Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Voedselverspilling voorkomen? Eet diepvriesgroenten

27-07-2017
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
280 keer bekeken
  •  
supermarkt vriezer diepvries groenten eten 930
Van diepvriesgroenten gooien consumenten minder weg dan van dezelfde groente uit blik of pot, of de verse variant. Dat stelt de Wageningen University . In het kader van verspilling hebben onderzoekers gekeken of er verschillen zijn tussen diepvries, vers of conserven. Consumptie van diepvriesproducten kan de voedselverspilling bij consumenten verminderen, laat de studie zien.
Vers versus diepvries
"Nederlandse consumenten hebben een voorkeur voor verse producten", zegt projectleider Anke Janssen, senior onderzoeker bij Wageningen Food & Biobased Research. "Maar met het oog op voedselverspilling zouden ze wat vaker kunnen kiezen voor diepvries. Bevroren producten zijn veelal langer houdbaar en gemakkelijk in de benodigde porties te verdelen."
500 huishoudens
Om te onderzoeken welke aankoopvorm het meest in bij het afval belandde, hielden de onderzoekers een enquête onder een representatieve groep van ruim 500 huishoudens. Gevraagd werd hoeveel voedsel er in de afvalemmer belandde. Voor twaalf producten werd speciaal gelet op de aankoopvorm: vers, conserven of diepvries.
Diepvries minder weggegooid, behalve bij kant-en-klaar
Van de diepvriesversie werd naar verhouding het minst weggegooid van zes onderzochte groentes, plus de aardappelproducten en het rood fruit. Bij zowel doperwtjes & wortelen als bij ongepaneerde vis waren de hoeveelheden diepvries, vers en conserven die in de afvalemmer belandden ongeveer gelijk. Van kant-en-klaar maaltijden werd van de diepvriesversie naar verhouding weer meer weggegooid.
Het onderzoek laat ook zien dat vooral verse producten na bereiding nog bewaard werden, vergeleken met diepvries en conserven, om eventueel op een later moment te eten.
Kansen voor een app
Het 'vergeten van producten' werd vaak opgegeven als reden voor het weggooien. Ondanks dat de meeste deelnemers aangaven hun voorraad te controleren voordat ze boodschappen doen. "Hieruit wordt duidelijk dat consumenten ondersteuning kunnen gebruiken bij het controleren van de voedselvoorraad in huis. Denk bijvoorbeeld aan een app die aangeeft dat een product in de diepvries nog maar een paar weken houdbaar is," aldus Janssen.
Verspilling is vermijdbaar
Ongeveer een kwart van al het voedsel bestemd voor menselijke consumptie gaat ergens in de distributieketen verloren. Huishoudens zijn in Nederland en andere Europese landen verantwoordelijk voor naar schatting de helft van dit verlies. Een groot deel van deze verspilling is vermijdbaar, door bewuster in te kopen, te koken en te bewaren.
De uitkomsten van het onderzoek zijn gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Waste Management.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor