Opvoedingslessen van jonge ouders: Ouderschap en werk
25-07-2019
•
leestijd 3 minuten
•
128 keer bekeken
•
Ouderschap en werk combineren lijkt soms een onmogelijke opgave. Hoe doen andere ouders dat? Voor een antwoord op die vraag interviewen we twee jonge ouders. Ze deelden hun opvoedingslessen in de thema’s werk, sociaal leven, normen en waarden, technologie en eten. Vandaag komt ‘ouderschap en werk’ aan bod.
Elke*
, 33 jaar, is fulltime ondernemer. Op haar 24
e
kreeg ze een tweeling. Tijdens haar zwangerschap werkte ze nog in loondienst bij een accountantskantoor, maar in 2015 begon ze toch voor zichzelf. “Daardoor ben ik vrij flexibel en ben ik veel thuis voor de kinderen. Dat vind ik prettig.”
Rens*
, 36, werkt 36 uur per week als ICT-helpdeskcoördinator. Hij is de vader van een meisje van 11 en een jongen van 8. Elke woensdag werkt Rens thuis, zodat hij zijn kinderen in de middag van school kan ophalen.
Of
opvoeding en ondernemerschap
goed te combineren is, hangt volgens
Elke
af van een aantal omstandigheden. Het wordt alleen wat lastiger als je als ondernemer veel afspraken buiten de deur hebt of als je moet reizen voor werk. “In dat geval is het verhaal wel anders. Ik werk veel vanuit huis, vooral in de tijd dat mijn kinderen naar school zijn. We wonen in een dorp, maar het is toch vrij modern. Sinds vijf jaar hebben we hier een continurooster, dus mijn dochters gaan van ’s morgens half negen tot ’s middags kwart over twee naar school. Dan kan ik lekker doorwerken.”
Hoeveel
Elke
werkt, verschilt echt per week. “De ene week is het wat meer, de andere week is het wat minder. Het zit tussen de twintig tot tweeëndertig uur meestal. En mijn partner werkt fulltime.” Bij afspraken buiten de deur regelt
Elke
wel opvang. Eén middag per week gaan haar dochters sowieso naar de buitenschoolse opvang.“Daar gaan ze vanuit school rechtstreeks heen. Dat wordt door de opvang zelf geregeld. Of de opvang is op school, dan blijven ze daar. Vanaf school gaan ze dan ’s avonds zelf op de fiets naar huis. Dan zie ik ze rond kwart over vijf, half zes thuis verschijnen.”
Ook
Rens
vindt
werk en opvoeding
goed te combineren. Bij zijn bedrijf is dat volgens hem gewoon goed te regelen. Thuiswerken of vrij vragen is vaak geen probleem. Zijn collega’s en zijn baas zijn daarin heel schappelijk. “Toevallig moest mijn dochter vorige week naar het ziekenhuis. Ze was door haar pols gegaan met de handstand. Op werk kan ik gewoon zeggen: ‘Mijn dochter moet naar het ziekenhuis voor een foto.’ Mijn collega’s antwoorden dan: ‘We zien je morgen wel, we horen wel wat er aan de hand is.’ Ik kan dan ook de volgende dag bellen dat ik thuiswerk. Dan ben ik wel reëel en geef ik aan dat ik een halve dag werk. Je kan niet een hele dag thuiswerken als je met een kind thuiszit. Maar als je kind ziek is, kun je bijzonder verlof opnemen. En dat gaat hier ook. Mijn collega’s en baas begrijpen dat.”
Wat dat betreft heeft
Rens
mazzel met wat voor werk hij heeft, ook toen hij verlof wilde opnemen toen hij vader werd. “Ik was drie weken vrij. Dat had ik met mijn baas afgesproken. De afspraak was dat ik vakantie zou opnemen als het kind geboren werd. Toen de baby kwam, werkte ik nog een of twee dagen om het werk over te dragen. Daarna was ik gewoon vrij. Mijn tip aan anderen is ook om de vakantiedagen goed te plannen.” Volgens
Rens
gaat dat ook wel eens anders. “Ik vind het wel sneu als ik hoor van mensen die op een verkoopafdeling werken dat ze hun vakanties strak in moeten plannen, dat het kind dan maar precies voor de vakantie geboren moet worden, want anders zitten ze eerst een week thuis met hun vakantie en hebben ze als het kind er is maar een week vrij.”
*De namen in dit artikel zijn gefingeerd.
De komende weken zullen artikelen in de andere thema’s op de site verschijnen. Hiervan op de hoogte blijven?
Volg ons dan op Facebook
.
Ook je opvoedingstips delen? Stuur een mail naar kassa-online@bnnvara.nl met als onderwerp ‘opvoedingslessen van jonge ouders’. Wie weet komen jouw opvoedingslessen dan in de volgende artikelen voorbij.