Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Tips voor een ijzersterke motivatiebrief
14-08-2019
•
leestijd 3 minuten
•
9953 keer bekeken
•
Sommige bedrijven ontvangen wel honderden sollicitatie- en motivatiebrieven. Het is dus belangrijk om op te vallen én jezelf te onderscheiden van alle andere sollicitanten. Maar hoe doe je dat? Met deze tips maak jij een ijzersterke motivatiebrief!
Inleiding motivatiebrief
Wees direct duidelijk
Het is belangrijk om in de inleiding al duidelijk te maken wat je doel is. Waarom solliciteer je op de functie en waarom moet het bedrijf jou kiezen? Gebruik duidelijke argumenten zonder arrogant over te komen.
Maak het persoonlijk
Zorg ervoor dat de lezer gelijk een duidelijk beeld heeft van jou. Maak in de inleiding duidelijk wie je bent als persoon, maar houd het wel kort. Het is niet nodig om gelijk al je hobby’s te noemen. Later in de brief kun je ingaan op je persoonlijke eigenschappen en werkervaring.
Ken je de naam van diegene waar je de sollicitatie- en motivatiebrief naar stuurt? Spreek die persoon dan gelijk aan. Een persoonlijke aanhef komt altijd beter over dan een standaard ‘beste heer/mevrouw’.
Middenstuk motivatiebrief
Stel jezelf voor
In het middenstuk van je motivatiebrief ga je in op wie je bent. Benoem wat voor opleiding(en) je hebt gedaan, wat voor werkervaring je hebt en wat voor persoonlijke eigenschappen je bezit. Geef daarbij voorbeelden. Lees daarover meer bij tip 5!
Benoem sterke punten
Een bedrijf wil graag weten wat je sterke en zwakke punten zijn. Noem in je motivatiebrief echter alleen je sterke punten. Er zal ongetwijfeld naar je zwakke punten gevraagd worden als je op gesprek mag komen. Die kun je dan mondeling toelichten.
Benoem je successen
Geef voorbeelden bij de dingen doe je noemt. Zeg je dat je creatief bent? Laat dan zien waaruit dat blijkt, bijvoorbeeld door het benoemen van een succesvol project. Heb je andere succesvolle projecten gedaan? Benoem ze! Je kunt ook doorverwijzen naar je LinkedIn-profiel waar de lezer meer kan lezen over je projecten. Zorg er dan wel voor dat je LinkedIn-profiel geüpdatet is.
Wees positief en toekomstgericht
Een motivatiebrief komt beter over als de brief een positieve insteek heeft. Ben je al een tijdje werkloos? Benoem dat dan niet expliciet, maar geef aan dat je bereid bent om nieuwe kennis op te doen in een ander vakgebied. Laat blijken dat je open staat voor veranderingen.
Betrek de vacature-eisen op jezelf
In een vacature staat vaak wat voor persoon ze zoeken en wat de functie-eisen zijn. Neem dat mee in je motivatiebrief. Geef aan waarom jij voldoet aan bepaalde persoonlijkheids- en functie-eisen en onderbouw dit met voorbeelden, zoals genoemd bij tip 5.
Benoem je ambities en wat je wil leren
Geef in je motivatiebrief aan wat je op professioneel gebied tot nu toe bereikt hebt, waar je trots op bent en wat je ambities zijn. Wat wil je leren in de functie? Onderbouw waarom je beter wil worden in iets.
Slot motivatiebrief
Het is nogal voor de hand liggend, maar sluit de brief netjes af. Bedank de lezer voor zijn of haar tijd en eindig met je eigen naam.
Nog wat algemene tips
- Neem contact op met het bedrijf over de vacature. Vraag om meer informatie over het bedrijf of over de functie. Zo laat je zien dat je interesse hebt én blijft je naam sneller hangen. Je kunt door de extra informatie ook een motivatiebrief schrijven die beter past bij het bedrijf;
- Schrijf globaal op wat er in je motivatiebrief moet staan;
- Een typefout is zo gemaakt. Lees de brief meerdere keren door om fouten eruit te halen;
- Laat je brief lezen door een ander. Die kan er met een frisse blik naar kijken;
- Stuur je motivatiebrief niet gelijk op, maar lees ‘m een dag later nog een keer. Ongetwijfeld zie je nog iets dat je wil veranderen.