Slimme thermostaten, zelfrijdende auto’s, bewegingssensoren; ze zijn al een tijd in ons leven. Maar de term Internet of Things doet nog bij weinig mensen een belletje rinkelen. Verschillende onderzoekers beweren dat het de nieuwe stap in technologie en internet is, die ons leven drastisch kan veranderen. Er zijn al zo’n 13 miljard ‘dingen’ aangesloten op het internet. Ieder uur komen daar 100.000 tot 1 miljoen nieuwe ‘dingen’ bij. Maar wat is het Internet der Dingen nou echt?
Communiceren
In feite is het Internet der Dingen niets minder dan het concept van een wereld waarin ieder apparaat – van sensoren tot slimme huishoudapparaten - een eigen internetadres (IP-adres) heeft. Dit IP-adres maakt ieder product uniek identificeerbaar en toegankelijk via het internet. Al deze apparaten kunnen hierdoor met elkaar communiceren, waarbij het niet uitmaakt wat voor soort product of type het is. In de basis is zijn deze apparaten dus niet anders dan je computer of smartphone, behalve dat ze communiceren zonder scherm of alleen op bediening van jou werken.
Samenwerkend systeem
Het doel is dat zoveel mogelijk apparaten met elkaar verbonden zijn, waardoor er een intelligent systeem van samenwerkende systeem ontstaat. Dit kan je zien als je persoonlijke gegevensbank. Door de samenwerking tussen alle apparaten gaan steeds meer dingen automatisch.
Slim leven
Denk aan een slimme koelkast die je een alert geeft als iets bijna op of over de datum is, of het zelfs op je boodschappenlijstje in je smartphone zet. Je smartphone communiceert op diens beurt bijvoorbeeld naar je zelfrijdende auto dat je op vijf meter afstand bent en dus alvast de deuren van het slot kan halen.
Kwestie van tijd
Vooralsnog heeft het Internet der Dingen in de consumentenelektronica nu nog het imago van interessante gadgets voor de liefhebber. Maar volgens Hans Moonen, assistent professor of Information Systems and Change Management aan de Universiteit Twente, is het een kwestie van tijd voordat het steeds toegankelijker wordt en het een oplossing of vervanging kan zijn voor alledaagse handelingen of problemen die iedereen ervaart. Zo heeft Internet of Things de potentie om het groeiende fileprobleem op te lossen, of dusdanig slimme sloten te ontwikkelen dat inbrekers écht geen kans meer maken.