'Extra eiwit verlaagt bloeddruk'
08-03-2012
• leestijd 1 minuten
Extra eiwitten verlagen de bloeddruk van mensen die te zwaar zijn. Dat stellen onderzoekers van de universiteiten van Maastricht, Groningen en Wageningen.
Eiwitdrankje
Proefpersonen met overgewicht kregen vier weken lang bij de maaltijd een drankje geserveerd. Bij de ene helft ging het om een eiwitdrank, die de eiwitinname met ongeveer 10 energieprocent verhoogde. De andere helft kreeg een koolhydraatdrankje. Na een maand maten de onderzoekers de bloeddruk.
Lagere bloeddruk
De proefpersonen met extra eiwit hadden een lagere bloeddruk dan de mensen uit de koolhydraatgroep. De bovendruk bij de eiwiteters was bijna vijf mmHg gezakt, hun onderdruk 2,7. Voor een experiment met voedsel is het een groot effect, vinden de onderzoekers. Maar, lang niet zo groot als het wordt vergeleken met bloeddrukverlagende medicijnen.
Opvallend resultaat
Toch zijn de resultaten opvallend. Als de bloeddruk van de Nederlandse bevolking gemiddeld met vijf mmHg zou dalen, geeft dat naar verwachting 14 procent minder sterfte door beroertes en 9 procent minder sterfte aan hartinfarcten. Het Top Instituut Food & Nutrition, waaraan de drie Nederlandse universiteiten meedoen, publiceerden zijn onderzoek in de American Journal of Clinical Nutritrion.
Geen advies
Waarom de extra eiwitten de bloeddruk verlagen weten de onderzoekers nog niet. Ook zijn de eventuele nadelen van extra eiwitinname onbekend. Daarom geven de onderzoekers ook nog niet het advies aan consumenten om meer eiwitten te consumeren.