Er is goed nieuws voor mensen die bang zijn voor de tandarts. Onderzoekers slaagden erin om met een vloeistof gaatjes te dichten. Boren wordt hierdoor overbodig, omdat de 'magische' vloeistof gaatjes pijnloos herstelt. Dit blijkt uit onderzoek van de Universiteit van Leeds.
Bacteriën
Tandplak bevat bacteriën die ervoor zorgen dat suikers worden omgezet in zuren. Omdat deze mineralen in onze tanden oplossen, ontstaan de microscopisch kleine gaatjes in onze gebitten. Sommige mensen hebben zo'n angst voor de tandarts dat ze pas in een laat stadium naar de tandarts gaan. Ook al wordt het gaatje steeds groter en gaat het steeds meer pijn doen. Bij wie echt lang wacht hoeft de tand niet meer getrokken te worden; boren en vullen is dan niet meer nodig.
Vicieuze cirkel
Volgens de onderzoekers is de angst voor de tandarts een 'vicieuze cirkel'. Ze zijn er van overtuigd dat ze deze cirkel kunnen doorbreken met hun nieuwe, revolutionaire behandeling.
'Volledig pijnloos'
"Dit klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar in wezen laten we de met zuur beschadigde tanden zichzelf herstellen. Het is een natuurlijk reparatie proces en is volledig pijnloos", aldus professor en leidinggevende van deze nieuwe techniek Jennifer Kirkham, van de Universiteit van Leeds Dental Institute.
'Magische' vloeistof
De magische vloeistof bevat de peptide P 11-4. Als je dit op de tand aanbrengt nestelt dit goedje zich in de binnenkant van de tand en wordt het uiteindelijk een gel. Deze gel trekt calcium aan en dat zorgt er weer voor
dat de mineralen in de tand zich op een natuurlijke en pijnloze manier herstellen.
Ander onderzoek
Vorig jaar juni hebben Franse wetenschappers van het Nationaal Instituut voor Gezondheid en Medisch Onderzoek deze vloeistof al eens onderzocht. Toen bleek het ook al een succes. Het duurt ongeveer een maand voordat de tand volledig is hersteld.
Goede resultaten
"De resultaten van onze tests zijn tot nu toe zeer veelbelovend. Als dezelfde resultaten worden gehaald op een grotere groep patiënten, dan heb ik geen enkele twijfel dat in twee tot drie jaar tijd deze techniek beschikbaar zal zijn voor tandartsen om te gebruiken in hun dagelijks praktijk", aldus toezichthouder en professor Paul Brunton.
Door deze pijnloze nieuwe techniek toe te passen hoopt men het verband tussen 'tandarts' en 'pijn' te laten verdwijnen en dat de mensen met gaatjes op een natuurlijke wijze hun tanden blijven houden.