Wat is een goed toetsenbord voor jouw mobiele telefoon?
26-04-2017
•
leestijd 6 minuten
•
1774 keer bekeken
•
Je toetsenbord is misschien wel de meest gebruikte functie op je smartphone. Veel mensen laten het echter ongewijzigd. Zonde want er is misschien wel een toetsenbord dat meer past bij je. Ooit getwijfeld over welk toetsenbord een goed alternatief vormt? Wij onderwerpen er vier aan een praktijktest: de SwiftKey, Gboard, Fleksy en Slash.
1) SwiftKey
Dit is waarschijnlijk het bekendste toetsenbord op Android-apparaten. Volgens de website van SwiftKey zijn er wereldwijd ruim '300 miljoen' gebruikers. Het bedrijf achter SwiftKey is zo groot dat het kantoren heeft in Londen, San Francisco en Seoul. Ook heeft het bedrijf mensen werken in China en India. Niet verkeerd voor een toetsenbordbedrijfje...
Voordelen:
SwiftKey staat bekend om zijn zeer accurate autocorrectie. De
fluency engine
helpt om de gebruiker te leren kennen, waardoor dit toetsenbord zich aanpast aan zijn/haar schrijfgewoontes. Je kunt een aantal statistieken bijhouden. Zo kun je zien hoe snel je gemiddeld typt en hoe vaak de autocorrectie je geholpen heeft. Nog een geinige feature van SwiftKey is de zogenaamde
heatmap.
Deze geeft weer waar op het toetsenbord jij jezelf het meest begeeft.
Alles wat SwiftKey van je heeft geleerd kun je opslaan en synchroniseren met je andere mobiele apparaten. Hiervoor heb je wel een account nodig. Zo hoeft SwiftKey je schrijfstijl niet op elk apparaat opnieuw te leren.
Het toetsenbord is in grootte te verstellen. Handige voor mensen met wat grotere vingers of mensen met slechter zicht.
Op het SwiftKey toetsenbord is het mogelijk om het delen van getypte gegevens uit te zetten. Ga hiervoor naar de drie streepjes linksboven op het toetsenbord, In het menuutje dat volgt selecteert je het masker-icoontje en schakelt de optie incognito in.
Nadelen:
SwiftKey is een zeer compleet toetsenbord dat van vrijwel alle gemakken is voorzien. Andere toetsenborden staan toe dat je een snelkoppeling, bijvoorbeeld naar Google, toevoegt. Dit kan SwiftKey helaas niet.
Conclusie:
SwiftKey was een van de eerste toetsenborden die wereldwijd massaal het standaard toetsenbord verving op mobiele telefoons. Dat is natuurlijk niet voor niks. SwiftKey is erg geavanceerd in gebruik. Met een aantal handige snufjes kun je enkele leuke statistieken bijhouden. Al met al een compleet toetsenbord dat de standaard zet. Wat ons betreft goed voor 4,5 ster.
2) Gboard
Gboard is het officiële toetsenbord van Google. Voor iedereen die een weleens een Nexus- of Pixel toestel heeft gebruikt zal de lay-out bekend zijn. De standaard lay-out is simpel en minimalistisch. Google probeert met de Gboard de functionaliteit van de zoekmachine te integreren in zijn toetsenbord. Gboard slaagt hier aardig in. Dit maakt het toetsenbord van Google bijzonder handig voor mensen die snel willen schakelen tussen de verschillende functies van de zoekgigant.
Voordelen:
Het is weer eens wat anders, een toetsenbord met ingebouwde zoekmachine. Zo heb je vanaf het toetsenbord direct toegang tot het nieuws, het weer, de vertaler en de bekende zoekbalk.
De Gboard is tot nu toe het enige toetsenbord dat wij kennen die Sranagtongo (Surinaams) ondersteunt. Niet voor iedereen interessant, maar dit onderstreept wel hoe uitgebreid de implementatie van de talenondersteuning is.
Op het Gboard is het mogelijk om het delen van getypte gegevens uit te zetten – Dit kunt u doen door naar de instellingen te gaan. Selcteer ‘geavaceerd’ en schakel de optie ‘fragmenten delen’ uit.
Nadelen:
Net als de SwiftKey heeft Googles toetsenbord Gboard nauwelijks nadelen. Google is een ster in het bijhouden van statistieken. Jammer dat ze deze niet delen met de gebruiker, zoals SwiftKey dat wel doet. Voor het overige is dit een zeer compleet toetsenbord dat menig tech-hart sneller zal doen kloppen.
Conclusie:
Heb jij in het verleden al een aantal toetsenborden gebruikt en ben je opzoek naar weer eens wat anders, dan zal je de verfrissende interpretatie van Googles toetsenbord wel weten te waarderen. Het is een minimalistisch ogend toetsenbord (zonder streepjes tussen de leestekens en letters) met een aantal leuke maar vooral ook handige functies. Een goed alternatief voor je standaard toetsenbord: 4,5 ster.
3) Fleksy
We worden begroet door een supergroot toetsenbord. Wij kunnen dit wel waarderen. Het formaat van de Fleksy zorgt ervoor dat de langere typsessies een prettige ervaring zijn.
