Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Simson: Al 127 jaar hetzelfde roodzwarte doosje

29-06-2010
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
270 keer bekeken
  •  
simson-groot_03.jpg
Simson solutie, het beroemde roodzwarte doosje, heeft een indrukwekkende en roerige geschiedenis van meer dan 100 jaar achter de rug. Het is één van de meest markante producten in de Nederlandse schappen. Wie kent het niet?
Oprichting
In de tijd dat het pas gebouwde stoomschip Ulysses in een razende storm bij paal 33 op het Bergense strand ten onder ging en het jongmaatje van kou en uitputting op de brug stierf, stichtte de jongeling Louis Weinberg uit het verre Groningen, Simson. De statuten vermelden: ‘Het exploiteren van een fabriek van plak- en kleefmiddelen en dozen lakbrons. Louis overlijdt in 1926. Naar verluidt is hij rond de eeuwwisseling de uitvinder van Simson solutie, die tot op vandaag een vrijwel ongewijzigde samenstelling heeft. De zaak wordt een commanditaire vennootschap met Leonard Weinberg aan het hoofd. Oorlog
 
Dan neemt de geschiedenis een dramatische wending. Rijkscommissaris Seyss-Inguart verordoneert per decreet in 1941 dat alle joden uit het bedrijfsleven ‘ausradiert’ moeten worden. Rijksduitser H. Ney wordt aangesteld als bewindvoerder met het bevel de zaak te ontmantelen. Ook Leonard ontloopt zijn lot niet, wordt samen met vrouw en zoon Robbie gedeporteerd naar een vernietigingskamp en zal nooit meer terugkeren. Na de bevrijding wordt in oktober 1945 de verordening tenietgedaan door het Nederlandsche Beheersinstituut. Simson moet verder
 
De statenloze burger uit Recklinghausen Sandor Salmagne (25) verschijnt op het toneel, eerst als procuratiehouder, later als directeur. Vijf jaar na de oorlog volgt het officiële bericht dat de heer Wijnberg is overleden. Zijn zonen, tweelingbroers Hans en Louis, eerder ontkomen naar de U.S.A, worden de vennoten. Men handelt in isolatieband, kleefstoffen, rubberartikelen, schuurmaterialen, plakzolen, rijwielonderhoudsartikelen, bandenreparatie artikelen. In de zestiger jaren wordt Simson opgesplitst in de N.V. Industriële Maatschappij, fabrikanten van chemische producten in Waalwijk en Bandrep N.V., fabrikanten van rijwielonderhouds- en bandenreparatie artikelen, die Simson behoudt voor de tweewielermarkt. Dan betreedt ineens de sterke man het podium: Auke Bul. Aanvankelijk is hij inkoper met een bevoegdheid tot tienduizend gulden, maar vanaf 1974 directeur en groot aandeelhouder. Na alle roerige jaren stelt hij orde op zaken, zorgt voor een gezonde financiële huishouding en kijkt naar morgen. Overgenomen door grootste concurrent Helaas kwamen Auke Bul zijn vrouw en twee kinderen in 1977 bij een vliegtuig ongeluk om het leven. Twee andere kinderen van Auke nemen de zaak over. Uiteindelijk wordt het bedrijf in 1989 aan het Duitse concern Stahlgruber verkocht. Dat is nota bene de grote concurrent want zij heeft met de reparatiedoosjes van het merk Tip Top een monopoliepositie in Duitsland. Rema Tip Top heeft `eeuwige concurrent` Simson overgenomen. De overname werd 1 juli 2008 bewerkstelligd. Het assortiment van Simson wordt vernieuwd. De producten krijgen een modernere opmaak en een drie meter brede wandpresentatie. Simson bestaat al 125 jaar en heeft in Nederland een sterke positie. Dat is grotendeels te danken aan het bijna iconische rood-zwarte bandenplakdoosje. Het Simson-assortiment wordt het vlaggenschip van Rema.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor