die in EU-landen en Zwitserland zijn toegestaan om gebruikt te worden als toevoeging in voedsel. E-nummers zijn meestal conserveermiddelen, smaakversterkers of kleurstoffen. Ze hebben geen voedingswaarde, maar zijn puur bedoeld om de geur of smaak te versterken, of een product langer houdbaar te maken.
2. Waarom die E?
De 'E' staat voor Europa. De EFSA, de voedsel- en warenautoriteit van Europa, ziet erop toe dat E-nummers de gezondheid niet schaden.
3. Zijn E-nummers slecht voor je?
E-nummers zijn toegelaten door de Europese Unie, nadat ze zijn onderzocht door de EFSA. Een stof kan pas een E-nummer krijgen als het niet schadelijk is voor de gezondheid bij normale inname. Dit wil niet zeggen dat E-nummers niet gevaarlijk kunnen zijn. Sommige E-nummers kunnen bij mensen die er overgevoelig voor zijn o.a. hoofdpijn en allergische reacties veroorzaken. Deze E-nummers mogen volgens de wetgeving alleen worden toegevoegd als er bewezen is dat er geen andere manier is om het product de waarde te geven die het E-nummer toevoegt.
4. Zijn E-nummers altijd synthetisch?
Niet alle E-nummers zijn synthetisch. Er zijn ook E-nummers die uit de natuur komen. Zo is E300 gewoon vitamine C. Met name kleurstoffen worden veel gewonnen uit natuurlijke bronnen, zoals groentes, planten en dierlijke producten. De synthetische E-nummers die fabrikanten gebruiken zijn vooral bedoeld om de producten net iets mooier te maken dan ze zijn uit de natuur. Deze toevoegingen worden gebruikt om een mooiere kleur of glans te geven, die voldoet aan het beeld dat de consument van het product heeft.
5. Hoe meer E-nummers, hoe schadelijker?
Fabrikanten hebben zich te houden aan een bepaalde hoeveelheid die zij van een toevoeging mogen gebruiken. De kans dat je als consument een te grote hoeveelheid van deze toevoegingen binnen krijgt is nihil.
In natuurlijke producten zitten vaak van zichzelf al E-nummers. Dit komt omdat deze producten deze toevoegingen zelf aanmaken en gebruiken om bijvoorbeeld hun geur, kleur en smaak te krijgen. Vaak worden deze dan ook niet met hun E-nummer aangeduid, maar met hun echte naam. Zo is E160 een toevoeging die ervoor zorgt dat tomaten hun kenmerkende rode kleur hebben. Zo bekeken is het vrijwel niet mogelijk om een E-nummervrij dieet te volgen.
6. Zitten kant-en-klaarmaaltijden vol met slechte E-nummers?
Wie wil letten op een dieet met zo min mogelijk toevoegingen kan het beste kant-en-klaarmaaltijden laten staan. In deze maaltijden zitten veel E-nummers die negatieve effecten kunnen hebben voor mensen die overgevoelig kunnen zijn voor bepaalde stoffen (zie vraag 3). Mensen die alleen biologisch eten, vermijden niet automatisch E-nummers. In bio-producten komen (natuurlijke) E-nummers voor.
7. Krijg je van E-nummers allergische reacties?
Sommige mensen hebben een bepaalde overgevoeligheid voor specifieke smaakstoffen. Echter, deze allergieën zijn ongeveer evenveel voorkomend als allergieën voor andere producten, zoals chocolade.
Sommige consumenten leggen de link tussen de hyperactiviteit en de aanwezigheid van E-nummers in een maaltijd. Hiervoor is geen bewijs. Alleen mensen die van geboorte een overgevoeligheid hebben voor bijvoorbeeld sulfiet (E221 t/m E228) kunnen anders reageren op de aanwezigheid van deze toevoeging.
Het is mogelijk dat je allergisch bent voor een of enkele E-nummers. Maar, voor alle E-nummers allergisch zijn kan niet. Er zijn verschillende E-nummers die essentieel nodig zijn om te kunnen leven. Zuurstof bijvoorbeeld heeft ook een E-nummer: E948.
8. Zijn E-nummers vervangers van natuurlijke producten?
Veel mensen denken dat E-nummers toegevoegd worden om de natuurlijke stoffen te vervangen. Dit is bijvoorbeeld wel het geval bij lightproducten, waar suiker is vervangen door bijvoorbeeld aspartaam. Maar, van nature voorkomende stoffen kunnen zelf een E-nummer zijn, zoals vitamine C.
9. Is er complete lijst met E-nummers?
Als je een product heb met E-nummers en je wilt weten wat het E-nummer betekent, dan kun je hier het E-nummer invoeren en er uitgebreide informatie over vinden. Voor de lijst met alle E-nummers onder elkaar, kijk je hier .
10. Moet ik producten met E-nummers laten staan?
De meeste verhalen over E-nummers zijn fabels. Het consumeren van producten met E-nummers is slechts voor mensen met een overgevoeligheid voor bepaalde toevoegingen mogelijk schadelijk. Voor de rest kunnen producten met E-nummers zonder zorgen gegeten worden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor