Gezond eten: voorbereiden is de basis
13-05-2016
• leestijd 3 minuten
Juiste voeding en een bewust eetpatroon zijn de basis voor een gezond lichaam. Groenten en fruit moeten hoofdbestanddeel zijn van ons dagelijks menu. Kassa sprak Job Struijck van het bedrijf
Natuurlijk!
over het eten van gezonde voeding. Natuurlijk! is een samenwerking van Koppertcress ,Greenco en Yex in de Markthal in Rotterdam en wil de consument op een luchtige manier de verrassende mogelijkheden en toepassingen van groenten en fruit tonen. Job vertelt ons hoe je makkelijk en op een goedkope manier gezond kan eten en waarom het belangrijk is om gezond te eten.
Hoe kun je thuis makkelijk gezonder eten?
Zorg dat je eten op een eerder tijdstip voorbereidt, dus zorg voor een planning. Het is logisch dat je ’s ochtends voor je naar je werk gaat geen zin hebt om lang in de keuken te staan. Toch zorgt dat ervoor dat je na het opstaan in alle haast vergeet een goed ontbijt klaar te maken en je overdag sneller naar een makkelijke –en vaak ongezonde- snacks grijpt. Maak ’s avonds of in het weekend gezonde maaltijden klaar zodat je ze ’s ochtends gelijk gemakkelijk kan meenemen.
Neem, op momenten dat je hier ruimte voor hebt in je planning, de tijd om te koken en gebruik vooral je eigen creativiteit. Verbreed je horizon, ga zelf op zoek naar nieuwe producten en experimenteer!
Hoe weet je wat gezond is en wat niet?
Hier moet je je eigen weg in vinden naast de ‘basisregels’. Volgens Job is het beter om minder vlees te eten, niet alleen voor de dieren maar ook voor het binnenkrijgen van minder dierlijke vetten. “Eet meer groente, drink meer water en eet meer noten. Dit hoeft helemaal niet duur te zijn”. Bij gezonde producten die duurder zijn moet je je beseffen waar zo’n product vandaan komt en hoe het ontstaan is. Dan zie je al snel dat die prijs reuze mee valt. Hoeveel groente je nou op een dag nodig hebt? Zoveel mogelijk!
Hoe ‘super’ zijn superfoods nou eigenlijk?
Door de opkomst van superfoods zijn mensen zich meer bewust van hun lichaam en gezonde voeding, hartstikke goed natuurlijk! Aan de andere kant zijn het vaak poeders en gedroogde producten die dus al langere tijd ergens opgeslagen zijn en liggen te wachten tot ze geconsumeerd worden. De voedingswaarde kan daardoor niet meer zijn dan gewoon verse producten te gebruiken. Probeer in plaats van ‘superfoods’ eens te experimenteren met ‘gewone’ verse groenten en fruit: qua voedingswaarden heb je daar net zo veel aan!
Waar moet ik beginnen met een gezonder eetpatroon aanleren?
Maak jezelf vooral geen zorgen. Eet wat er op je pad komt, doe het rustig aan. Probeer nieuwe dingen uit en kijk wat je het beste bevalt. Houdt je niet te veel aan vaste ‘regels en combinaties’ als het aankomt op koken met gezonde producten: kijk zelf wat jij het leukst en het lekkerst vindt om te maken. “Als je op zoek gaat naar verbetering en gezonde voeding, vraag je je af waarom je dit niet altijd gedaan hebt,” aldus Job, “je voelt je veel energieker en beter.”
De gouden tip: voorbereiden!
Bekijk hieronder de video: