De werking van Tinder
Eigenlijk werkt Tinder heel eenvoudig. Op het hoofdscherm wordt een foto geprojecteerd waar je iemands voornaam, foto's, gemeenschappelijke interesses en gemeenschappelijke Facebook vrienden kunt zien. Zie je iemand niet zitten, dan swipe je naar links, richting het rode kruisje. Mocht je wel geïnteresseerd zijn in de weergegeven persoon, dan druk je op het groene hartje, of swipe je naar rechts. Als deze persoon jou ook heeft geliked, kun je elkaar berichten sturen. Dit werkt ongeveer hetzelfde als de applicatie 'WhatsApp', je krijgt namelijk een vergelijkbaar chatscherm. Ook krijg je meldingen van ieder bericht dat binnenkomt op Tinder. ‘
Voordat je begint met het ‘swipen’, moet je Tinder toestemming geven tot het koppelen van jouw Facebookaccount aan de app. Vervolgens kun je je profiel op Tinder updaten. Je stelt dit profiel voornamelijk samen uit foto's die je eerder eens op Facebook hebt gezet. In totaal kun je zes foto's uploaden. Daarnaast kun je een persoonlijke beschrijving toevoegen met een maximum van 500 karakters. Als je dit hebt gedaan, kun je onder de button 'instellingen' jouw persoonlijke voorkeuren aangeven omtrent geslacht, leeftijd en het maximum aantal kilometers dat iemand van jou verwijderd mag zijn. Als je bijvoorbeeld een tijdje met iemand hebt gechat en je vervolgens van Groningen naar Maastricht zou moeten reizen om die persoon te ontmoeten, is dat natuurlijk wel erg ver.
Voordelen
De applicatie is erg makkelijk te begrijpen. Tinder heeft namelijk een erg functioneel design. Ondanks dit eenvoudige menu, zijn de instellingen gedetailleerd genoeg en krijg je behoorlijk specifieke informatie te weten over iemand. De weergave van gemeenschappelijke interesses is hier een voorbeeld van. Mocht je een 'match' hebben met iemand en hij of zij blijkt vervelend, dan kun je deze persoon ook blokkeren.
Nadelen
Toch kent de applicatie veel nadelen. De eerste waar je na de installatie van Tinder tegenaan loopt is de Facebook koppeling. Het is onmogelijk om van Tinder gebruik te maken zonder je Facebook gegevens te delen met de app. Dit betekent dat jouw persoonlijke gegevens en interesses kunnen worden ingezien door de makers van de applicatie en de personen die actief zijn op Tinder. Ook is het zo dat wanneer je bij 'instellingen' aan hebt gegeven dat je alleen mensen binnen een straal van 30 kilometer wil tegenkomen, dit niet altijd klopt. Wanneer je bijvoorbeeld een dagje met de trein vanuit Deventer naar Amsterdam gaat, heb je de volgende dag ook veel personen in jouw lijst die dichtbij Amsterdam wonen. Niet heel handig dus.
Technische gebreken
Na enig gebruik gemaakt te hebben van de applicatie kunnen we stellen dat Tinder je batterij wel enigszins verslind. Stel je laadt je telefoon één keer per dag op, dan kun je wanneer je regelmatig gebruik maakt van Tinder, hier een tweede keer bij optellen. Daarnaast moet je oppassen met het dataverbruik. Doordat de applicatie veel gegevens zoals foto's moet laden, kost het je erg veel megabytes wanneer je geen gebruik maakt van wifi. Zorg dus dat je niet voor verrassingen komt te staan.
Oordeel
Alles bij elkaar opgeteld maakt Tinder een redelijk goede app. Het is een interessant concept, waar ieders nieuwsgierigheid wel mee wordt gewekt. Het is namelijk nog nooit zo makkelijk geweest om een gesprek tegen een wild vreemde te beginnen, waarvan je zeker weet dat hij of zij jou op het eerste gezicht ook ziet zitten. Toch zitten er nog wat haken en ogen aan. De persoonlijke gegevens van gebruikers worden openlijk gedeeld en je weet nooit welk persoon er achter een Tinderaccount zit. De koppeling van Tinder aan Facebook maakt dit wel iets betrouwbaarder, maar brengt tegelijkertijd je privacy in het geding.
Sterren
Appwinkel
Apple Appstore
Playstore