De kogel is door de kerk. Het actief donorregistratiesysteem is sinds gisteren een feit. In dit nieuwe systeem ben je automatisch donor als je geen andere keus aangeeft. Het wetsvoorstel werd met een nipte meerderheid in de Eerste Kamer aangenomen.
1-Wat houdt de nieuwe donorwet in?
Alle Nederlanders van achttien jaar en ouder krijgen een brief waarin zij hun keus over orgaandonatie kenbaar kunnen maken. Er zijn vier opties:
- ja, ik geef toestemming
- nee, ik geef geen toestemming
- mijn partner of familie beslist
- een door mij gekozen persoon beslist.
Nieuw aan de wet is dat je bij geen keuze automatisch als ‘geen bezwaar’ wordt geregistreerd. Dit is overigens niet hetzelfde als geen toestemming verlenen. Bij ‘geen bezwaar’ houden de nabestaanden het laatste woord.
2- Vanaf wanneer gaat de nieuwe donorwet in?
De nieuwe donorwet actieve donorregistratie (ADR) gaat in de zomer van 2020 van kracht. Na invoering van de nieuwe wet blijft je huidige registratie in het donorregister geldig.
3 - Welke organen doneer je als je toestemming geeft?
Dit hangt af van wat je invult in het donorregister. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen wel interne organen af te staan voor donatie maar geen oogweefsel.
4 - Wat verandert er voor mijn nabestaanden?
In de nieuwe donorwet zal iedereen in principe donor zijn behalve als je expliciet hebt aangegeven dit niet te willen. Dit maakt de rol voor de nabestaanden een stuk kleiner. De nabestaanden beslissen als iemand dit zo heeft laten registreren.
Een ‘ja’ of ‘geen bezwaar’ kan door de nabestaanden worden aangevochten mits zij hard kunnen maken dat de overledene echt geen donor had willen zijn.
5 - Waar kan ik mijn keuze vastleggen als ik nu donor wil worden?
Als je nu donor wil worden dan kun je je keuze vastleggen in het donorregister. Dit kan zowel online via donorregister.nl als op papier. Formulieren kun je telefonisch aanvragen via 0900-8212166. Gedrukte exemplaren liggen ook bij de huisarts, gemeente of apotheek. Bron: Rijksoverheid