Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA. Kassa is er weer op zaterdag 4 januari met de Belbusspecial!

Ik wil niet meer gebeld worden door telemarketeers!

15-01-2016
  •  
leestijd 4 minuten
  •  
1122 keer bekeken
  •  
bellen-930x520
Wil je niet steeds gebeld worden door bedrijven die met aanbiedingen komen? Of loterijen die je gratis loten aanbieden? Gelukkig kan je meteen ophangen, maar voor jezelf - én voor de verkoper aan de andere kant voor de lijn - is het misschien beter om ervoor te zorgen dat je helemaal niet meer wordt gebeld. Daar kan je voor zorgen door jezelf in het Bel-me-niet Register te zetten.
Veel mensen staan al in het Bel-me-niet Register, maar worden toch gebeld. Dat kan meerdere redenen hebben, maar gelukkig is daar wat tegen te doen.  

Mogen bedrijven mij zomaar bellen?

In Nederland geldt wat betreft de telemarketing een opt-out regime. Dat houdt in dat je gebeld mag worden, tenzij je aangeeft dat je dat niet op prijs stelt. Dat doe je via het Bel-me-niet Register of het recht van verzet.

Wat is het Bel-me-niet Register?

Het Bel-me-niet Register is op 1 oktober 2009 in het leven geroepen met als doel om irritatie over ongevraagde telemarketing te verminderen. Het register is opgericht namens de overheid en wordt beheerd door de Stichting Infofilter. 
Consumenten kunnen hun telefoonnummer in het Bel-me-niet Register zetten. Daarna mogen bedrijven hen niet meer telefonisch benaderen voor commerciële, ideële of charitatieve doeleinden. Een bedrijf mag pas bellen nadat ze gecontroleerd hebben of een nummer in het register staat.

Hoe schrijf ik me in bij het Bel-me-niet Register?

Inschrijven kan telefonisch, via internet en per post. De inschrijving is oneindig geldig.  
Telefonisch inschrijven
(1)  Bel 0900 – 666 1000 (dit kost 15 cent per minuut). Je krijgt een interactief voice-respons systeem te horen, dat is een computergestuurd telefoongesprek.
(2)  Luister naar wat er wordt gezegd en geef met telefoontoetsen je voorkeuren aan. Het wordt allemaal duidelijk uitgelegd en je hebt alle tijd om de toetsen in te drukken. Het gesprek duurt ongeveer vier minuten.
Inschrijven via internet
(1)  Ga naar de inschrijfpagina op de website van het Bel-me-niet Register.
(2)  Vul je persoonsgegevens in die van je gevraagd worden. Bij ‘gebruikersnaam’ mag je een (zelf verzonnen) gebruikersnaam invullen. Klik daarna op ‘verder’.
(3)  Vul je adresgegevens in. Klik daarna op ‘verder’.
(4)  Vul je telefoonnummer in. Daarna zie je tien categorieën: auto en toebehoren, energie, goede doelen, loterijen, telecommunicatie en computers, boeken en muziek, financiën, horoscopen, kranten en tijdschriften en thuiswinkelen.
Vink de categorieën aan waarvoor je niet meer gebeld wil worden. Wanneer je helemaal niet meer gebeld wil worden door bedrijven of organisaties, moet je dus alles aanvinken. Klik daarna op ‘opslaan’.
(5)  Je ontvangt een bevestigingsmail in je mailbox. Klik op de link in de mail om te bevestigen dat jij diegene bent die zich heeft ingeschreven in het Bel-me-niet Register.
Inschrijven per post
Per post kan je jouw telefoonnummer in het register zetten door een brief te sturen naar:
Stichting Infofilter
Postbus 90720
2509 LS Den Haag 
Het Bel-me-niet Register heeft een voorbeeldbrief  die je daarvoor kan gebruiken. 

Ik sta al ingeschreven in het Bel-me-niet Register, maar ik word nog regelmatig gebeld. Hoe kan dit?

Het kan gebeuren dat je na de inschrijving alsnog wordt gebeld. In de volgende vier situaties kan je, ondanks je inschrijving, toch nog worden benaderd.
1. Verwerking inschrijving
Het verwerken van de inschrijving kan twee weken duren en bedrijven mogen een belbestand vier weken lang gebruiken. Het kan dus gebeuren dat je in de zes weken na je inschrijving nog wordt gebeld. Krijg je na zes weken nog steeds telefoontjes? Dan kan je een klacht indienen.
2. Klant geweest
Ben je al eens klant geweest van een bedrijf of organisatie? Dan mogen zij, maar ook bedrijven en organisaties die vergelijkbare producten of diensten je blijven bellen. Dat je in het Bel-me-niet Register staat, maakt in dat geval niet uit.
Om niet meer te worden benaderd door een bedrijf of organisatie waar je klant van bent (geweest), kan je dat bij het desbetreffende bedrijf of organisatie aangeven. Zij zijn dit wettelijk verplicht te verwerken. Dit wordt het recht van verzet genoemd.
3. Marktonderzoek
Als je in het Bel-me-niet Register staat ingeschreven, mag je nog steeds gebeld worden voor telefonische marktonderzoeken. Het is namelijk niet mogelijk om je telefoonnummer bij het Bel-me-niet Register voor marktonderzoek te blokkeren.
Wil je niet meer gebeld worden door marktonderzoekbureaus, dan kan je dat aangeven op onderzoekfilter.nl . Ga naar de website, klik op ‘Nieuw bij het onderzoekfilter? Registreer hier!’, vul je gegevens in en je bent ingeschreven. De inschrijving is ongeveer drie jaar geldig.
4. Gevraagd om te bellen
Wanneer je zelf bij een bedrijf aangeeft dat ze je mogen bellen, kan je gebeld worden. 
Let op: Wanneer je meedoet met prijsvragen van supermarkten, loterijen et cetera, staat er vaak in de voorwaarden dat een bedrijf of organisatie je telefonisch mag benaderen. Door mee te doen geef je dus toestemming om gebeld te mogen worden!
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor