Hebt u een moestuin? En zo ja, wat verbouwt u daar zoal? Veelal telen mensen sla, spruitjes, tomaten, bloemkool, boerenkool en andijvie. Allemaal erg lekker en gezond. Maar wist u dat er nog heel veel andere groenten bestaan die we haast waren vergeten? Dit zijn de zogenaamde vergeten groenten.
Erwtensoep, hutspot, hete bliksem, klapstukken, stooflappen en pannenkoeken: echt oer-hollands eten. Hoewel we ons nog vaak genoeg, als het koud is, aan een kopje snert of een lekkere stamppot wagen, raken we in hoog tempo minder bekend met gerechten als broeder of raasdonders.
Zo zijn er ook heel veel groenten die we niet meer kennen, de zogenaamde vergeten groenten. Vroeger waren ze dagelijkse kost, tegenwoordig worden ze verdrongen door gemakkelijke groenten in de supermarkt die al in een zakje zitten.
Het is jammer dat deze groenten dreigen te verdwijnen. Het Genootschap der Vergeten Groenten wil deze in de vergetelheid rakende knollen, penen, verse stronken en gebladerte onder de aandacht brengen van de vaderlandse keukenprinsen en -prinsessen.
Een aantal vergeten groenten op een rij:
Aardpeer
De aardpeer is een knol die qua smaak erg op de artisjok lijkt. Qua uiterlijk verschilt de knol echter wel erg van de artisjok. En omdat deze laatste als een van de edelste en duurste uit het groenterijk wordt beschouwd, wordt de aardpeer vaak, onterecht, over het hoofd gezien. Dat is jammer, want de knol heeft een heerlijke, zachtzoete smaak. Deze oktobergroente is gekookt, gestoofd of gebakken erg lekker, maar wordt ook rauw gegeten.
Schorseneer
Deze wintergroente is gedurende het seizoen verkrijgbaar bij de groentespecialist. Sommige supermarkten hebben deze groente ook in hun assortiment. Een schorseneer langwerpige, harige, donkere wortel. Het schillen van de schorseneer is een hels karwei; vandaar de bijnaam huisvrouwenleed of keukenmeidenverdriet. Door de wortel eerst te koken laat de hardnekkige schil beter los. Eenmaal van zijn zwarte schil ontdaan lijkt de schorseneer op een asperge. Gekookt heerlijk met een kaassausje maar ook rauw, geschild en geraspt erg lekker.
Haverwortel
De haverwortel is een plant met blauwe bloemen die zich bij warm zonnig weer openen en aan het einde van de middag weer dichtgaan. Het deel van de plant dat wordt gegeten zijn de wortels. Deze lijken op schorseneren en veroorzaken bij het schoonmaken net zoveel keukenmeidenverdriet.
Ze worden ook net als schorseneren gegeten en smaken naar asperge met een vleugje oester.
Pastinaak
De Pastinaak is een witte winterpeen. Deze inheemse groente is al heel oud, maar wordt nog steeds verbouwd in Nederland. De wortel is vanaf het najaar bij de groenteman of natuurwinkel verkrijgbaar. De smaak van de wortel lijkt een beetje op die van knolselderij, en is iets minder zoet dan de gewone wortel. De pastinaak is te bereiden als een gewone wortel maar de kooktijd is iets korter. Lekker om in plakjes gesneden te koken, of te bakken, met een beetje zout
Kliswortel (Grote Klit)
De bloemhoofden zijn grote bollen die als klittenband aan elkaar blijven kleven. Vandaar de naam grote klit. Deze groente is een ware delicatesse en is moeilijk te vergelijken met andere groenten. De penwortel kan bereid en gegeten worden als de pastinaak, hoewel de smaak niet overeen komt. De stengels van de plant kunnen ook, vóór de bloei, gegeten worden.
De kliswortel heeft een geneeskrachtige werking; het werkt bloedzuiverend en vochtafdrijvend.
Brave Hendrik
De Brave Hendrik draagt op verschillende manieren bij aan de gezondheid. Zo worden de wortelen aan hoestende schapen gevoed. Ook wordt gezegd dat de groente een remedie is tegen darmstoornissen en wordt er zalf van gemaakt voor allerlei pijnen.
Daarnaast kan de groente ook gegeten worden. Het lekkerste zijn de jonge scheuten, die als asperges kunnen worden geserveerd. Ook heb blad kun je eten. De smaak is zacht en mild. Kook het net als spinazie en giet het af. Lekker met een klontje boter.
Knolkervel
Deze vergeten groente heeft geen enkele gelijkenis met kervel, ondanks de naam. De plant heeft vorst nodig om te ontkiemen. Na 8 tot 9 maanden kan de dikke penwortel geoogst worden.
De knolkervel smaakt dus niet naar kervel, maar doet denken aan de zachtzoete smaak van kastanje. De knollen zijn geschikt voor een heerlijke puree. De knollen wassen, in stukken snijden en met wat zout ongeveer 15 minuten koken. Daarna pureren met een scheutje melk en een klontje boter. Vooral in combinatie met een stoofschotel erg lekker.
Repelsteeltje
Niet alleen een figuur het uit het sprookje van de gebroeders Grimm, maar ook al een sinds de middeleeuwen een bekende rauwe groente. Het blad heeft een neutrale, fijne smaak en wordt met de wortels vaak rauw gegeten in salades. De groente wordt in mei geoogst en de blaadjes kunt u het beste scheuren in plaats van snijden. De smaak lijkt een beetje op die van radijs, maar is iets zachter en zoeter. In de middeleeuwen gebruikten artsen de groente vaak om zijn geneeskrachtige werking.
Dit is slechts een selectie van de grote hoeveelheid groenten die in de vergetelheid zijn geraakt.
In het forum
/>
kunt u uw kennis delen over vergeten groenten. Wilt u meer lezen over vergeten groenten? Kijk dan op deze websites: