Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Je kind is niet geslaagd voor het examen. Wat nu?

27-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
5878 keer bekeken
  •  
gezakt wat nu
Een hoop klasgenoten van je kind kregen op de dag van de examenuitslag goed nieuws. Maar jouw kind kreeg helaas niet zulk goed nieuws. Wat doe je dan?

1. Herkansen

Als de mogelijkheid er is om te herkansen, dan gaat je kind daar natuurlijk voor.

2. Ga naar de inzage van examens

Heeft je kind geen zin om in de zomervakantie naar de inzage te gaan? Toch gaan kan een wereld van verschil maken. Zo kan gecheckt worden of iemand ergens nog een punt is vergeten op te tellen. Ook kan worden nagegaan of de uitwerking niet (geheel) goed was. Zo weet je kind wat er de volgende keer anders moet. En van fouten leer je nou eenmaal. 
Voor het inzien van examens kun je terecht bij de examensecretaris of examencoördinator op school. Ook langslopen bij de docent van het vak is een optie. Helaas is de school niet wettelijk verplicht om correctiefouten achteraf te laten herstellen, maar vragen kan altijd. Iedereen wil natuurlijk alleen maar dat je kind wél slaagt.

3. Haal hogere punten voor het profielwerkstuk

Het is misschien niet de eerste oplossing die bij jou of je kind te binnen schiet, maar een hoger punt voor bijvoorbeeld het profielwerkstuk kan het gemiddelde omhoog worden gehaald. Zo zou je kind zomaar wel kunnen slagen.

4. Laat je kind volwassenonderwijs (vavo) volgen

Als je kind vmbo-, havo- of vwo-examen heeft gedaan, kan het op het volwassenonderwijs het cijfer van vakken ophalen waarvoor het gezakt is. Leerlingen van 18 jaar of ouder kunnen zich inschrijven voor het volwassenonderwijs. Er zijn enkele manieren waaronder 16- en 17-jarigen ook volwassenonderwijs kunnen volgen. Dan moeten ze feitelijk ingeschreven blijven staan bij de middelbare school. Dit heet de ‘Rutte-regeling’. 
Binnen het volwassenonderwijs bestaat ook de septemberroute. Dit kan een oplossing zijn voor mensen die door het omhooghalen van hun combinatiecijfer alsnog hun diploma behalen. Met deze route kan je kind toch op tijd (voor 1 oktober) dat felbegeerde papiertje krijgen en zo nog toelaatbaar zijn voor een vervolgopleiding. Hierdoor verliest je kind niet gelijk een heel schooljaar. Dat scheelt alweer iets.

5. Inschrijven voor staatsexamen(s)

Naast de bovenstaande optie, kan je kind zich ook inschrijven voor één of meerdere staatsexamens. Ze verschillen wel van het gewone examen. Je kind is namelijk zelf verantwoordelijk voor de voorbereiding. Het vak moet behaald worden met een ‘college-examen’. Dat examen wordt meestal mondeling afgenomen.

6. Maak het examen in het derde tijdvak

Voor enkele leerlingen is er een derde tijdvak waarin een examen kan worden gemaakt. Dit is alleen voor leerlingen die tijdens de examens plotseling ziek zijn geworden of die hun examen gespreid hebben gemaakt wegen chronische ziekte. Ook als er in de organisatie of bij het nakijken iets mis is gegaan, kunnen leerlingen in dit tijdvak nog een examen of herkansing maken. Dit komt alleen niet zo vaak voor.

7. Een jaar overdoen

Gaan alle bovenstaande opties niet meer op? Dan zit er helaas niets anders op dan een jaar overdoen. Is je kind voor een tweede keer gezakt? Dan wordt het wel wat spannend. In dit geval bepaalt de school namelijk hoe zij met de situatie omgaat. Zo kan de school bijvoorbeeld tot de conclusie komen dat naar een andere school gaan misschien een betere optie is.
Bron: Rijksoverheid en Ouders & Onderwijs.
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor