Follow up: Minister laat obesitaspatienten in de kou staan
22-07-2005
• leestijd 2 minuten
Minister Hoogervorst van Volksgezondheid weigert de z.g. buikwandcorrectie voor ziekenfondspatienten te vergoeden. Zelfs als zo’n behandeling medische noodzakelijk wordt geacht, is dat geen reden voor vergoeding, zo heeft de minister laten weten aan de kamerleden Schippers (VVD) en Buijs (CDA).
Zij hadden de minister om opheldering gevraagd naar aankleding van een uitzending van Kassa op 2 april jl. Extreem dikke mensen kunnen door een maagverkleining sterk afvallen. Die behandeling wordt meestal wel vergoed. De mensen blijven vervolgens vaak zitten met een enorm huidoverschot, in de vorm van huidplooien. Volgens prof. J.W. Greve, obesitas-chirurg van de Universiteit Maastricht, gaat het per jaar naar schatting om 3000 mensen. Die moeten geholpen worden, vindt hij. De buikwandcorrectie maakt onderdeel uit van één behandelplan. Je moet dus niet het één wel en het ander niet vergoeden. De huidplooien kunnen gaan ontsteken. Bovendien kun je mensen toch niet zo laten rondlopen, vindt hij. Sinds 1 januari valt de buikwandcorrectie onder de cosmetische behandelingen die volledig uit het ziekenfondspakket zijn geschrapt. De minister schrijft dat hij geen uitzondering wil maken voor behandelingen die medisch noodzakelijk worden geacht, “omdat het hanteren van een onderscheid medisch noodzakelijk versus niet-medisch noodzakelijk, aanleiding zou kunnen geven voor oneigenlijke of niet-aannemelijke argumentaties om te bereiken dat de behandeling toch door de verzekering wordt vergoed.” Hij bedoelt dat in het verleden het begrip medische noodzaak zo sterk is opgerekt om de vergoeding mogelijk te maken, dat er nu nog maar één ding op zit: dit criterium helemaal niet meer meetellen.
Edith Schippers, tweede kamerlid voor de VVD, neemt geen genoegen met het antwoord van de minister. “Hij voegt feitelijk een nieuw argument toe om tot afwijzing van vergoeding te besluiten,” zegt ze, “het mogelijke misbruik dat er in het verleden van het begrip medische noodzaak is gemaakt. Dat is nog nooit bij de discussie over dit onderwerp aan de orde geweest.” De beperkingen van het ziekenfondspakket komen waarschijnlijk eind september aan de orde in een evaluatiebespreking tussen de minister en de Tweede Kamer. Schippers zal dan opnieuw pleiten voor het alsnog vergoeden van de behandeling. Ze zal zelfs aangeven dat daar geld voor is te vinden binnen de begroting van Volksgezondheid. “De minister is nog niet van mij af,” zegt ze.