Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Voedsel in de diepvries: wat wel en wat niet?

24-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
16398 keer bekeken
  •  
diepvries
Kliekjes weggooien? Nee joh, zonde! Maar wat kun je wel én wat beter niet invriezen? Kassa geeft het antwoord en deelt praktische tips.
Een vriezer. Hartstikke handig om je eten in te bewaren, maar zelfs in je vriezer kun je niet alles een eeuwigheid opslaan. Ook is niet al het voedsel geschikt voor in de diepvries. Maar over het algemeen betekent de diepvries een hoop bewaar- en bespaarplezier. Want de TGT-datum (te gebruiken tot) of THT-datum (ten minste houdbaar tot), die op de meeste producten die je in de supermarkt koopt staat, wordt verlengd zodra je iets in de diepvries stopt.

1. Groenten

Er zijn weinig groenten die je niet kunt invriezen. De populaire avocado is een uitzondering. Deze verandert in de diepvries in een baksteen en krijgt eenmaal ontdooid een rare structuur. Ook sla en tomaat kun je beter niet in de diepvries bewaren. Dit verliest dan z’n knapperigheid en smaak. Voor overige groenten geldt over het algemeen dat ze tussen de zes en twaalf maanden goed blijven.

2. Fruit

Ook fruit is vaak lang te bewaren. Zo overleeft het meeste fruit – waaronder banaan, aardbei, mango, meloen, ananas, druiven, bessen, peren en appels – acht tot twaalf maanden in de vrieskou. Verwijder voor het invriezen wel even de schillen en pitten en was het fruit voor het invriezen. Een kiwi blijft overigens drie maanden goed.
Wat dien je niét in de vriezer te doen? Passievruchten, granaatappels, mandarijnen, sinaasappels en mineola’s zijn niet geschikt.

3. Vlees

Voor vleessoorten gelden verschillende houdbaarheidsdatum. Zo blijft kip zes tot wel negen maanden goed in de vriezer. Rundvlees is net als kip vrij lang houdbaar. Dit gaat zes tot twaalf maanden in de diepvries mee. Varkensvlees is echter maar tot vier maanden te bewaren in de vriezer.

4. Vis

Bij vis zit het verschil in bewaartijd vooral in of het gaat om rauwe, gerookte of gekookte vis. De meeste gekookte vissoorten dien je na twee maanden uit de diepvries te halen en weg te doen. Rauwe vis is langer te bewaren. Zo is koolvis twee maanden gekookt en zes maanden rauw te behouden. Voor tonijn en kabeljauw geldt tot drie maanden gekookt en tot zes maanden rauw. Zalm en haring is gekookt, gerookt en rauw drie maanden te conserveren. Garnalen kun je ook tot drie maanden goed houden in de vriezer.

5. Zuivel

Boter kun je wel tot een halfjaar opbergen in de diepvries. Yoghurt moet je na twee maanden al weggooien. Dit geldt ook voor melk. Dit gaat tussen de twee en drie maanden mee in de vriezer. 
Zuivel als karnemelk en slagroom is volgens het Voedingscentrum niet diepvries-proof. Dit zal schiften als je het in de diepvries stopt en vervolgens ontdooit. Zachte kaas zal splitten in de vriezer, waardoor de structuur verandert. Ook rauwe eieren (en overige producten op ei-basis) in de diepvries proppen is geen goed idee. Eigeel zet zich in de diepvries uit, waardoor het ei kan knappen. Dat belooft een bende.

6. Brood

Brood blijft volgens de Libelle en ELLE Eten minder lang goed in de ijskist dan je wellicht denkt. Het is enkel zo’n twee tot vier weken op te slaan in de diepvries. Dit geldt ook voor gebak.

7. Een (zelfgemaakte) maaltijd

Een pastamaaltijd kun je tot drie maanden in de vriezer bewaren. Het ontdooien van gekookte pasta kan alleen wel een plakkende bende opleveren. Een currymaaltijd is zo’n drie maanden in de diepvries te behouden, maar dat heeft te maken met de houdbaarheid van rijst. De currysaus zelf is namelijk tot een jaar te conserveren.
Heb je gefrituurd eten? Hiervoor is er maar één succesvolle volgorde: eerst invriezen, dan frituren (en absoluut niet andersom).

Een paar praktische diepvriestips:

1. De temperatuur van je vriezer moet je in ieder geval op -18°C zetten.
2. Vries je maaltijd in kleine porties in. Dan bevriest het namelijk sneller én ontstaat er geen (of minder) condens of ijs in de vriezer. Ook het ontdooien gaat op deze manier sneller.
3. Warm eten kan niet direct in de diepvries. Eten dat nog niet is afgekoeld, zorgt er namelijk voor dat de temperatuur van de diepvries stijgt. Dit vergroot de kans op bacteriën en zorgt ervoor dat de kwaliteit van andere producten in de vriezer achteruitgaat. Laat restjes daarom altijd afkoelen voor je ze in de vriezer (of koelkast) zet.
4. Schrijf de datum van de dag dat je iets invriest op je diepvriespakket. Zo weet je hoe lang iets in de diepvries kan blijven liggen en hoe lang het product na ontdooien nog houdbaar is.
Bron: Voedingscentrum, Libelle, ELLE Eten.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor