Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Voedseltaks lijkt te helpen

23-02-2011
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
fastfood_01.jpg
Mensen kiezen eerder voor eten met weinig calorieën als voedsel met véél calorieën duurder wordt gemaakt met een taks. Dat blijkt uit onderzoek van Janneke Giesen in de American Journal of Clinical Nutrition .
De onderzoekers lieten 178 studenten kiezen uit een lunchmenu van bijvoorbeeld cheeseburgers, brownies en chips. Deze producten werden elke lunch duurder (25% en 50%). De helft van de studenten kon zien hoeveel calorieën een product bevat. De producten met weinig calorieën bleven dezelfde prijs. Het bleek dat de studenten eerder voor een lage caloriewaarde gingen wanneer ze een taks van 25% of meer moesten betalen voor het voedsel met meer calorieën.  De enige studenten die niet erg gevoelig voor de taks bleken waren diegenen die al erg op calorieën letten. Zij kozen eerder een lunch met weinig calorieën (ook bij de goedkopere lunch).  Volgens Jannke Giesen is een voedseltaks misschien een handige manier om mensen aan te sporen om beter te eten. Verder onderzoek moet uitwijzen of een lagere voedseltaks ook mensen beïnvloed.  Bron: Universiteit Maastricht
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!