Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Rashond aanschaffen: hier moet je op letten
10-05-2019
•
leestijd 3 minuten
•
637 keer bekeken
•
Honden zijn om veel redenen één van de populairste huisdiersoorten wereldwijd. Ze zijn lief, aaibaar en luisteren goed. Maar de gezondheid van een hond is natuurlijk ook erg belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat rashonden kampen met erfelijke aandoeningen. Kassa legt uit waar je op moet letten als je een rashond wil aanschaffen.
Een hond aanschaffen doe je niet zomaar. Er zit veel tijd en werk in het verzorgen van je nieuwe viervoeter. Hoe goed de gezondheid van een hond is hoeft niet alleen aan jou te liggen, het kan ook liggen aan het ras. Iedereen die een hond in huis neemt wil natuurlijk een gezond dier, een rashond zou dan wellicht een goede optie zijn.
Erfelijke ziektes
Als je een hond zonder ziektes wil is een rashond vaak niet de beste keuze. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat 4 op de 10 rashonden vanaf jonge leeftijd al kampen met een erfelijke aandoening. Voorbeelden van erfelijke aandoeningen zijn: heupdysplasie, epilepsie, een chronische huidontsteking of een aandoening aan de ogen. Honden hebben een grotere kans op ziektes en kunnen meerdere ziektes tegelijk hebben.
Inteelt
Maar hoe kan het dat rashonden vaak lijden aan erfelijke ziektes? Rashonden zijn bovendien duurder dan kruisingen of ‘vuilnisbakkies’. De grootste oorzaak hiervan is inteelt. Sommige fokkers doen aan het zogeheten ‘zuiverfokken’, op die manier worden honden na vele generaties bijna allemaal familie van elkaar. Inteelt gaat gepaard met veel van de complexe erfelijke ziektes waar rashonden onder lijden.
Uiterlijke kenmerken
Een andere oorzaak is het uiterlijk van bepaalde honden. Door te fokken op een bepaald uiterlijk kunnen honden ‘misvormd’ raken. Denk bijvoorbeeld aan mopshonden. Die zijn op zo’n manier gefokt dat ze een korte, platte snuit hebben. Deze zorgt ervoor dat ze moeite kunnen hebben met ademhalen. Er zijn veel meer van dit soort voorbeelden zoals veel rimpels of een te kleine kop. Al deze uiterlijke kenmerken doen de hond niet ten goede.
Ook gewone honden kunnen ziek worden. Wel is de kans op een erfelijke aandoening kleiner. Niet-rashonden leven gemiddeld langer, zijn gezonder, vitaler en hebben meer levenslust. Ze zijn daarnaast goedkoper bij de aanschaf en bij de dierenarts.
Tips
Er zijn handige hulpmiddelen die je kunnen helpen bij het voorbereiden op het kopen van een rashond. Zo is er de
Rashondengids
van het Landelijk Informatie Centrum Gezelschapsdieren (LICG). Deze gids maakt het eenvoudiger om van een hondenras in te schatten wat de risico’s zijn en waar je op kunt letten. In deze gids staan verder tips waar je aan moet denken voor de aanschaffing en er staat per ras beschreven welke erfelijke aandoening voorkomt in Nederland. Voor meer informatie over welke erfelijke aandoeningen voorkomen bij het ras van je keuze kun je ook een kijkje nemen op de
Rashondenwijzer.
Hier kun je onder andere kijken welke medische testen en DNA-testen er voor deze erfelijke aandoeningen beschikbaar zijn.
Een stamboom of gezondheidsverklaring zegt in principe niet zo veel. Dit is namelijk geen volledige garantie voor een goede gezondheid. Neem dus het zekere voor het onzekere en laat het bij twijfel goed checken bij je dierenarts. De pup dient gechipt en gevaccineerd te zijn en neem een dierenverzekering voor medische kosten.
Het is verstandig om zorgvuldig naar het koopcontract te kijken. Misschien is het zelfs handig dit te doen met iemand die juridische kennis heeft. Er zijn bepaalde aspecten van het koopcontract die misleidend kunnen zijn.
Een fijn thuis
Over het algemeen wordt vooral geadviseerd door organisaties als de Dierenbescherming en Dier & Recht om te kijken of je een hond in een asiel een fijn thuis kunt geven. Hier heb je dus ook minder kans op honden met een erfelijke aandoening, omdat dit geen rashond is. Besluit je dus toch een rashond te nemen, bereid je dan goed voor op het aanschaffen van jouw nieuwe kameraad.
Kijktip: Fokkers sint-bernardshonden nemen grote risico's met erfelijke epilepsie