Zoals bij ieder buitensportproduct, gaat u ook bij de keuze van een slaapzak uit van de vraag: waar gaat u hem voor gebruiken? Hoe vaak, in welk seizoen, etc. Iemand die één keer per jaar met de auto gaat kamperen in Frankrijk, komt op een andere slaapzak uit dan iemand die meerdere keren per jaar een wandelvakantie houdt.
Grof gezegd zijn er de volgende keuzes:
Mummie of Deken?
Een mummie-model loopt taps toe aan de onderkant. Het voordeel hiervan is dat de slaapzak minder oppervlak, dus ook minder gewicht heeft. Een ander voordeel is dat een mummie-model beter de contouren van het lichaam volgt, dus beter isoleert.
Verder zit er aan het hoofdeinde van een mummie-slaapzak vaak een aan te snoeren capuchon en een kraag. Omdat een groot deel van de lichaamswarmte via het hoofd het lichaam verlaat, zorgt ook dit voor meer warmte.
Sommige mensen vinden een mummie-model echter niet comfortabel, juist omdat hij nauwer aansluit dan een dekenmodel. Het voordeel van een dekenmodel is dat u hem ook helemaal open kunt ritsen en als dekbed kunt gebruiken bij hogere temperaturen.
Voor beide slaapzakken geldt overigens dat er meestal twee ritsen zijn aangebracht, zodat u bij hitte ook bijvoorbeeld alleen de onderkant open kunt ritsen.
Binnen- en buitentijk: katoen of synthetisch?
Katoen is een natuurproduct en voelt daardoor vaak wat prettiger aan op de huid en 'ademt' beter dan kunststof. De binnentijk is daardoor vaak van katoen.
De buitentijk is van katoen of kunststof. Het nadeel van kantoen is dat het zwaar is, snel vocht opneemt en vasthoudt en daardoor minder snel droog is.
Synthetische tijken zijn vaak van microvezel, zoals pertex. Dit is een lichte, sterke stof. De buitentijk kan daarnaast ook nog gecoat zijn, zodat deze extra waterafstotend wordt. Als een buitentijk van ripstop gemaakt is, zal deze minder snel scheuren.
Als u kiest voor een binnentijk van nylon, gebruik dan een katoenen, zijden of linnen lakenzak om de 'plakkerigheid' te verminderen.
Vulling: Dons of synthetisch?
Dons heeft nog altijd het allerbeste isolerende vermogen en is daardoor het warmst. Het is daarnaast licht en goed te comprimeren (klein te maken). Omdat dons een natuurlijk product is, past het zich snel aan aan de omgeving en zal daardoor minder snel 'zweterig' aanvoelen. Dons is ook zeer duurzaam; u doet ongeveer 10/15 jaar met een donzen slaapzak.
Het nadeel van dons is dat het zijn isolatiewaarde snel verliest als het nat wordt. Een waterafstotende of geïmpregneerde buitentijk is dan ook aan te bevelen bij een donzen vulling. Daarnaast is dons een stuk duurder dan kunststof en is een aantal mensen allergisch voor dons. (Als u alleen allergisch bent voor huisstofmijt, is dons juist aan te bevelen: de huisstofmijt nestelt zich minder makkelijk in dons).
De nadelen van dons zijn tegelijk de voordelen van een synthetische vulling en omgedraaid: een synthetische vulling droogt sneller, is anti-allergisch en goedkoper dan dons. Het is echter aanzienlijk zwaarder, isoleert minder goed, is minder duurzaam en is minder goed te comprimeren dan dons.
Het ene dons is het andere niet
Dons is er in vele soorten en maten, net als de dieren waar het vandaan komt. Ten eerste is er verschil tussen eenden- en ganzendons. Over het algemeen isoleert ganzendons beter dan eendendons. Ganzendons is wel weer duurder. Verder is de leeftijd van de gans of de eend en het land van herkomst belangrijk. Eenden en ganzen uit koude landen hebben vaak beter dons. Het beste dons komt van de eidereend uit het hoge noorden.
Belangrijk is het percentage dons en veertjes. Een goede vulling bestaat voor minimaal 65% uit dons. Dit wordt ook wel 'voldons' genoemd.
Onderhoud
Als u zo lang mogelijk met uw slaapzak wilt doen, let dan op het volgende:
Externe factoren
Hoe warm of hoe koud u het zult hebben in uw slaapzak, hangt niet alleen af van de vorm- en materiaalkeuze. Houdt rekening met de volgende externe factoren:
Conclusie
Bedenk, voordat u over gaat tot de aanschaf van een slaapzak, wat u ermee gaat doen. Als u er veel mee moet lopen of fietsen, is een donzen mummie-slaapzak het lichtst, maar ook het warmst. Gaat u met de auto eens per jaar naar een warm gebied, dan is een katoenen dekenmodel misschien prettiger en goedkoper.