Plastic is overal. Van de plastic boodschappentas tot aan de synthetische vezels waarvan je nieuwe trui is gemaakt. Van al dat plastic wordt slechts een fractie gerecycled. Bovendien wordt de helft van het plastic dat we dagelijks consumeren binnen twintig minuten weggegooid.
Een deel van dat plastic belandt in de zeeën en oceanen waar het fragmenteert tot zeer kleine deeltjes, de zogenaamde microplastics. Deze worden vervolgens opgegeten door zeedieren en plankton en komen zo in ons voedingssysteem terecht.
Met elkaar kunnen we ervoor zorgen dat de enorme plasticberg wordt teruggedrongen. Hieronder kun je elf tips lezen die helpen bij het maken van bewustere keuzes. Heb jij een tip? Deel hem gerust!
1. Een beetje voor de hand liggend: neem genoeg tassen mee als je boodschappen gaat doen. Voorkom dat je bij de kassa staat en toch weer zo’n plastic tasje aan moet schaffen.
2. Koop geen water in plastic flessen meer. Schaf eenmalig een duurzame drinkfles aan en vul deze gewoon met kraanwater.
3. In plaats van handzeep in een plastic pompje kun je een ouderwets stukje zeep gebruiken om je handen mee te wassen.
4. Er bestaat ook zeep in vaste vorm die je voor de afwas kan gebruiken. De schoonmaakzeep kun je vinden in de biologische winkel of in speciaalzaken. Voor de afwas wrijf je de (houten) afwasborstel in met zeep, vervolgens boen je de potten en pannen blinkend schoon.
5. Wegwerpluiers bevatten plastic.
Milieu Centraal
heeft uitgezocht dat er jaarlijks 144 miljoen kilo aan luierafval wordt weggegooid. Wasbare luiers zijn een milieuvriendelijker alternatief. De tijden van grote katoenen lappen die je zelf moet vouwen zijn allang voorbij. Wasbare luiers bestaan in een veelvoud aan hippe printjes.
6. Steeds meer winkels bieden verpakkingsvrije producten aan. Op de website van het
zero waste project
vind je een interactieve kaart met winkels die verpakkingsvrije producten aanbieden. Vergeet je eigen bakjes en zakjes niet mee te nemen.
7. Koop geen groente en fruit dat verpakt is in plastic. Moeder natuur heeft al voor een mooie verpakking gezorgd: de schil. Daar hoeft echt geen plastic zakje meer omheen.
8. Gebruik een broodtrommel in plaats van een plastic boterhamzakje voor de lunch.
9. Haal jij ook vaak een take-away koffie voor onderweg? Neem dan voortaan een herbruikbare koffiebeker mee. Het plastic uit wegwerpbekers is nauwelijks te recyclen en bevat bovendien schadelijke stoffen die vrijkomen door warmte.
10. Scan je verzorgingsproducten op microplastics. Dit zijn microscopisch kleine deeltjes plastic die in het milieu terecht kunnen komen. Vaak zijn ze toegevoegd aan tandpasta, scrubmiddeltjes en cosmetica. Microplastics staan op het etiket onder de volgende namen vermeld: polyethyleen (PE), polypropyleen (PP), polyethyleen tereftalaat (PET), polymethyl methacrylaat (PMMA).
11. Toch een product in plastic verpakking aangeschaft? Scheid dan het afval. Zo dragen we met elkaar bij aan een vermindering van de plasticsoep.
Heb jij een goede tip om plasticverbruik te verminderen? Deel hem met ons!