Ben jij een camping-groentje? Help! Hoe spot je dan die perfecte kampeerplek? En wat mag je niet vergeten? Word een pro met deze tips!
1. Koop een geschikte tent of caravan
Ga je kamperen in een tent? Dan is het goed om te bepalen met hoeveel mensen je gaat en op wat voor type campingvakantie je gaat. Als je met z’n tweeën van camping naar camping reist, is een lichtgewicht tent met een polyester tentdoek een goed idee. Ga je met het gezin naar de camping? Overweeg dan een grotere familietent met een katoenen tentdoek. Katoen ademt namelijk goed en is bestand tegen UV-straling. Daarom is zo’n tent geschikt voor warme gebieden. Denk daarnaast na over een grondzeil. Dit beschermt de tentbodem en zorgt voor minder schoonmaakwerk.
Ook bij de caravan is de duur van je vakantie van invloed op het type dat je nodig hebt. Bij een korte vakantie in de Veluwe kun je uit de voeten met een groter model. Trek je zes weken door Scandinavië? Dan is een compacter model verstandig. Daarmee rij je eenvoudiger over smalle wegen met veel bochten in bergachtig terrein. Natuurlijk moet jouw auto de caravan ook nog kunnen trekken. Houd rekening met de maximum aanhangwagenmassa van jouw auto. Dit staat op je kentekenkaart. Kijk ook of je het juiste rijbewijs hebt voor je een caravan aanschaft.
2. Maak een checklist
Heb je de antimuggenspray mee? Een zaklamp? En het hoognodige extra wc-rolletje? Met een checklist vergeet je niets en voorkom je stress op je vakantie.
Wat mag je niet vergeten als je met de caravan gaat? Het is altijd een goed idee om de banden(spanning), het oliepeil en de accu(‘s) en de batterijen te checken. Maak ook de waterleidingen schoon en controleer ze op lekkages. Kook je op gas? Controleer dan of de gasfles vol genoeg zit. Oh, en vergeet ook dat reservewiel niet. Zo ben je klaar voor het echte campingavontuur.
3. Check of er elektriciteit is
Het is goed om van tevoren na te gaan of je op een camping gaat staan waar elektriciteit aanwezig is. Houd er ook rekening mee dat de elektra op de camping iets anders werkt dan bij jou thuis. Zo heb je soms aangepaste campingapparaten nodig om te voorkomen dat de stoppen op de camping doorslaan. Daar wil je natuurlijk niet verantwoordelijk voor zijn.
Sta je op een camping zonder elektriciteit? Zorg er dan voor dat je spullen bij je hebt die lang op een batterij mee gaan.
4. Doe een rondje proefkamperen
Test thuis vooraf al hoe je de tent opzet of, als je kampeert in een caravan, of alles in de caravan werkt. Een paar keer opzetten en afbreken zorgt ervoor dat je handig wordt in het opzetten van je tent of voortent op locatie. Ook weet je gelijk of alle onderdelen aanwezig zijn en hoeveel tijd en handen je nodig hebt om de tent op te zetten.
5. Bepaal de perfecte kampeerplek
Kijk bij het uitzoeken van een plekje goed waar de grond vlak is. Een vlakke ondergrond maakt het makkelijk om een tent strak op te zetten. En voor je de tentharingen de grond inhamert, heb je natuurlijk ook gekeken of het geen rotsachtige ondergrond is. Ook voor de caravan is een vlakke ondergrond handig.
Waar moet je echt je tent niet opzetten? Onderaan de heuvel! De kans is namelijk groot dat je tent hier bij een hevige regenval vol met water komt te staan. Daarnaast wil je niet je tent pal in de zon neerzetten. Let wel op onder wat voor bomen je gaat staan. Sommige bomen geven vieze, hardnekkige vlekken.
6. Voorkom koude nachten
Veel mensen kiezen voor een zomerse bestemming voor hun campingvakantie. Maar ook Scandinavië, Oostenrijk en Zwitserland zijn in trek. Hier kan het ’s nachts behoorlijk afkoelen. Neem voor deze bestemmingen een extra deken of kruik mee.
7. Bescherm je tegen insecten
Wie is er niet bang voor teken? Helaas zijn ze erg in opkomst. Deze vervelende beestjes zitten vaak in hoog gras en struiken. Ga daarom niet kamperen zonder een tekentang bij je te hebben. Met een tekentang draai je die teek er zo uit. Meer weten over wat je tegen teken kan doen?
Bekijk dan dit item
of
lees dit artikel
.
Ook is niemand fan van muggen. Deze zijn juist op de camping te vinden. Je doet er daarom goed aan om anti-muggenspray, citronellaolie en -kaarsen, een anti-insectenlamp en een muggennet in te pakken.