De gemiddelde energierekening is 1.660 euro per jaar. Reden genoeg om aan het besparen te gaan. Kassa zet zes bespaartips voor je op een rij!
1 - Gebruik radiatorfolie
Bij een radiator die tegen een buitenmuur is geplaatst gaat veel warmte verloren via die muur. Door achter de radiator reflecterend folie te plaatsen blijft de ruimte beter verwarmd. Er is radiatorfolie op de markt die je tegen de muur of direct tegen de radiator plaatst.
Een vierkante meter radiatorfolie levert een besparing op van zo’n 10 m3 gas per jaar. Die besparing is van toepassing als de buitenmuur niet extra geïsoleerd is. Bij een goed geïsoleerde buitenmuur bespaar je daar ongeveer de helft op.
Radiatorfolie kost tussen de 7,50 en 10,00 euro per rol. Hiermee kun je tot 3m2 radiator afdekken. Ga nu aan de slag dan profiteer je maximaal als de verwarming weer aangaat.
2 - Kies de juiste oven
Bij de keuze van een oven maakt het qua energieverbruik niet veel uit of het apparaat op gas werkt of op elektriciteit. Milieu Centraal heeft een aantal goede tips op een rijtje gezet om het energieverbruik van de oven te verlagen:
1. Laat eten op kamertemperatuur komen en sla het voorverwarmen van de oven over.
2. Gebruik waar mogelijk de heteluchtfunctie.
3. Zet de oven een aantal minuten voor het einde van de bereidingstijd vast uit. De oven blijft nog warm en het gerecht gaart zo na zonder dat er stroom verbruikt wordt.
4. Kook grotere hoeveelheden en vries het gerecht in porties in.
5. Leg geen folie over het rooster, dit belemmert te luchtdoorstroming.
3 - Vang regenwater op in een regenton
Een regenton sluit je eenvoudig aan op de regenpijp. Koop er één met een kraantje en je tapt gemakkelijk regenwater af voor gebruik in de tuin. Binnenplanten worden ook blij van regenwater. Dit water bevat belangrijke mineralen en minder kalk.
Met een regenton bespaar je honderden liters water per jaar. Bekijk ook eens de mogelijkheden om het opgevangen water te gebruiken om het toilet mee door te spoelen. Lees ook:
Zuiniger met water? 11 tips!
4 - Doe de airco de deur uit
Koop een ventilator en doe die airco de deur uit. Een ventilator laat de gevoelstemperatuur tot wel 5 graden dalen en is veel energiezuiniger. Bovendien kun je opwarming van je huis goed tegengaan door overdag zonneschermen omlaag te houden of de gordijnen te sluiten. Zet ’s nachts ramen open zodat het huis goed kan afkoelen.
Milieu Centraal heeft het verschil in kosten tussen airco en ventilator uitgezocht. De stroomkosten voor een airco bedragen bij gemiddeld verbruik tussen de 30 en 85 euro per jaar. Een ventilator kost daarentegen slecht 3 euro per jaar.
5 - Stand-by slurpt energie
Sommige apparaten blijven stroom verbruiken als ze op stand-by staan. De kosten van dit zogenaamde sluipverbruik kunnen oplopen tot wel 90 euro per jaar.
Zorg dat apparaten echt uitstaan door de stekker uit het stopcontact te trekken of door een stekkerdoos met schakelaar te gebruiken.
6 - Verminder het gebruik van elektrische apparaten
Door het gebruik van elektrische apparaten te verminderen bespaar je op de energierekening.
- Zet niet voor elk kopje thee de waterkoker opnieuw aan maar bewaar heet water in een thermosfles.
- Doe de droger de deur uit. In de zomer kan de was buiten drogen. Ook voor op een balkon zijn er handige systemen te koop. Heb je alleen een gemeenschappelijke tuin? Wellicht is een droogmolen voor gezamenlijk gebruik een mogelijkheid.
- Koop een bezem. De stofzuiger deed rond 1960 pas zijn intrede in de meeste huishoudens. Misschien kun jij ook wel zonder?
- Ga weer met de hand afwassen en zet die vaatwasser op Marktplaats. Zo’n afwasmomentje kun je gebruiken om even heerlijk weg te dromen. De beste ideeën ontstaan met je handen in het sop.
- Elektrische tandenborstel ruil je in voor de ouderwetse handtandenborstel. Is ook nog voordeliger in aanschaf. Er zijn tegenwoordig ook milieuvriendelijke tandenborstels van bamboe te koop. Hiermee draag je ook je steentje bij aan het verminderen van de groeiende plasticberg.
- Heb je echt al dat elektrische gereedschap nodig? Een cirkelzaag, elektrische heggenschaar, grasmaaier en boormachine. Waarom zou je kopen als je het ook kan lenen? Deze slogan vind je op de deelwebsite van Peerby. Leen die hogedrukspuit gewoon van een goeie buur.