Schoorsteenbrand niet altijd vergoed door je opstalverzekering!
14-01-2016
•
leestijd 2 minuten
•
13195 keer bekeken
•
Elk jaar vinden in Nederland ruim 1.700 schoorsteenbranden plaats. Je zou denken dat dit vergoed wordt door de opstalverzekering. Brandschade valt immers onder de basisdekking van elke opstalverzekering. Toch betekent dit niet dat schade als gevolg van een schoorsteenbrand ook altijd wordt vergoed.
Schoorsteen vegen verplicht?
In Nederland is het, in tegenstelling tot veel anderen landen, niet wettelijk verplicht om je schoorsteen te laten vegen. Ook in de voorwaarden van een opstalverzekering staat vaak niet beschreven dat dit verplicht is. Maar er staat wel in dat je zelf al het redelijke moet doen om schade te voorkomen. Dat is bij een schoorsteenbrand precies het addertje waar een verzekeraar zich vaak op beroept.
Je moet minstens 1 keer per jaar je schoorsteen laten vegen. Doe je dit niet, of kun je dit niet aantonen met een factuur van de schoorsteenveger, dan kan de verzekeraar zich erop beroepen dat je niet het nodige hebt gedaan om een schoorsteenbrand te voorkomen.
Een schoorsteenbrand ontstaat meestal doordat tijdens het stoken van je kachel of open haard roet- en rookdeeltjes de schoorsteen in worden geblazen. Deze vormen een soort teerlaag die gemakkelijk vlam kan vatten. Door je schoorsteen regelmatig te laten vegen, kun je dit voorkomen.
Kies een erkende schoorsteenveger!
Daarnaast stellen sommige verzekeraars dat de schoorsteenveger moet zijn aangesloten bij de Algemene Schoorsteenvegers Patroons Bond. Je weet dan zeker dat de schoorsteenveger een erkende opleiding heeft gevolgd.
Wat moet je doen bij een schoorsteenbrand?
Krijg je toch te maken met een schoorsteenbrand, beperk de schade dan zoveel mogelijk door direct te blussen met zout, zand of soda.
Let op! Blus een schoorsteenbrand nooit met water!Hier komt stoom bij vrij waardoor er druk op de schoorsteen komt te staan. Hierdoor kan de schoorsteen barsten of in het ergste geval zelfs exploderen.
Doe als je gaat blussen altijd de schoorsteenklep dicht en sluit de luchttoevoer naar de kachel af. Bijvoorbeeld door het deurtje van je kachel dicht te doen of de luchtklep van de open haard te sluiten. Bel vervolgens 112. Als de brand geblust is, ventileer je huis dan goed. Door de roet- en rookdeeltjes die uit de kachel komen, komt namelijk koolmonoxide je woning binnen.
Schade claimen bij je verzekering
Om de schade van een schoorsteenbrand bij je opstalverzekering te claimen, moet je een schadeformulier invullen. Het is verstandig om zelf ook alvast wat foto’s te maken en deze toe te voegen samen met een kopie van de laatste factuur van de schoorsteenveger.
De verzekeraar zal vervolgens altijd een expert langs sturen. Schade aan je schoorsteen is immers te complex om op afstand volledig te beoordelen en in te schatten. Laat je schoorsteen dus niet repareren voor de expert is langs geweest, anders kan de verzekeraar de schade niet meer beoordelen. Heb je ook nog schade aan je inboedel als gevolg van de brand, dan kun je dit claimen bij je inboedelverzekeraar. Deze schade valt onder de branddekking en wordt vrijwel altijd gewoon vergoed.