Plastic. Het is bijna niet uit ons leven weg te denken. De uitvinding ervan maakt het leven op zoveel manieren makkelijker, maar brengt ook een probleem met zich mee: het vergaat niet. Hoe kun je thuis iets aan die plastic soep doen (én tegelijkertijd geld besparen)? Lees deze 7 tips.
1. Iets meenemen? Maak gebruik van alternatieven
Broodzakjes, plastic bekertjes, plastic zakken en plastic waterflessen… Er zijn zoveel alternatieven om je spullen in huis mee te nemen naar school, naar werk of op pad. Bekijk voor elk plastic voorwerp dat je aanschaft of er ook een plasticvrij alternatief bestaat. Sla bijvoorbeeld een roestvrijstalen lunchtrommel in om mee te nemen naar werk ter vervanging van het boterhamzakje. Niet alleen is dit goed voor het milieu, maar je bespaart er op de lange termijn ook een hoop centjes mee!
2. Koop dingen groot in
Veel van de producten die je koopt, zijn verpakt in plastic. Toch kun je bij het inkopen terrein winnen. Wanneer je producten namelijk groot inkoopt, zoals voordeelverpakkingen of bulkproducten, bespaar je zo op plastic verpakkingsmateriaal. Ja, er zit dan nog steeds plastic omheen, maar wel een stuk minder dan wanneer je steeds opnieuw losse producten aanschaft. Ook deze tip is portemonnee-vriendelijk.
3. Ga naar een verpakkingsvrije winkel
Liever helemaal geen plastic verpakkingen in huis halen? Op meerdere plekken in Nederland is een verpakkingsvrije supermarkt of winkel te vinden. Hier kun je de van thuis meegenomen flessen en potten vullen en de inhoud bij de kassa afrekenen. Ook vele soorten cosmetica, shampoo en huidverzorgingsproducten zijn tegenwoordig verpakkingsvrij te verkrijgen.
4. Koop producten op de markt
Is er bij jou geen verpakkingsvrije supermarkt in de buurt? Dan is het alternatief om naar de markt te gaan. Daar kun je vaak vrij makkelijk je eigen jampot of herbruikbare tas meenemen.
5. Neem je eigen boodschappentas mee
Wanneer je bij de kassa staat om af te rekenen, zie je het aantal boodschappen op de band liggen. Omdat je dat niet in je werktas of in je handen meekrijgt, koop je toch een plastic tas. Herken je dat? Wees dan zo slim om voortaan een extra tas, bijvoorbeeld een linnen boodschappentasje, mee te nemen. Stop er bijvoorbeeld een bij in je werktas of sporttas wanneer je onderweg naar huis je boodschappen doet. Dit scheelt ook nog eens in je portemonnee, want je hoeft niet keer op keer zo’n tasje te kopen!
6. Bewaar voedsel in een wasbare bijenwasdoek
Dek je restjes eten niet af met huishoudfolie, maar maak gebruik van een wasbare bijenwasdoek. Dit is een grote doek waarmee je bijvoorbeeld borden, schalen en kaas kunt afdekken. Deze veelzijdige vervanger komt in vele vormen en maten en kun je gewoon hergebruiken. Dat zorgt er ook nog eens voor dat je niet elke keer weer huishoudfolie (of aluminiumfolie) moet aanschaffen als het op is. Bedenk maar eens hoeveel geld er zo extra in je spaarpotje komt.
7. Maak je brievenbus een no-go plastic gebied.
Hier had je waarschijnlijk nog niet aan gedacht, maar zelfs via je brievenbus komt een hoop plastic je huis binnen. Denk maar eens aan al die reclamefolders. De oplossing? Een Nee-Nee of Ja-Nee-sticker. Dit scheelt jaarlijks bijna 1800 folders en daarmee een hoop plastic. Bij de gemeente kun je een sticker aanvragen.
Lees hier hoe
.
Ik vind dat de tip beter kan gaan naar de producenten van het plastic, als het niet op de markt gebracht wordt komt het ook niet in het milieu. Als ik in de winkel iets koop zitten er soms wel drie lagen plastic om, STOP DAAR EENS MEE.
Het verbaast me dat de ALLERBELANGRIJKSTE TIP ontbreekt: gooi geen plastic verpakkingen in de natuur en doe serieus aan afval scheiding, zodat het gerecycled kan worden. We worden dagelijks om onze oren geslagen met plastic soep in de oceanen en rivieren, maar ik kan met een gerust hart zeggen, dat daar nog nooit een snipper van mij in gezeten heeft. Ik vind dat de campagnes beter gericht kunnen worden tegen de weggooi gewoonte van veel mensen. Dit eventueel te stimuleren door flinke weggooiboetes en uiteraard het instellen van statiegeld op flessen en blikjes.
'Onze' overheid moet veel meer zien echt gaan afdwingen in het voordeel van ons allemaal. Als het niet anders lukt, dan maar betuttelen.. Als ouder doe je dat soms ook, toch?
Onze overheid verzorgd juist meer plastic kijk maar eens naar de dampers flessen groter als 10 ml mogen niet meer eerst waren er liter flessen of 30 ml flesjes 1 van elk zijn nu ipv 2 flesjes 103 stuks
Doe je groenten niet gelijk in zo'n waardeloos plastic zakje wat nog steeds bij alle supermarkten ligt! Gewoon los op de band bij de kassa. Ze moeten het meestal toch daar wegen. Niet altijd leuk, maar dat is toch niet mijn probleem? Als iedereen dat nu bijvoorbeeld eens zou doen, zeg de eerste week van september enz. enz. Wedden dat dan binnen de kortste keren die plastic zakjes zijn vervangen door papieren zakjes? Of beter nog: neem zelf iets mee om het in te doen?
Papier is niet milieuvriendelijker dan plastic. Productie kost veel energie en water. Idem het recyclen ervan. Bovendien is de sterkte en hygiëne minder, waardoor papier soms toch nog voorzien wordt van een laagje plastic. Zie ook https://www.plasticsoupfoundation.org/2016/01/plastic-tas-is-niet-duurzaam/
Ik ben gek op al die reclame blaadjes en zou ze niet willen missen en naast de vele aanbiedingen die er in staan hou ik ook nog mensen aan het werk, al die betuttelingen.
Ik ben ook alleen. Een pak WC papier met 16 rollen komt echt wel op en scheelt een berg plastic vergeleken met 4 pakken van 4 rollen. Melk is te koop (vers en houdbaar) in 1,5 liter pakken / cans.
Bewaren van restjes voedsel doe ik in een bakje van plastic of glas met deksel in koel of vrieskast . Die bakjes gaan tientallen jaren mee en zijn zo weinig belastend voor het milieu. Die bijenwasdoeken lijken me echt smerig om over mijn eten te leggen.
IK wordt doodziek om maar alles bij de consument te leggen.Kijk eens naar die vleesverpakkingen in de supermarkten of de verpakking is te groot of er zit te weinig in.En zolang deze regering het verdomd om statiegeld te heffen op plastic flessen en blikjes (ten gunste van supermarkten) is het toch vechten tegen de bierkaai. In Duitsland moet je 25cent statiegeld betalen op kleine plastic flesjes je vind ze ook niet meer op straat.En wat betreft grootverpakking ik koop gelijk een hele koe!!!
Wat een geweldige tips! Hier was ik zelf NOOIT opgekomen. En dat kinderlijke toontje waarmee ik word aangesproken. Spaarpotje! Zo kan ik ook mijn 'nieuwsbriefje' vullen.