Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Hoe vrij is vrije zorgkeuze?

16-12-2016
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
72 keer bekeken
  •  
Zorgverzekeringen 2017
Met nog maar even te gaan om een zorgverzekering voor 2017 te kiezen, worden de eerste trends zichtbaar. Bijna de helft van de mensen die via vergelijkingssite Geld.nl een zorgverzekering afsloot, koos voor een restitutiepolis waarbij je vrije zorgkeuze hebt. Het is alleen nog maar zeer de vraag hoe vrij deze vrije zorgkeuze in de praktijk is.
Verschil restitutie en natura
Alle zorgverzekeraars in Nederland sluiten contracten met zorgverleners. Ga je naar een zorgverlener waarmee je zorgverzekeraar geen contract heeft, dan krijg je niet altijd de volledige rekening vergoed. Bij een naturapolis krijg je maximaal 75 tot 80 procent van de kosten vergoed als een zorgverlener geen contract heeft. Bij een restitutiepolis krijg je in principe 100 procent van de kosten vergoed, ongeacht of er een contract is.
Maar die 100 procent is relatief, blijkt in de praktijk. Zelfs met een restitutiepolis ben je namelijk nog niet zeker dat je de zorg bij elke zorgverlener volledig vergoed krijgt. Alleen ONVZ, Menzis, PNO Zorg, OHRA en Delta Lloyd bieden een volledige restitutiepolis. Dit betekent dat je altijd de hele rekening vergoed krijgt, tenzij de kosten buitensporig hoog zijn. De meeste restitutieverzekeringen geven echter aan bij niet-gecontracteerde zorg maximaal het in Nederland marktconforme tarief te vergoeden. Maar wat is dat eigenlijk, marktconform?
Definitie marktconform verschilt per verzekeraar
Voor sommige behandelingen heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) wettelijke tarieven vastgesteld. Voor die behandelingen vergoedt de restitutiepolis altijd maximaal dit wettelijke tarief. Maar er zijn dus ook behandelingen waarvoor geen wettelijk tarief is bepaald. Dan bepaalt de zorgverzekeraar zelf het maximale tarief voor niet-gecontracteerde zorg. Want wat ‘marktconform’ is, mag elke zorgverzekeraar zelf bepalen, aldus de NZa.
Dat doet elke verzekeraar dan ook naar eigen inzicht. Soms wordt er gekeken naar wat een behandeling echt gemiddeld kost bij andere zorgverleners. Soms hanteert de verzekeraar het gemiddelde of maximale gecontracteerde tarief als ‘marktconform’.
Hoe maak ik dan toch een goede keuze?
De meeste zorgverzekeraars hebben voor hun restitutiepolis met heel veel zorgverleners gewoon een contract. Maar ga je toch naar een niet-gecontracteerde zorgverlener, dan bestaat dus nog steeds de kans dat je niet alles vergoed krijgt.
Of een zorgverlener een contract heeft, kun je controleren op de website van de zorgverzekeraar. De zorgverlener kan je dit ook zelf vertellen. Blijkt de zorgverlener niet-gecontracteerd? Neem dan vooraf contact op met de zorgverzekeraar om te controleren of je de rekening volledig vergoed krijgt. Zo voorkom je dat je achteraf geconfronteerd wordt met een hoge rekening.
Column: Amanda Bulthuis Dossier Verzekeren
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor