Het aanschaffen van een tent is vaak een prijzige gebeurtenis. Tenminste, als u een tent koopt die meerdere jaren mee moet gaan. Ga daarom niet over een nacht ijs en vraag gerust in de winkel of de tent opgezet kan worden. Koop geen tent voordat u erin heeft gelegen! (Dit geldt met name voor lange mensen).
Tip
: wilt meer weten over tenten? ga dan naar
tenten.pagina.nl
Voor u tot de aanschaf van een tent overgaat, is het nuttig uzelf de volgende vragen te stellen:
Tenten zijn grofweg te onderscheiden in materiaal en vorm.
Materiaal
Katoen
Katoenen tenten ademen goed, en zijn daarom geschikt voor warmere weersomstandigheden. Katoenen tenten zijn ook duurzaam, als u er tenminste voor zorgt dat hij niet nat wordt opgeborgen. De grootste boosdoener is namelijk het weer dat in het tentdoek gaat zitten. Omdat katoenen tenten meestal geïmpregneerd worden, zijn ze goed waterdicht. Het nadeel van een katoenen is tent is dat deze meestal iets zwaarder zijn.
Katoenen tenten zijn met name geschikt voor kampeervakanties waarbij de tent langere tijd op een plek staat. Ten eerste vanwege het gewicht. Verder is een katoenen tent vaak iets minder snel op te zetten. Tot slot kan een katoenen tent goed tegen de zon.
Kunststof
De materialen die gebruikt worden voor kunststoftenten kunnen minder goed tegen de zon, deze zijn dus geschikter voor trek-vakanties. Kunststoftenten zijn daarnaast lichter, dus makkelijker mee te nemen en sneller op te zetten.
Als er gebruik is gemaakt van ripstop nylon of polyester, is de kans op scheuren een stuk minder, dus zal de tent langer meegaan.
Vorm
De meest voorkomende tenten zijn:
Eenstokstent
: Kan goed tegen de wind en is ruim. Veel mensen vinden dit een fijne tent, omdat ze nogal hoog zijn.
Tweestokstent
: het klassieke model, vaak gebruikt als gezinstent. Dit model raakt steeds meer uit de mode.
Tunneltenten
: Kleine soort is een lichtgewicht tent, geliefd bij trekkers. Grote tunneltenten, zoals de Falco en Bacotenten hebben een heel ruim sta gedeelte en vaak drie of meer slaapcabines.
Koepeltenten
: de beste doekoppervlak/ruimte verhouding. Omdat tent wordt opgezet met boogstokken die elkaar kruisen, kan hij goed afgespannen worden tegen de wind, ook als de ondergrond ongelijk is. Deze tenten zijn dus geschikt voor kamperen in winderige omstandigheden, bijvoorbeeld in de bergen.
Hybridetenten
: deze combineren de voordelen van de koepel- en de tunnententen.
Weersomstandigheden
Laat u niet misleiden door de term '4-seizoenen'. '4-seizoenen tenten' zijn eigenlijk wintertenten. Geen enkele tent is ideaal in alle weersomstandigheden.
In een warm klimaat is het belangrijk dat de tent zoveel mogelijk ventileert. Katoen is dan een goede keuze. In de tent moet veel gaas zijn aangebracht, in ieder geval in het dak. Het meest ideaal is een binnentent die volledig van gaas is. Als de binnentent ook zelfstandig kan staan, kan er zelfs voor gekozen worden de buitentent niet op te zetten. De onderkant van de tent loopt in bogen, wat zorgt voor extra ventilatie.
Kampeert u in koude omstandigheden, dan moet de onderkant juist volledig tot op de grond lopen, om de kou buiten te houden. Gaas is dan ook uit den boze. De tent moet echter wel goed kunnen ademen, omdat er anders veel condens ontstaat aan de binnenkant. Mensen die in slecht weer kamperen, kiezen vaak voor een tent van kunststof.
Is het weer vaak slecht, met veel regen en wind, dan is het belangrijk dat de tent zo snel mogelijk opgezet kan worden. Sommige tentjes staan al binnen 5 minuten! Bij slecht weer is het vaak ook fijn als er wat extra leefruimte is, of meer ruimte voor de bagage. Met een luifel kan dan ook nog veilig gekookt worden.
Bij wind is de vorm van de tent en de ligging belangrijk; zorg dat de tent zo weinig mogelijk wind vangt. Sommige tenten hebben daarnaast veel afspanmogelijkheden, zodat de tent nog steviger staat.
Doe langer met je tent
Tot slot nog enkele tips voor het onderhoud:
Tip:
Er is rond het thema kamperen veel te vinden in Nederland. Het beste kunt kijken op
kamperen.pagina.nl
voor een volledig overzicht.