Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Phishingmails herkennen - bekijk deze tips

10-02-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
528 keer bekeken
  •  
idee.jpg
Hoe herken je een phishingmail, een bericht gemaakt door internetcriminelen om geld en persoonlijke gegevens te ontfutselen? Hieronder enkele tips:
- De onpersoonlijke aanhef
De e-mail is niet aan jou persoonlijk gericht, maar bevat een algemene aanhef zoals 'Geachte klant' of 'Beste heer/mevrouw' . Banken en bedrijven gebruiken in mails die over belangrijke persoonlijke zaken  gaan nooit een onpersoonlijke aanhef.
Bovendien wordt persoonlijke informatie over een betalingsachterstand, een nieuwe bankpas etc. niet via mail afgehandeld.
- Slecht taalgebruik
Lopen zinnen in de tekst niet of worden er veelvuldig spel- en grammaticafouten gemaakt? Een enkele vergissing is natuurlijk mogelijk, maar professionele bedrijven zullen in hun communicatie zo weinig mogelijk fouten maken.
Vaak zijn mails met veel taalfouten vertaald door een vertaalmachine, waardoor vreemde zinnen ontstaan. Dergelijke e-mails zijn mogelijk afkomstig van criminelen uit het buitenland.
- Onbekend e-mailadres
Controleer of het e-mailadres van de afzender dat van het bedrijf is. Hoewel bedrijven niet altijd een meteen herkenbaar mailadres zullen gebruiken (facebook.com gebruikt bijvoorbeeld adressen eindigend op facebookmail.com), is een e-mailadres eindigend op @abnam b ro.nl een duidelijke hint. Hier gebruiken criminelen een domeinnaam die lijkt op de officiële naam ABN AMRO, maar plaatsen er een B tussen.
Bedrijven gebruiken geen gratis mailboxen als @Hotmail.com, Outlook.com of @Gmail.com. Zie je dit in het mailadres van de afzender in combinatie met bijvoorbeeld banken als Rabobank, ING, of een bedrijf als Ziggo als, dan weet je dat de mail nep is!
- Vreemde links
Een link kan op het eerste gezicht betrouwbaar lijken, maar naar een schadelijke website leiden. Controleer voordat je op een link of knop klikt waar deze naartoe leidt. Dit kun je zien door met de cursor boven de link te hangen, zonder erop te klikken. Bij de meeste programma's, zoals Internet Explorer, Firefox, Chrome en Outlook, verschijnt de link linksonder in beeld.
Sowieso niet klikken op links als je een van de kenmerken hierboven en onder ziet!
- Vraag om persoonlijke gegevens
Ook al ziet de mail er nog zo mooi en echt uit: bedrijven zullen nooit vragen om een wachtwoord of pincode.
- Mails met bijlagen
Zit er een bijlage bij de e-mail die je volgens de tekst in de mail moet openen of downloaden (bijvoorbeeld om software te 'updaten')? Pas op, dit is een manier om een virus of spyware op je computer te zetten. Als je de afzender niet vertrouwt (zie de tips in dit artikel) geen bijlage openen of downloaden.
- Twijfel?
Kom je geen van bovenstaande kenmerken tegen, maar twijfel je toch over de echtheid van een ontvangen mail? Neem contact op met bank, bedrijf of instelling en vraag na of er een mailing naar jou is verzonden.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor