Smartphone speelt belangrijke rol in oorzaak burn-out
30-03-2018
•
leestijd 2 minuten
•
639 keer bekeken
•
Eén op de vijf jongeren ervaart serieuze mentale klachten die kunnen leiden tot een burn-out. Dit blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK in opdracht van Interpolis. Volgens de verzekeraar speelt ‘de druk om het zo goed mogelijk te doen’ een grote rol in het veroorzaken van stress.
Digital detox
Het gebruik van de smartphone geeft die druk een extra impuls. Bijvoorbeeld door het gevoel dat jongeren moeten voldoen aan ‘het perfecte plaatje’ op social media. Om jongeren weerbaarder te maken tegen die druk van buitenaf organiseert Interpolis een zogenaamde ‘Digital Detox’. Deelnemers doen mee aan opdrachten waarbij ze leren hun telefoon minder intensief te gebruiken.
Minder angst voor ‘missing out’
Vorig jaar zijn de oefeningen getest door een testpanel van 200 personen. Uit de resultaten bleek dat de deelnemers positiever over zichzelf zijn gaan denken en dat de ‘Fear of missing out’ (FOMO) afnam.
Hoe herken je een burn-out?
Een burn-out krijg je niet van de één op de andere dag. Er gaat een heel proces aan vooraf waarbij er sprake is van zware lichamelijke en/of geestelijke spanning. In een vroeg stadium zijn er waarschuwingstekens: iemand heeft geen zin meer om te werken, is vergeetachtig, nerveus, gejaagd en kan zich slecht concentreren.
De meest voorkomende klachten bij een burn-out zijn lichamelijke uitputting, slaapproblemen, angst en piekeren en het gevoel nergens meer toe te komen. Mensen met een burn-out kunnen ook pijnklachten ervaren zoals hoofdpijn, maagpijn en spierpijn.
Trek gelijk aan de bel
Op het moment dat je die eerste waarschuwingstekens herkent is het zaak direct aan de bel te trekken. Plan bewust rustmomenten in en pak de oorzaak van de stress aan. En, leg die smartphone eens aan de kant.
In december 2016 heeft Kassa aandacht besteedt aan smartphone perikelen door de Maand zonder smartphone te lanceren. Alle artikelen vind je in
dit
dossier.