Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Overzichtelijk je wachtwoorden bijhouden? Gebruik een wachtwoorden-app

01-06-2018
  •  
leestijd 9 minuten
  •  
2429 keer bekeken
  •  
apps-smartphone_08.jpg
Een wachtwoordmanager is handig om, je raadt het al, al je wachtwoorden op te slaan. Maar welke app is nou het handigst? We reviewen er drie, namelijk SecureSafe, LastPass en Dashlane .

SECURESAFE: Gegevens in een Zwitserse bunker

SecureSafe bewaart wachtwoorden en overige gevoelige informatie in een Zwitsere bunker. Letterlijk, want de app komt uit Zwitserland, gebruikt voor het opslaan van gegevens ook Zwitserse servers en het datacentrum staat in een voormalig militaire bunker.
De app bestaat al een aantal jaar, maar heeft de gratis versie van SecureSafe voldoende te bieden om een goede wachtwoordmanager te zijn?
Uiterlijk
Door de witte achtergrond, letters in het zwart en de belangrijke knoppen in het goudbruin en groen oogt de app overzichtelijk. Zo zie je in één opslag wat het menu is en kun je makkelijk door al je opgeslagen gegevens scrollen zonder verward te raken.
SecureSafe heeft 3 tabbladen: wachtwoorden, bestanden en instellingen. Als je de app opent zit je gelijk in het tabblad ‘wachtwoorden’.  De gebruikersnamen die je toegevoegd hebt zijn dan ook gelijk zichtbaar.
Als je naar het tabblad ‘bestanden’ gaat kun je zelf documenten, foto’s of video’s toevoegen. De app heeft standaard mappen, vormgegeven door middel van een mapjes-icoon. Meer functionaliteiten over het toevoegen van documenten lees je hieronder.
Functionaliteit
In de gratis versie van SecureSafe kun je maximaal 50 wachtwoorden opslaan. Maar naast het opslaan van wachtwoorden biedt de app ook de opties om gebruikersnamen, urls van websites en opmerkingen op te slaan. Daarnaast kun je opgeslagen informatie in één categorie zetten. Zo kun je een categorie maken voor ‘bankzaken’ en kun je alle informatie van verschillende banken onder één categorie plaatsen.
Als je nieuwe gegevens opslaat, is het mogelijk om een wachtwoordgenerator te gebruiken. Wij vinden het alleen niet logisch dat dat mogelijk is op het moment dat je al informatie – en dus een wachtwoord - wilt opslaan.
IMG_2352
Als je op het tabblad ‘wachtwoorden’ staat, kun je op alfabetische volgorde de gewenste informatie vinden. Mocht je niet willen scrollen, dan is de zoekfunctie een uitkomst. Bovenaan staan ook de categorieën waar je informatie aan hebt gekoppeld. Klik je op een categorie, krijg je alleen de informatie te zien die voor die categorie geldt.
Bij het tabblad ‘bestanden’ staan standaard mappen waar je documenten in kunt plaatsen. Je kunt tot 10mb aan documenten uploaden, niet zo erg veel dus. Je kunt wel zelf mappen aanmaken. Als je vervolgens de map ingaat dan zie je niet precies welke foto’s zijn opgeslagen. Je ziet alleen de naam en pas als je erop klikt, zie je wat voor foto het is. Dat had mooier vormgegeven kunnen worden door bijvoorbeeld foto’s in blokken weer te geven.
Een groot voordeel aan SecureSafe is de optie ‘mail-in’. Met deze functionaliteit kun je documenten naar een speciaal e-mailadres sturen, zodat ze gelijk in SecureSafe staan. Handig! Daarnaast kun je ook al je gevoelige informatie offline bekijken en heb je dus niet per sé een internetverbinding nodig. De app vult ook automatisch de inlogvelden op websites in.
Naast de vele mogelijkheden in de app, kun je de website van SecureSafe ook bezoeken voor al je opgeslagen gegevens. En dat is natuurlijk handig voor als je je telefoon niet bij je hebt.
Beveiliging
SecureSafe maakt gebruik van sterke AES-256 en RSA-2048 encryptie. De wachtwoordmanager maakt gebruik van twee datacentra, waaronder een voormalig militaire bunker in de Zwitserse bergen. SecureSafe zegt zelf regelmatige zwakke plekken te controleren door beveiligingsexperts.
Maar naast de genomen maatregelen van SecureSafe zelf, geeft de app ook de mogelijkheid om de gebruiker extra veiligheid te bieden. Voordat je toegang hebt tot je gegevens, moet je een hoofdwachtwoord invoeren. Je kunt er ook voor kiezen om Touch ID in te schakelen, dan hoef je geen wachtwoord in te voeren. Daarnaast biedt de app ook nog de tweefactor-verificatie aan. Als je dit hebt aangezet, dan krijg je een sms met daarin een code. Ben je nou je hoofdwachtwoord vergeten? Dan kun je een herstelcode invoeren. Let wel op dat je deze herstelcode ergens opschrijft, want het is een lange code die je alleen in de app terug kunt vinden. En dan is het maar de vraag of het wel verstandig is om de herstelcode ergens op te schrijven.
De app geeft de mogelijkheid om de gebruikersnaam te onthouden en je kunt ook instellen hoelang je de app actief wilt houden op de achtergrond. Als je dit op 5 minuten zet, dan blijf je ook 5 minuten ingelogd.
Gebruiksvriendelijkheid
De app is zeer mobielvriendelijk. Als je naar links veegt ga je terug, wil je een categorie of document verwijderen dan veeg je ‘m zo weg. De app is makkelijk te gebruiken en de gratis variant geeft voldoende mogelijkheden.
Zoals eerder gezegd vinden we het wel raar dat een wachtwoordgenerator te vinden is op het moment dat je al een wachtwoord wil opslaan. Als je iets opslaat, kun je niet gelijk terug en moet je een aantal seconden wachten totdat de melding ‘opgeslagen’ verdwijnt. Niet goed over nagedacht, maar geen showstopper.
Bij het gebruiken van SecureSafe crasht de app twee keer binnen één uur. Dat lijkt ons niet helemaal de bedoeling en zorgt ervoor dat SecureSafe punten verliest op het gebied van gebruiksvriendelijkheid en stabiliteit.
Conclusie
SecureSafe is overzichtelijk, makkelijk te gebruiken en biedt tal van functies aan in de gratis variant. De optie om documenten te mailen naar een specifiek e-mailadres dat gekoppeld is aan jouw account, is ontzettend handig. De app heeft daarnaast veel functies die andere apps ook hebben, zoals Touch ID en tweefactor-verificatie. Ondanks de goede functionaliteiten, is de app twee keer binnen één uur gecrasht én is de app niet beschikbaar in het Nederlands.
De betaalde variant geeft ruimte voor 1000mb aan documenten en een onbeperkt aantal wachtwoorden die je kunt invoeren, terwijl de gratis versie maximaal 10mb aan documenten heeft en maximaal 50 wachtwoorden. Maar voor eenieder die niet veel documenten upload, weet zich wel te redden met de gratis variant.
SecureSafe vind je hier voor iOS en hier voor Android.

Aantal sterren

Sterren_4_vier_review_app_recensie

LASTPASS

LogMeIn is de maker van één van de bekendste wachtwoordmanagers op de markt: LastPass. Ondanks problemen in het verleden met een inbraak in de servers van LastPass wordt de app aangemerkt als zeer veilig. Bij die inbraak zijn overigens geen compromitterende gegevens buitgemaakt. Maar behalve veilig, hoe staat het met het gebruikersgemak?
Foto 1 LastPass
Uiterlijk
LastPass heeft een overzichtelijke lay-out, zowel in de app als in de browser. Het kleurgebruik (rood/wit) maakt de app makkelijk in gebruik. In één oogopslag zie je de belangrijkste functies van LastPass. Bij opening van de app vind je een viertal tabbladen: kluis, browser, beveiliging en instellingen.
Functionaliteit
Bij het in gebruik nemen van LastPass stel je een zogenaamd masterwachtwoord in. Met dit wachtwoord krijg je toegang tot de app.
De belangrijkste functie is natuurlijk de online kluis waarin je de wachtwoorden bewaard. In de kluis bewaar je wachtwoorden voor je favoriete websites, maar er is ook een standaardformulier waar je persoonlijke informatie kunt invoeren. Zo kun je creditcardnummers, telefoonnummers, BSN en andere gevoelige informatie waar je gemakkelijk toegang tot wil verkrijgen veilig opslaan. Dit standaardformulier maakt het makkelijk om online te winkelen of bijvoorbeeld een vliegticket te boeken omdat het automatisch wordt ingevuld op de betreffende website. 
Onder het tabblad beveiliging staat de mogelijkheid om LastPass een wachtwoord te laten genereren. Ook kun je LastPass een veiligheidstest laten uitvoeren voor de wachtwoorden die zijn opgeslagen in de kluis, hierbij geeft de app een veiligheidsscore aan tussen 0 en 100.
Foto 3 LastPass
Beveiliging
Wachtwoorden die zijn opgeslagen in de kluis kun je beveiligen met je vingerafdruk. Deze Touch ID Verification is alleen beschikbaar voor apparaten die iOS 8 of hoger ondersteunen. Daarnaast biedt de app tweefactor-verificatie.
LastPass heeft nooit toegang tot jouw data. Je masterwachtwoord en de sleutels waarmee je gegevens zijn vergrendeld worden nooit naar de servers van LastPass gestuurd. Ook die voor de ontgrendeling van de encryptie worden alleen op jouw apparaat versleuteld en ontsleuteld.
Gebruiksvriendelijkheid
LastPass is zowel op je mobiel als op je desktop te gebruiken. Naast de gratis versie kun je voor een klein bedrag per maand gebruik maken van een premium- en familieaccount. De premiumversie kost twee euro per maand. Met een familieaccount hebben zes gebruikers toegang voor vier euro per maand. 
LastPass biedt ook een functie voor Noodtoegang aan. Hiermee kun je een account veilig toegankelijk maken voor een andere LastPass-gebruiker, bijvoorbeeld een vriend of familielid.
Conclusie
LastPass is een gebruiksvriendelijke wachtwoordmanager. De app biedt opties voor Touch ID, tweefactor-verificatie en encryptie wachtwoorden om de app zo veilig mogelijk te maken. De gratis versie heeft voldoende opties waardoor een premiumaccount niet noodzakelijk is.
Ondanks de geavanceerde techniek waarmee LastPass jouw gegevens beveiligd is het systeem niet helemaal waterdicht. Vorig jaar hebben hackers kunnen inbreken in de server door een beveiligingslek. LastPass heeft gelijk maatregelen genomen om het lek te dichten. Door tweefactor-verificatie toe te passen minimaliseer je de kans dat kwaadwilligen bij jouw kwetsbare gegevens komen.
Er is een Nederlandse versie van LastPass. Je vindt de app hier voor iOS en hier voor Android.

Aantal sterren

Drie sterren app review

DASHLANE

Dashlane bestaat al sinds 2011 maar is vorig jaar geheel in het Nederlands op de markt. Tijd om te kijken wat deze wachtwoordmanager te bieden heeft!
Uiterlijk
Dashlane heeft een fris en overzichtelijk uiterlijk. De app maakt gebruik van blauw- en groentinten wat het geheel een rustige aanblik geeft. Bij opening van de app vind je een aantal tabbladen. Zo kun je klikken op de tabbladen: alle items, contactpersonen, hulpmiddelen en instellingen.
Functionaliteit
Dashlane is zowel mobiel als in je browser te gebruiken. Met één klik kun je bij alle opgeslagen wachtwoorden. De app vult automatisch je gebruikersnaam en wachtwoord in bij elke site die is aangemeld. Zo ben je met slechts één muisklik ingelogd bij je favoriete sites.
Net als bij LastPass heeft de app een zogenaamde ‘autofill feature’. Dashlane kun je automatisch formulieren laten invullen. Bijvoorbeeld bij een online aankoop of een reservering voor het theater.
Binnen de digitale omgeving van de app kun je ook veilig betaalgegevens zoals creditcardgegevens opslaan. Deze zogenaamde digital wallet is goed beveiligd tegen inbreuk van derden. 
Eén van de tofste features van Dashlane is de bulk password changer. Met deze functie kun je honderden wachtwoorden in één keer resetten. Handig in het geval van een enorme datalek.
foto 3
foto 2
Beveiliging
Met Dashlane kun je gebruik maken van een biometrische login. Je kunt met je vingerafdruk of door middel van gezichtsherkenning inloggen in de app. Ook kun je je gegevens nog beter beveiligen door tweefactor-verificatie toe te passen. 
Een fijne functie van Dashlane is dat het automatisch een beveiligingswaarschuwing stuurt als één van de accounts waarvoor je de wachtwoordmanager gebruikt, getroffen is door een datalek. Is MijnOverheid bijvoorbeeld getroffen door een lek dan komt Dashlane met een pushmelding waarin de app vraagt om je wachtwoord te veranderen.
Gebruiksvriendelijkheid
In Dashlane kun je wachtwoorden importeren, zelf toevoegen of je kunt ze bewaren terwijl je ze online invult bij bijvoorbeeld webwinkels en online bankieren. De app is gemakkelijk in gebruik. De verschillende tabbladen loodsen de gebruikers gemakkelijk door de diverse functies heen. 
De eerste maand krijgt een nieuwe gebruiker ook toegang tot de premium opties. Hierna kun je de app prima gratis blijven gebruiken. Helaas ontbreekt dan wel de optie om Dashlane tussen verschillende apparaten te synchroniseren. Ook tweefactor-verificatie is alleen mogelijk met een premium account. Ga je voor premium dan kost dit 2,85 per maand.
Conclusie
Dashlane is een fijne overzichtelijke app waarmee je in een handomdraai bekend raakt. De gratis versie heeft voldoende opties maar om het gebruik écht veilig te maken heb je de premium variant nodig. De tweefactor-verificatie die beschikbaar wordt in het premiumaccount maakt het beveiligen van je wachtwoorden namelijk nóg veiliger. 
De mogelijkheid om in één keer al je wachtwoorden te veranderen in geval van nood geeft Dashlane een streepje voor op de andere wachtwoordmanagers.
Dashlane vind je hier voor iOS en hier voor Android.

Aantal sterren

Sterren_4_vier_review_app_recensie
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor