Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!
Meer eten door variatie
14-03-2012
•
leestijd 2 minuten
•
51 keer bekeken
•
Des te meer variatie in etenswaren op tafel, des te meer je eet. Je kunt dus beter voor een eenpansmaaltijd kiezen als je minder calorieën wilt nuttigen op een dag. Cornell Universiteit heeft dit uit onderzoek kunnen concluderen.
Eerste experiment
Er werden twee experimenten uitgevoerd door de onderzoekers. Eerst kregen twintig studenten twee weken lang drie keer in de week verschillende maaltijden voorgeschoteld. Deze maaltijd bestond uit een buffet dat bestond uit een voorafje en twee bijgerechten (kip, groenten en rijst of aardappelen), of een maaltijd met weinig koolhydraten (kip met groenten) of een vegetarische maaltijd (groenten en rijst of aardappelen). De keus was aan de studenten hoeveel ze aten.
Resultaat
De maaltijd met een voorafje en twee bijgerechten werd het meest genuttigd door de proefpersonen, zowel qua hoeveelheid als qua calorieën. De vegetarische maaltijd was het minst in trek.
Tweede experiment
Het tweede experiment ging als volgt: Hetzelfde voedsel werd op een andere manier klaargemaakt, vervolgens bekeken de onderzoekers wat er gebeurde aan de hand hiervan. De proefpersonen kregen hetzelfde voorgeschoteld, maar dan klaargemaakt als een roerbakgerecht, een pastamaaltijd of losse ingrediënten. De eenpansmaaltijden waren beduidend minder populair dan de losse ingrediënten, die aten de deelnemers meer.
Conclusie
Deze resultaten verklaren volgens de onderzoekers het succes van diëten waarbij er weinig koolhydraten in het eten zitten en het gevolg is dan ook dat vegetariërs meestal beter op gewicht zijn. David Levitsky zegt: "Mensen die bepaalde voeding niet mogen of willen, eten ter compensatie wel wat meer van andere voedingsmiddelen, maar nooit genoeg om het tekort helemaal aan te vullen"
Overgewicht
Uit dit onderzoek concluderen de onderzoekers ook de oorzaak voor overgewicht. "Een idee is dat we geëvolueerd zijn vanuit wezens die voedsel opaten zodra ze het zagen, omdat ze het niet konden bewaren. Hoe meer voedsel beschikbaar is, hoe meer je wilt eten, want je weet niet wanneer het op zal zijn. Helaas vond de ontwikkeling van dit mechanisme plaats voordat we de koelkast uitgevonden hadden. Nu hebben we genoeg middelen op voedsel te bewaren en worden we dus dikker", aldus Levitsky.
Bron:
Medical Xpress
&
gezondheidsnet.nl