In Nederland zit er heel weinig gif op groente en fruit. Van bijna alle producten die in winkels worden verkocht voldoet 99 procent aan de wettelijke eisen voor resten van landbouwgif. Wanneer mensen toch resten aantreffen, zijn de effecten op de gezondheid meestal verwaarloosbaar omdat de hoeveelheid gif erg laag is. Is het dan nog wel nuttig om groente en fruit te wassen als het risico op ziek worden zo klein is?
Beestjes
Het wassen van groenten en fruit gaat grotendeels niet om het verwijderen van gif. Het meeste gif, ook al is het weinig in ons land, kan namelijk niet verwijderd worden omdat het al in de vrucht of groente is getrokken, volgens de American Chemical Society. Het is wel van belang dat je de producten reinigt vanwege de afval dat erop kan zitten zoals: zand, stof en beestjes.
Voedselinfectie
Op groenten en fruit zitten micro-organismen. Deze kunnen ons misselijk maken en zelfs doen overgeven. Voorbeelden hiervan zijn de E-coli, salmonella en de campylobacter. De E-coli en de campylobacter kunnen een voedselinfectie veroorzaken. Salmonella is gevaarlijker want daardoor kun je naast een voedselinfectie ook abcessen en hartproblemen krijgen.
Azijn
Als je groenten en fruit rauw gaat eten is het dus verstandig om het te wassen. Voordat je begint met wassen kun je beter je eigen handen reinigen, zodat je het vuil wat op je handen zit niet verspreidt op het eten. Vervolgens ga je de groenten grondig reinigen, wat wil zeggen: niet eventjes onder de kraan houden, maar zorgvuldig spoelen of wassen in een bak water. Voor een echte perfecte wasbeurt kun je azijn gebruiken of reinigingszout, volgens Milieudefensie.
Koken
Wanneer je de producten gaat koken is het echter niet nodig om ze te wassen want het kokende water maakt de micro-organismen dood. De pesticides die in het eten zijn getrokken, reduceren ook tijdens het koken.
Bronnen: ABC Health Care, Milieudefensie, Voedingscentrum en American Chemical Society.