Logo Kassa
Het consumentenplatform van BNNVARA.

Groente en fruit in de koelkast: wat wel en wat niet?

25-06-2019
  •  
leestijd 3 minuten
  •  
9371 keer bekeken
  •  
Groente fruit koelkast
Als je groente en fruit op de juiste manier bewaart, dan blijven ze langer houdbaar. Ze zullen minder snel bederven en de smaak blijft langer behouden. Maar wat hoort nou wel in de koelkast en wat moet je er echt niet in doen? We zetten het voor je op een rijtje, inclusief tips hoe je het moet bewaren. Tip 7 zal je verbazen!

1. Tomaten

Tomaten moet je niet in de koelkast bewaren, omdat tomaten dan uitdrogen en de smaak wordt minder. Tomaten bederven sneller omdat het velletje aangetast wordt. Tomaten moet je alleen eten als ze rijp zijn. In onrijpe tomaten zit tomatine, een gifstof die schadelijk is voor je lichaam. Tomaten bewaar je het beste op een droge koele plek, zoals een kelder of berging.

2. Courgette, aubergine en paprika

Courgette, aubergine en paprika moet je ook niet in de koelkast bewaren. Deze groenten verliezen dan hun smaak. Je kunt ze het beste bewaren op kamertemperatuur. Maar let op: leg ze niet bij bananen, appels, peren en tomaten. Deze producten scheiden de gas ethyleen uit, waardoor met name aubergines en paprika’s sneller bederven. Ook broccoli, champignons, witloof, andijvie en komkommers zijn erg gevoelig voor ethyleen.

3. Sla, andijvie, bloemkool en broccoli

Bladgroenten en koolsoorten kunnen beter in de koelkast bewaard worden. Dat geldt voor sla, andijvie, bloemkool en broccoli, maar ook voor spruitjes, bleekselderij en prei. Deze producten kun je het beste in de originele verpakking bewaren. Voorgesneden groenten horen overigens altijd in de koelkast bewaard te worden.

4. Avocado

Rijpe avocado’s kun je in de koelkast bewaren om zo het rijpingsproces tegen te gaan. De avocado wordt in de koelkast wel sneller hard en het verliest z’n smaak. Als je een onrijpe avocado hebt, dan is het slim om die bij een banaan of appel neer te leggen. Zo wordt het rijpingsproces versneld, omdat bananen en appels ethyleengas uitstoten. Een halve avocado bewaar je met pit erin, gewikkeld in huishoudfolie in de koelkast.
Kassa testte de koelkast-kennis van de mensen op straat! Bekijk de video hieronder.

5. Basilicum

Je doet er niet goed aan op basilicum in de koelkast te bewaren! In de koelkast wordt basilicum bruin en gaat het snel rotten. Een basilicumplantje kun je het beste in de vensterbank bewaren, bijvoorbeeld in een klein vaasje. Je moet ze in ieder geval op kamertemperatuur bewaren. Heb je restjes kruiden over? Dan kun je ze het beste in een nat velletje wikkel en onderin de koelkast bewaren.  

6. Wortels

Wortel bewaar je niet in de koelkast maar op een donkere, droge en koele plek. Bewaar ze in een voorraadkast of in een keukenkastje waar de zon niet op schijnt. Zo kun je ze twee tot vier weken bewaren.

7. Komkommer

Misschien wel één van de meest verkeerd bewaarde producten in het huishouden. Komkommer doe je namelijk NIET in de koelkast, want dan drogen ze uit. Ze bederven sneller omdat dan de schild beschadigt. Bewaar komkommers op een koele plaats in de keuken of kelder. Je doet er goed aan de komkommer in z’n folie te laten zitten, omdat dan de houdbaarheid wordt verlengd met een week.

8. Aardappelen en uien

Aardappelen en uien bewaar je niet in de koelkast, maar op donkere, droge en koele plek. Uien nemen snel vocht op en gaan dan rotten. Het is af te raden om uien in een plastic te bewaren omdat ze daarin snel vochtig worden. Ze blijven een maand goed als je ze in de kelder bewaart. Uien kunnen trouwens snel smaakjes overnemen, dus leg ze niet naast sterk ruikende producten zoals knoflook.
Bron: Voedingscentrum, WijnSpijs
Delen:

Praat mee

Onze spelregels.

0/1500 Tekens
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.

Altijd op de hoogte blijven van het laatste nieuws?

Meld je snel en gratis aan voor de Kassa nieuwsbrief!

BNNVARA LogoWij zijn voor