Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Wandelkaarten Schotland
17-08-2003
•
leestijd 3 minuten
•
91 keer bekeken
•
100 jaar geleden heeft sir Hugh Munro een classificatie bedacht voor de bergen. Totaal zijn er 284, waarvan de Ben Nevis de hoogste met 1300 meter. Genoeg te wandelen dus, maar hoe bereid je je goed voor en wat is een goede kaart?
100 jaar geleden heeft sir Hugh Munro een classificatie bedacht voor de bergen. Vandaar dat alle bergen in Schotland die hoger zijn dan 3000 voet, ongeveer 900 meter Munro´s worden genoemd. Totaal zijn er 284, waarvan de Ben Nevis de hoogste met 1300 meter. Genoeg te wandelen dus, maar hoe bereid je je goed voor en wat is een goede kaart?
Cartograaf Corné van Elzakker geeft aan dat je op een aantal dingen moet letten. Om te beginnen moet je weten waarvoor je de kaart gaat gebruiken. Wat moet er in een kaart staan, waar ben je naar op zoek? Hiervoor kijk je in de legenda van de kaart. Hier staat toeristeninformatie genoemd. Vervolgens moet je in de gaten houden wat de schaal van de kaart is. Voor een wegenkaart heb je een minder grote schaal nodig dan voor een wandelkaart. Op een wandelkaart horen alle paadjes en huis te staan om te bepalen waar je bent en hoe je verder moet.
Bovendien is het van belang dat je bekijkt van wanneer de kaart is. Hij moet niet al te zeer verouderd zijn, want dan kunnen er fouten instaan. Op de omslag staat vaak een jaartal genoemd. Anders moet je even verder kijken binnen in de kaart.
Colin Simpson van Walkingwild.com woont in de Highlands en weet veel van wandelen. Hij meent dat je een kaart het beste kunt kopen als je al in de Highlands bent en dus niet al in Nederland. In de Highlands is de keuze groot. Je kunt bij de supermarkt, een boekwinkel of het postkantoor terecht voor kaarten. De gewone kaarten kosten tussen de 5 en 6 pond. Dat is tussen de 7,50 en 10 euro. De uitgebreidere kosten tussen de 7 en de 10 pond. Dat is tussen de 10 en 15,50 euro.
Volgens gast Frieda Bos is het verstandig om altijd te zeggen bij het hotel of de bed and breakfast waar je naartoe gaat en wanneer je van plan bent om terug te komen. Er is immers altijd gevaar in de bergen. Er zijn speciale reddingsgroepen die mensen gaan zoeken die verdwaald zijn. Het weer is onvoorspelbaar, dus ben op je hoede. Een mobiele telefoon kan uitkomst bieden, want op de bergen staan masten. Hoe hoger je komt, hoe beter bereik je hebt.
Ervaren wandelaars kunnen met een kompas omgaan, dus daarvoor is wandelen minder gevaarlijk. Als onervaren wandelaar kun je het beste op de paden blijven.
In Schotland mag je overigens overal wandelen. Het grootste deel van het land is weliswaar van particuliere eigenaars, maar iedereen heeft het recht om overal te wandelen. The Ramblers is een machtige organisatie waar iemand zich kan melden als ze ergens niet kunnen wandelen.