De voedingstoffen die in tomaten zitten kunnen de ontwikkeling en verergering van hart- en vaatziekten voorkomen. Dit is gebleken uit onderzoek van Merel Hazewindus van de Universiteit Maastricht.
Onderzoek
Om de effecten van de voedingstoffen in tomaten te onderzoeken, heeft Hazewindus zowel celkweken als proefpersonen onderzocht. De proefpersonen kregen tijdens het experiment maaltijden voorgeschoteld om te eten, ofwel met ofwel zonder tomatenketchup erbij.
Uitkomsten
Uit de resultaten blijkt dat proefpersonen na het eten van de maaltijden met tomatenketchup beter beschermd waren tegen hartaandoeningen dan proefpersonen die de maaltijden zonder ketchup hebben genuttigd. Verder is gebleken dat vooral de combinatie van de aanwezige antioxidanten in tomaten, namelijk lycopeen, vitamine C en E, gezamenlijk een beschermend effect hebben. Deze bescherming is hoger dan de werking van de antioxidanten op zichzelf, hoewel de bestanddelen afzonderlijk ook het risico op hart- en vaatziekten verminderen.
Bevestiging
De bevindingen van het onderzoek van Hazewindus bevestigen de uitkomsten van eerdere onderzoeken dat het eten van tomaten gepaard gaat een lager risico op hart- en vaatziekten.