Andere toetsenborden zijn via de instellingen groter te maken; Fleksy kiest gewoon standaard voor een groot toetsenbord. Natuurlijk kunt je dit aanpassen als hij naar jouw smaak té groot is, maar wij konden de grootte zeker waarderen.
Voordelen:
Het grote formaat is zeker een van de grootste pluspunten van dit toetsenbord, maar niet het enige. Zo is het toetsenbord aanpasbaar in grootte en zijn er tal van onbetaalde en betaalde thema’s zodat het toetsenbord naar smaak is te stylen. Verder is het toetsenbord ook aan te passen met een aantal sneltoetsfuncties. Zo kun je instellen dat je een aantal snelkoppelingen naar veel gebruikte woorden hebt, instellen dat je een snelkoppeling hebt naar de meest voorkomende afkortingen en je kunt het toetsenbord onzichtbaar maken. Handig als je iets aan het overtypen bent en het toetsenbord je zicht bedekt, of als je reageert op een mailtje en even kwijt bent wat er precies gezegd is.
Nadelen:
Gadgetfreaks die houden van allerlei extra’s zullen weinig lol beleven aan dit toetsenbord. Fleksy heeft niet echt een functie die zich onderscheidt van de concurrentie.
Conclusie:
Fleksy een toetsenbord dat opvalt door zijn eenvoud en zijn (grote) formaat. Leuke of opvallende extra toepassingen ontbreken waardoor dit toetsenbord zich niet onderscheidt: 3 sterren.
4) Slash
Slash heeft de concurrentie goed bestudeerd. Het probeert een beetje van alles wat te zijn. Zo kun je makkelijk vanaf het toetsenbord foto’s van bijvoorbeeld je Facebook of Instagram versturen. Heb jij een leuk YouTube-filmpje gekeken, dan is deze zo gedeeld. Daarnaast is het mogelijk om de inmiddels standaarddingen aan te passen zoals thema’s en talen.
Voordelen:
Sterke punten van dit toetsenbord zijn toch wel het feit dat het je enkele opties geeft die bij de andere niet aanwezig zijn. Zoals het direct delen van foto’s die lokaal zijn opgeslagen en foto’s delen vanaf je sociaal media-accounts. Wij vinden de aanpasbaarheid van de snelkoppelingsbalk een briljant idee. Alhoewel je vanaf de Gboard ook van alles en nog wat kan delen doet de Gboard dit vanuit de zoekmachine van Google. Dit kan de zoekresultaten af en toe zeer uitgebreid maken. Slash speurt rechtstreeks in applicaties, zoals YouTube, wat het allemaal wat verfijnder zoeken maakt. De keuze uit talen is ook zeer uitgebreid handig voor iemand die graag in twee of meer talen communiceert.
Nadelen:
Het grootste nadeel van dit toetsenbord is dat het ernaar uitziet dat hij nooit voor de Nederlandse markt bedoeld was. De diensten die toe te voegen zijn, zijn veelal diensten waar je in Nederland niet of slechts beperkt van kunt profiteren. Dat doet niks af aan de innovatie maar dat maakt hem gewoon niet iets minder geschikt voor Nederlandse gebruikers. Het versturen van filmpjes en andere gimmicks gebeurt vaak in de vorm van linkjes. Handig als je toch al van plan was om een link te versturen maar het ziet er allemaal minder gelikt uit dan wanneer je het met bijvoorbeeld de Gboard verstuurd. Verder ogen de instellingen wat rommelig doordat voor alles het Slash-teken wordt gebruikt. Dit kan het geheel soms wat onoverzichtelijk maken.
Conclusie:
Slash is een leuk toetsenbord dat redelijk wat te bieden heeft. Jammer is het echter dat je in Nederland niet volledig gebruik gaat maken van de functionaliteiten. Het is een toetsenbord dat er standaard niet heel bijzonder uitziet maar dat is natuurlijk te verhelpen door gebruikt te maken van een van de thema’s. Ondanks dat Slash is voorzien van een aantal leuke gimmicks, is het geen grote aanrader: 2,5 ster.
TOT BESLUIT: LET OP! Je getypte gegevens worden bewaard
Wees je ervan bewust dat de diverse toetsenborden alle getypte woorden kunnen opslaan. Vaak worden de gegevens gebruikt voor het verbeteren van het toetsenbord of het verbeteren van de taalondersteuning, stellen de makers. Bij ingebruikname van de geteste apps krijgen we de melding dat, met uitzondering van je wachtwoorden, de ingevoerde data (creditcardgegevens) incluis, kunnen worden bewaard – zie afbeelding.
Dus, wees op je hoede! Omdat je deze melding niet krijgt bij je standaard toetsenbord wil niet zeggen dat die geen gegevens opslaat. Het is aannemelijk dat wanneer je de gegevensanalyse aan hebt staan dit ook geldt voor de gegevens van het standaard toetsenbord op je mobiele apparaat. Bij de door ons geteste Gboard en SwiftKey kun je het doorgeven van je getypte data uitschakelen.