Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Vis vermindert risico op Alzheimer

05-02-2016
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
73 keer bekeken
  •  
vis-930x520
Het eten van één portie vis per week zorgt voor een lager risico op Alzheimer en dementie. Dat werd ontdekt na een onderzoek van de Rush University Medical Center in Chicago.
Hersenonderzoek
Het onderzoek bracht de eetgewoonten en leefstijlen in kaart van maar liefst 286 ouderen. Nadat deze ouderen overleden waren werden hun hersenen onderzocht op dementie en Alzheimer. Bij ouderen die minimaal een keer per week vis aten werd er minder vaak tekenen van Alzheimer en dementie gevonden. Vooral mensen die een genetische aanleg hebben voor Alzheimer kunnen gebaat zijn bij deze ontdekking. Vis remt het ontwikkelingsproces van de ziekte aanzienlijk af.
Kwik
Nadelig is wel dat uit het onderzoek ook bleek dat hoe meer vis de deelnemers aten, hoe hoger de concentraties kwik werden in de hersenen. Hoge innames van kwik kunnen op lage termijn schadelijk zijn voor de lever en nieren. De hersenen van de proefpersonen werden niet beïnvloed door kwik. Volgens de onderzoekers wegen de gunstige gezondheidseffecten van visconsumptie op tegen de mogelijke nadelige effecten van het giftige kwik.
Meer lezen over dit onderwerp? Klik hier !
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!