De magnetron is een ideaal apparaat om eten en drinken in op te warmen. Naast dat het erg makkelijk is, behoudt het eten ook nog eens de vitamines. Maar is eten opwarmen in de magnetron schadelijk? En wat mag je nou wel en niet opwarmen? Kassa zet het voor je op een rijtje.
Laten we gelijk met de deur in huis vallen: eten opwarmen in de magnetron is niet schadelijk voor de gezondheid. Volgens het
Voedingscentrum
wordt eten verhit met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Zogenoemde microgolven zijn niet radioactief en dus ongevaarlijk. Maar kunnen alle voedingsmiddelen dan opgewarmd worden? Nee, dat niet.
Wat kan niet in de magnetron?
Eten met een schil eromheen kan niet altijd opgewarmd worden in de magnetron. De schil zorgt er namelijk voor dat de warmte niet kan ontsnappen, waardoor het eten als het ware ontploft. Denk dan bijvoorbeeld aan eieren en druiven.
Verder moet je de deksels van potjes eraf halen voordat je de potjes in de magnetron doet. De potjes kunnen met deksel erop namelijk ontploffen. Daarnaast kun je geen metalen pannen in de magnetron doen en is het ook niet heel erg verstandig om bijvoorbeeld tomatensaus op te warmen, omdat dit kan gaan spetteren.
(Blad)groente in de magnetron; kan dat wel?
Er werd lang gedacht dat nitraat in (blad)groente (zoals spinazie, sla, andijvie, rode bieten) schadelijk zou zijn voor de gezondheid. Als je deze voedingsmiddelen in de magnetron opwarmt, zou de giftige stof nitraat veranderen in nitriet. Maar volgens het Voedingscentrum blijkt dat de risico’s voor de gezondheid verwaarloosbaar zijn als je nitraatrijke groente eet. Je kunt het dus gewoon opwarmen in de magnetron.
Het nitraatgehalte in groente wordt onder andere bepaald door het ras, hoeveelheid kunstmest en hoeveelheid zonlicht. Voor advies over hoe je bijvoorbeeld je nitraatinname kunt beperken, kun je
hier
terecht.
Hoe gebruik ik de magnetron op de juiste manier?
Let op het materiaal dat je in de magnetron doet. Je kunt glas, porselein, bepaalde soorten kunststof, karton, papier en geglazuurd aardewerk gebruiken. De magnetron is verder geschikt voor vis, kipfilet, gehakt, aardappelen en groente.
Het eten in de magnetron wordt niet gelijkmatig verwarmd. De kans op koude plekken bij grote hoeveelheden eten en kliekjes is dan ook groot. Eventuele ziekmakende bacteriën worden niet gedood op de koude plekken, wat er dus weer voor zorgt dat je ziek kunt worden. Je kunt eten op de volgende manieren gelijkmatig verwarmen:
- Heb je een bord spaghetti? Dan zou je een rondje kunnen maken tussen de spaghetti. De spaghetti zou op die manier gelijkmatig verwarmd worden.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden.
- Schep het eten één of twee keer om. Er zit vaak een draaiplateau in de magnetron, maar tussendoor roeren is belangrijk om de hitte te verdelen.
- Groente, aardappelen, vlees en vis hebben één tot twee eetlepels water nodig om uitdroging tegen te gaan.
- Verdeel je eten in kleine, platte porties. Kleinere porties zijn sneller klaar.