Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Tips: goed verzekerd op pad met je elektrische fiets
25-07-2019
•
leestijd 3 minuten
•
977 keer bekeken
•
Nederland is een echt fietsland en sinds een paar jaar omarmen we ook massaal de elektrische fiets. In 2018 zijn er zelfs voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan ‘normale’ stadsfietsen. Maar zo’n elektrische fiets is wel een stuk kostbaarder dan een 'normale' fiets en helaas ook diefstalgevoeliger. Des te belangrijker dus om je e-bike goed te verzekeren. Welke verzekering heb je nodig? En waar moet je op letten?
Wat is de maximumsnelheid van je e-bike?
Sinds 2017 gelden er nieuwe regels voor elektrische fietsen. Als je e-bike maximaal 25 kilometer per uur haalt, valt deze onder dezelfde categorie als 'gewone' fietsen. Het verzekeren van de e-bike werkt dan ook hetzelfde. Je kunt gewoon een fietsverzekering afsluiten.
Heel uiteenlopende voorwaarden
Goed vergelijken is hierbij wel belangrijk. De premies en voorwaarden voor fietsverzekeringen verschillen namelijk flink. De basis-fietsverzekering vergoedt in elk geval diefstal van je e-bike. Bij sommige verzekeraars is pechhulp ook bij de standaarddekking inbegrepen. Maar er zijn ook verzekeraars waarbij dit onder een aanvullende verzekering valt.
Let op afschrijving
Let ook goed op hoe de verzekeraar omgaat met de afschrijving van de fiets. Bij de meeste verzekeraars krijg je drie tot vijf jaar lang de volledige aanschafwaarde vergoed, maar er zijn ook verzekering waarbij je elk jaar dat de fiets oud is, bijvoorbeeld 10 procent minder vergoed krijgt als de fiets gestolen wordt.
Tip!
Als je een e-bike koopt in de fietsenwinkel, biedt de verkoper meestal een verzekering aan. Kies niet zomaar voor deze verzekering! De premies verschillen behoorlijk, dus het loont om eerst even op internet rond te kijken waar je de e-bike het voordeligst kun verzekeren. Heb je je toch laten verleiden om aan de kassa een verzekering af te sluiten? Dan is het goed om te weten dat je 14 dagen wettelijke bedenktijd hebt.
Aansprakelijkheid bij schade aan anderen
Als je een ongeluk veroorzaakt met je e-bike of je geparkeerde fiets valt om en maakt een kras op een auto, dan valt dit onder je persoonlijke aansprakelijkheidsverzekering. Dit geldt echter alleen voor e-bikes die een snelheid van maximaal 25 kilometer per uur halen.
Speed Pedelec en de verzekering
Kan je e-bike harder dan 25 kilometer per uur? Dan is het een zogenoemde Speed Pedelec. Sinds 1 januari 2017 gelden hiervoor dezelfde regels als voor een bromfiets. Dit betekent dat je een geel kenteken moet aanvragen en een WA-verzekering voor de e-bike moet afsluiten. Deze verzekering vergoedt eventuele schade die je met de e-bike toebrengt aan anderen. Bij sommige verzekeraars sluit je een speciale Speed Pedelec verzekering af, bij anderen valt dit onder een bromfietsverzekering.
WA plus
Wil je ook schades aan je e-bike zelf verzekeren? Dan kun je de WA-verzekering uitbreiden met een dekking voor schades als diefstal, storm en brand. Dit heet een WA plus verzekering. Verder kun je aanrijdingschade aan je de Speed Pedelec verzekeren. Dit is vergelijkbaar met de All risk dekking bij auto’s.
Met de e-bike op vakantie?
De meeste fietsverzekeringen zijn in heel Europa geldig, waardoor je e-bike ook goed verzekerd is tijdens je fietsvakantie. Heb je een Speed Pedelec? Dan staat op de groene kaart van je verzekering in welke landen de verzekering geldig is.