'Vezelrijk eten en gezond oud worden gaan hand in hand'
05-07-2016
•
leestijd 2 minuten
•
107 keer bekeken
•
Iedereen weet, vezels eten is gezond. Goed voor de stoelgang bijvoorbeeld. Australisch wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat mensen die veel vezels nuttigen aantoonbaar langer gezond blijven leven, schrijft de Journals of Gerontology. Een andere studie wijst uit dat vezelrijke voeding, in combinatie met vitamine A, mogelijk goed is voor het afweersysteem en het bezweren van allergie.
Volwassenen 10 jaar gevolgd
1609 volwassenen, van 49 en ouder, zijn 10 jaar lang gevolgd door de Universiteit van Sydney. Door vezelrijk voedsel te consumeren vergroot je de kans om gezond (lees: ziektevrij) ouder te worden, goed in staat om deel te nemen aan het leven. Gelet werd op de inname van koolhydraten, suikers en vezels. Met name de laatste component maakte het verschil, volgens de onderzoekers.
Na 10 jaar hadden de 'vezeleters' aantoonbaar minder last van hoge bloeddruk, diabetes, dementie en depressies. De groep die jarenlang aantoonbaar minder fruit, en granen/brood consumeerde had juist meer kans om ziek te worden.
De wetenschappers willen nog niet meteen een vezelrijkdieet aanraden. Maar deze resultaten zijn 'significant' interessant genoeg voor nader onderzoek naar vezels in voeding en gezond oud worden. Het onderzoek is gedaan door de Westmead Institute for Medical Research, van de Universiteit van Sydney.
Vezels, vitamine A en pinda-allergie
Aan een andere Australische universiteit, van Melbourne, werd een verband aangetoond tussen vezelrijk eten, in combinatie met vitamine A, en het remmen van reacties bij een pinda-allergie. Darmbacteriën braken de vezels in granen af in korte keten vetzuren, die behulpzaam zijn bij het bezweren van allergische reacties. Vitamine A helpt de afweercellen bij deze reactie in de darm. Deze studie is in tegenstelling tot de vorige, alleen uitgevoerd bij muizen en niet bij mensen. Niettemin zijn de researchers hoopvol dat eenzelfde effect meetbaar zal zijn bij mensen. Bronnen: Gerog.org / Biomedgerontology.oxfordjournals.org /Upi.com