Huis met asbest? Hoe zit dat met je opstalverzekering?
27-05-2019
•
leestijd 3 minuten
•
3088 keer bekeken
•
Misschien hoor je het voor het eerst, maar er komt een asbestverbod in Nederland. Vanaf 1 januari 2025 zijn asbestdaken verboden*.
[*update 5 juni 2019: Er komt voorlopig géén verbod op asbestdaken. De Eerste Kamer heeft een wetsvoorstel van het kabinet verworpen om het kankerverwekkende dakbedekkingsmateriaal uit te bannen. Lees
hier
meer.]
Als je een huis of schuurtje hebt met asbest in het dak is het dus verstandig dit op tijd te laten verwijderen, maar dat is niet goedkoop. Dus misschien denk je: ik wacht nog wel even af.
BRAND OF STORM BESCHADIGT ASBESTDAK: WAT DAN?
Wat als je een keer brand krijgt, of tijdens een storm je dak beschadigd raakt? Dan kunnen asbestdeeltjes vrijkomen en zal dit moeten worden opgeruimd. Alles bij elkaar heb je het al snel over tienduizenden euro’s. Vergoedt je opstalverzekering dit?
Kosten voor opruimen en reiniging na vrijgekomen asbest
Het opruimen van vrijgekomen asbestdeeltjes bij een brand of storm vergoedt je opstalverzekering meestal tot een maximumbedrag. Dit geldt ook voor het reinigen (saneren) van de bodem of oppervlaktewater in de buurt van je woning. Maar het maximumbedrag is lang niet altijd voldoende, zoals je ziet aan de maximumbedragen in het onderstaande overzicht. En dan zijn er ook verzekeraars die saneringskosten niet (standaard) vergoeden. Controleer dus even goed hoe dit bij jouw verzekeraar zit.
Schade eigen woning bij asbest dak
En dan is er natuurlijk nog de schade aan je woning zelf. De meeste opstalverzekeringen vergoeden dit gewoon op dezelfde manier als alle andere verzekerde schades aan je woning. Maar er zijn ook verzekeraars die de vergoeding voor schade aan asbestdaken, met het oog op het aankomende verbod, aan het afbouwen zijn. FBTO en Centraal Beheer vergoeden bijvoorbeeld dit jaar nog maximaal 20% van de dagwaarde bij een dak met asbest. Dit wordt 15% in 2020, 10% in 2021 en 5% in 2022 of later.
Daarnaast geven veel verzekeraars specifiek in hun voorwaarden aan dat ze het verwijderen van niet-beschadigde delen van een asbest dak niet vergoeden. Als dus bijvoorbeeld een deel van je dak is afgebrand en je wilt het dak laten herstellen, dan zul je zelf wel de kosten voor het verwijderen van de niet-beschadigde delen moeten betalen.
Ook hier is het dus slim om even de polisvoorwaarden van je opstalverzekering erop na te slaan.
Hoge kosten bij asbestschades voorkomen?
Zit er asbest in je dak, dan kun je dat dus toch maar beter laten verwijderen. Omdat asbest verwijderen niet zonder gevaren is, moet je dit door een gespecialiseerd bedrijf laten doen. Afhankelijk van hoe groot het dak is en de manier waarop bijvoorbeeld asbesthoudende golfplaten zijn aangebracht, kan dit als snel oplopen tot ergens tussen den 500 en 2.000 euro. En daar komt nog een paar honderd euro bij voor het verpakken en storten van het asbest op een door de gemeente aangewezen plek.
Wacht niet te lang!
Het moet er voor 2025 toch een keer van komen, dus wacht niet te lang. Elk jaar stijgen namelijk de kosten voor het saneren van asbest. Hoe dichter bij de deadline van 2025, hoe hoger de kosten zullen worden.
Bonustip! Let extra goed op als je een huis koopt
Ben je van plan een nieuwe woning te kopen? En is de woning voor 1994 gebouwd? Informeer dan altijd even of er nog asbest in het dak zit. Zo voorkom je dure verrassingen achteraf. Een verkoper is verplicht het je te vertellen als er asbest in de woning is verwerkt. Als de verkoper het niet weet, kun je een professionele asbestinventarisatie laten uitvoeren. De inventarisatie en de kosten voor het verwijderen kun je dan natuurlijk ook onderdeel maken van de onderhandeling over de verkoop.
Bij een woning na 1994 hoef je je hier geen zorgen meer over te maken, omdat bouwen met asbest sinds die tijd verboden is.