Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Steeds meer waterschades aan woningen, hoe ben je verzekerd?

10-10-2019
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
569 keer bekeken
  •  
huiskamer water overstroming 930 520
We hebben steeds vaker te maken met hevige regenbuien en het aantal waterschades aan particuliere woningen en inboedel is de afgelopen jaren flink gestegen. Tussen 2014 en 2018 zelfs met 22 procent, volgens het Trendrapport Property van CED.  Wat als je te maken krijgt met waterschade aan je woning of inboedel? Wat vergoedt je verzekering dan?
Bij waterschades maken verzekeraars onderscheid tussen:
-    Schade door neerslag
-    Schade door leidingwater
-    Schade door overstromingen

Schade door neerslag

Onder schade door neerslag valt schade door hevige regenbuien, hagel en sneeuw. Als je de schade niet kan voorkomen, wordt dit vergoed door je inboedel- en/of opstalverzekering. Dit geldt dus niet als regen door een openstaand raam naar binnenkomt. Hier had je namelijk zelf iets aan kunnen doen. Wanneer echter door een overgelopen of lekkende dakgoot de regen je huis binnenkomt vergoedt de verzekeraar de schade wel.
Let op! Als de waterschade ontstaat door een kapot dak of dakgoot, vergoedt je verzekeraar wel de gevolgschade, maar niet de kosten voor het repareren van je dak of dakgoot.

Schade door leidingwater

Krijg je te maken met waterschade door een gesprongen of lekkende leiding, dan wordt de schade meestal ook door je opstal- en /of inboedelverzekering vergoedt. Ook hierbij geldt dat de schade door een onvoorziene oorzaak moet optreden. Barst een leiding door bevriezing omdat je bijvoorbeeld de buitenkraan niet hebt afgetapt voor je op wintersportvakantie ging, dan vergoedt je verzekeraar de schade niet.
Naast de schade die door het water uit de kapotte leiding wordt veroorzaakt, vergoedt je opstalverzekering ook kosten om de lekkage op te sporen en om de leiding te repareren.

Schade door overstromingen

Schades door overstromingen van rivieren of vanuit de zee vallen nooit onder de dekking van je woonverzekeringen. Meer hierover en wat je kunt doen lees je in dit artikel .

Wat moet je doen bij waterschade?

Waterschade aan je huis of spullen is natuurlijk heel vervelend, maar vooral belangrijk is dat je dan precies weet wat je moet doen. De volgende checklist helpt je hierbij:
-    Pak de schadeoorzaak aan en voorkom verdere schade
-    Maak foto’s van de schade
-    Neem contact op met je verzekeraar. Deze helpt je bij het indienen van de schadeclaim en vertelt of je de schade direct mag laten repareren. Soms moet je namelijk eerst wachten tot er een schade-expert is langs geweest. Meer informatie over het claimen van waterschade bij je verzekering, lees je in dit artikel op Geld.nl.
Amanda Bulthuis  -  Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor