Producten met een herkenbare merknaam zijn overal om ons heen. Vaak zien we deze merken niet eens. Maar hoeveel invloed hebben deze onopgemerkte merken op ons? Best veel, volgens een nieuw onderzoek in de Journal of Consumer Research.
De onderzoekers hebben de proef op de som genomen met de productnaam Dasani. Dit is een merknaam van water van Coca Cola. De onderzoekers hebben studiegenoten foto’s laten zien met gewone mensen die toevallig in de buurt van het merk Dasani stonden of een flesje van Dasani in hun hand hadden. Wanneer de studiegenoten deze foto’s hadden gezien waren ze meer geneigd om voor Dasani te kiezen in plaats van drie andere bekende merken.
Zelfs als ze er niet bewust van waren dat ze het merk hadden gezien, kozen ze voor Dasani.
Dit fenomeen doet zich bijvoorbeeld ook op straat voor. Als je op straat loopt en ziet dat de mensen die je tegenkomt met koffie van Starbucks lopen. Dan ben je eerder geneigd om ook naar Starbucks te gaan dan naar een ander koffiemerk. Volgens de onderzoekers heeft dit vooral invloed als we meerdere mensen met dezelfde koffie zien lopen. En een herhaalde blootstelling vergroot het effect ook nog eens.
De onderzoekers hebben drie onderzoeken gedaan. In de eerste studie hebben ze studiegenoten foto’s laten zien met mensen die gewone, alledaagse activiteiten deden. De meeste deelnemers waren zich niet eens bewust van de aanwezigheid van het merk. Hoe meer foto’s met Dasani zij zagen, hoe sneller zij uit een lijst van merken kozen voor Dasani.
In het volgende onderzoek kregen de deelnemers dezelfde foto’s te zien, maar werden ze tegelijkertijd afgeleid door muziek en flitsen van het Dasani-logo. De onderzoekers ontdekten dat deze blootstellingen een neerwaartse beweging had. Door de blootstelling aan de muziek en het logo waren de deelnemers minder geneigd om voor Dasani te kiezen.
In een laatste studie kozen de deelnemers sneller voor Dasani nadat ze foto’s van mensen met een pet met het logo van hun universiteit. Bij deze universiteit zit Dasani dichtbij. De deelnemers die foto’s met petten van andere universiteit hadden gezien kozen minder snel voor Dasani.
De onderzoekers denken dat consument zelf de markt onderzoeken. Ze registreren informatie op basis van de frequentie dat ze het merk hebben gezien. Hierdoor maken ze hun eigen merkkeuze, concluderen de onderzoekers.