'Olijfolie helpt bij voorkomen beroerte'
16-06-2011
• leestijd 1 minuten
Mensen die veel olijfolie gebruiken ter bereiding van het eten hebben beduidend minder kans op een beroerte. Zo blijkt uit Frans onderzoek van Cécilia Samieri, werkzaam aan de universiteit van Bordeaux in opdracht van het National Institute of Health and Medical Research.
De onderzoekers vroegen de proefpersonen hoeveel olijfolie ze gebruikten om hun eten te bereiden. Mensen die 'intensief' gebruikmaken van olijfolie bleken 41% minder kans op een beroerte te hebben ten opzicht van degenen die nooit olijfolie gebruiken. Gemiddeld gebruik van olijfolie toonde een kansvermindering van 20% op een beroerte.
Samieri en collega-wetenschappers onderzochten ruim 7000 mensen, alle proefpersonen waren boven de 65 jaar.
In de resultaten is rekening gehouden met 'sociodemografische variabelen', zoals fysieke activiteiten, Body Mass Index (BMI), diëten en andere risicofactoren op een beroerte.
Bronnen:
medpagetoday
,
Journal of Neurology