Veranderingen in de zorg
31-12-2010
• leestijd 3 minuten
Nieuw jaar, andere vergoedingen. Zo gaat het bijna ieder jaar. Wat is er per 1 januari anders? Een beknopt overzicht van de wijzigingen in de zorg.
De zorg
Per 1 januari veranderen de vergoedingen in het basispakket van de zorgverzekering.
Uit het basispakket verdwijnen enkele vergoedingen:
• tandheelkundige zorg voor mensen ouder dan 18 jaar.
• pil voor vrouwen ouder dan 21 jaar, behalve bij behandeling van endometriose of menorragie;
• antidepressiva worden alleen nog vergoed bij bepaalde zware indicaties volgens richtlijnen van de beroepsgroep.
• eenvoudige extracties door de kaakchirurg.
Aan het basispakket worden ook enkele vergoedingen toegevoegd:
• de vergoeding van fysiotherapie wordt uitgebreid met de eerste 9 behandelingen bekkenfysiotherapie in verband met urine-incontinentie;
• hulp bij stoppen met roken.
En de eigen bijdrage/eigen risico verandert:
• voor fysiotherapie bij een chronische aandoening en oefentherapie komen 12 behandelingen voor eigen rekening (nu zijn dat er 9) voor verzekerden boven 18 jaar;
• nacontroles van levende donoren vallen niet langer onder het verplicht eigen risico van de donor.
• Het verplicht eigen risico gaat naar € 170 (dat was € 165)
Meer informatie kunt u
hier
vinden.
Orthodontie
De tarieven voor orthodontie zijn te hoog, zo blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De NZa zet de verlaging van het tarief dan ook in, zodat orthodontie betaalbaar blijft voor de consument. De verlaging geldt niet voor complexe orthodontische zorg, zoals in geval van schisis (open gehemelte). De totale verlaging per 1 januari 2011 is 34%.
Uit het onderzoek naar de kosten en opbrengsten van orthodontisten blijkt dat zij door het delegeren van taken aan bijvoorbeeld assistenten en door meer stoelen in de praktijk, meer cliënten kunnen helpen. Daardoor zijn de opbrengsten aanzienlijk hoger en staan zij niet meer in verhouding tot de kosten. In het belang van de betaalbaarheid van de mondzorg moet de NZa de tarieven daarom verlagen. De tarieven zijn berekend op basis van de meest voorkomende praktijkvorm. De NZa is voornemens gelijktijdig het tarief voor tandartsen die orthodontie verlenen te verlagen.
Meer informatie kunt u
hier
vinden.
Stop op zorgbudget in januari opgeheven
Vanaf 1 januari kunnen mensen die daarvoor in aanmerking komen, weer een persoonsgebonden budget (pgb) voor zorg aanvragen. De stop hierop die het vorige kabinet deze zomer had ingevoerd, wordt dan opgeheven. Dat heeft staatssecretaris Marlies Veldhuijzen van Zanten (Volksgezondheid) dinsdag 30 november 2010 in een brief aan de Tweede Kamer gemeld.
Door het opheffen van de stop op het pgb kunnen tienduizend mensen die op de wachtlijst staan worden geholpen. Het vorige kabinet stond in juli 2010 voor de rest van het jaar geen nieuwe pgb-aanvragen meer toe omdat dit te veel geld kostte.
In 2011 is er extra geld (350 miljoen euro) om te kunnen voorzien in de steeds toenemende vraag naar de regeling. Maar de bewindsvrouw kondigde tegelijk maatregelen aan om de pgb-regeling financieel binnen de perken te houden. Veldhuijzen van Zanten wil toe naar een “solide en toekomstvaste” regeling.