Wilt u weten hoe u het beste kunt besparen? Lees de budgettips voor de dagelijkse boodschappen, een goedkoper feestje en meer.
Maak uw eigen jas
Joke Roenhorst-Jansen: Ik koop een goedkope, eenvoudige jas. Daarna ga ik in een tweedehandswinkel op zoek naar een (desnoods oerlelijke) jas met bijvoorbeeld een mooie bontkraag. Thuis haal ik de mooie kraag van de jas en zet de kraag vast op de eenvoudige jas. Nu lijkt de eenvoudige jas mooi en chic. Dit kun je ook doen met mooie knopen op een lelijke tweedehands blouse. zet de mooie knopen gewoon op een andere blouse van thuis.
Online winkelen
Maarten Muller: Gaat u online winkelen? Bestel dan niet direct bij de eerste de beste aanbieder van een product. Zoek bijvoorbeeld met Google op het productnummer. Vooral bij grote bedragen kan er veel verschil inzitten.
Tubes leegmaken
Tubes van crèmes en tandpasta zijn vaak moeilijk leeg te maken. Knip de tubes door, zodat u beter bij het laatste beetje kunt. Vaak zit er meer in dan u denkt.
Hergebruik deodorant roller
Mevrouw Meijer-Boon: Als mijn deodorant roller leeg is, maak ik hem goed schoon en vul hem daarna met bijvoorbeeld bodymilk. Rollen maar!
Goedkoop scheren
Louis van Brakel: Laat de dure schuimzepen voor het scheren liggen en gebruik bijvoorbeeld gewone babyzeep. Het schuimt erg goed en u krijgt er een zachte en frisse huid voor terug. Voor nog geen euro kunt u zich een maand scheren.
Zuinig met vaatwastabletten
Jacky Willemsen: Vaatwastabletten (zonder bolletje) kunt u door midden breken. Stop de helft van de tablet in de vaatwasser en de vaat wordt net zo schoon. Hierdoor doet u twee keer zo lang met een doos vaatwastabletten.
Bezuinigen door bezoekjes
Piet Geerts: Om energie te besparen kunt u met een buurtgenoot, kennis of familie (op loopafstand) afspreken, afwisselend bij u of bij de ander. Een huis vol mensen, veel warmte en de eigen verwarming hoeft hierdoor minder te branden.
Stroom van tv
Oliver Talens: Tv's verbruiken veel stroom, ook als ze uit staan. Het is ook niet altijd makkelijk om de stekker uit het stopcontact te halen, omdat draadjes en stekkers vaak netjes zijn weggewerkt. Mijn tip is om een lichtknop te maken op het snoer. Zo kunt u altijd makkelijk de stroom helemaal uitschakelen.
Stofzuiger als kachel
Geert Hahn: Bij het stofzuigen komt er veel warmte vrij. Om energie te besparen is het verstandig om te gaan stofzuigen wanneer het koud is in huis. Door de luchtstroom zal de warmte goed verdeeld worden en voelt het al gauw aangenamer in huis.
Maak uw oude badpak weer nieuw
Nettie Kuijer: Om niet ieder jaar een nieuw badpak te hoeven kopen (is duur), pak ik mijn oude badpakken en een schaar. Vaak zijn de oude badpakken bij de bilstreek versleten. Van het badpak maak ik topjes. Vervolgens hoef ik alleen nog maar een bijpassend zwembroekje te vinden en ik heb een nieuwe trankini!
Ontwerp je eigen kaart
Marielle Stoelinga: Je kunt veel geld besparen op bijvoorbeeld geboorte- en huwelijkskaartjes, door ze zelf te ontwerpen in een tekenprogramma op de computer. Ga met een tekenprogramma (powerpoint, gimp etc) aan de slag, sla het ontwerp op als pdf-bestand en laat het vervolgens door een drukker afdrukken. Bij de geboorte van mijn kinderen kostte het me 50 euro voor 150 kaarten in plaats van een bedrag van 180 tot 300 euro voor 150 kaarten!
Luidspreker krijgt nieuw leven
Myrko Schneider: Veel luidsprekers hebben ophangranden van schuim. Na verloop van tijd heeft dit schuim zijn beste tijd gehad en veel mensen gooien de luidspreker dan weg. Dit is zonde omdat de rand zelf te vervangen is. Deze klus kost wat tijd, maar het geeft de luidspreker weer nieuw leven.
Wisselen van abonnement
Ivar Maessen en Miranda Brangers: Ik shop al jaren tussen abonnementen, samen met mijn ouders. Het ene jaar wij en het andere jaar zij. Het voordeel is dat degene die het abonnement neemt een leuk cadeau krijgt, terwijl de ander een goedkoop abonnement heeft. Wat ook voordelig is, is het opzeggen van de tv-gids. Door deze mededeling aan de tv-gids, krijg je vaak een nieuwe aanbieding en dus een leuk cadeau!
Wc-rol of keukenrol?
Marie-Anne: Keukenrollen zijn snel op en best prijzig. Ik gebruik daarom de ouderwetse, grijze wc-rollen ook in de keuken. Bespaart me aardig wat geld.
Ledlampen
Marijke Vlasveld: Vervang alle lampen door ledlampen. De kosten zijn laag, geen straling, weinig stroomverbruik en de lampen worden niet warm. Muggen, die normaal worden aangetrokken door de warmte van een lamp, blijven buiten.
Energieverbruik besparen
Stefan Ganzeveld: Spreek af met een groepje buren of vrienden om de avond samen door te brengen in één huis. Dit betekent dat in de andere huishoudens, de kachel uit kan 's avonds.
Besparen van vuilniszakken
Magda Helmer: Gebruik de zakjes waar bijvoorbeeld verse groente in heeft gezeten, als vuilniszak. Ook lege melkpakken zijn handig om klein afval in te doen (bijvoorbeeld gebruikte koffiefilters). Zet de met afval gevulde melkpakken rechtop in de container, zodat de container minder vaak schoongemaakt hoeft te worden. Vaak kun je verpakkingen van wc-papier gebruiken als vuilniszak in een kleine prullebak.
Geen water meer verspillen
Karen van de Laar: Als je warm water nodig hebt, duurt het even voor het water warm is. Het water wat je hiermee verspilt, vang ik op in een emmer. Dit water gebruik ik om bijvoorbeeld mijn planten water te geven. Sinds kort heb ik een waterton waar ik het overtollige water in op kan slaan.
Zuinig wassen
Tjitske Jelgerhuis: Wanneer kleding niet echt vuil is, maar ook niet fris meer, spoel het dan op het spoelprogramma in de wasmachine. Dit scheelt al gauw tussen de 70,- en 80,- euro op de energierekening.
Zuinig met energie
Koop bij bijvoorbeeld een bouwmarkt een transparant stevig plastic en hang het voor uw enkel glas. Plak de randen goed dicht met plakband en u heeft het effect van dubbelglas: warmte-isolerend. Als u luxaflex heeft, let dan op hoe deze gedraaid is. Koude lucht valt langs het raam naar beneden, warme lucht stijgt aan de andere kant op. Draai de luxaflex zo dat deze stromen elkaar niet kruisen.
Senseo
Esther Byl: Wist u dat wanneer u het gewone Senseo apparaat uitzet, het nog steeds stroom verbruikt als u de stekker in het stopcontact laat? De gewone Senseo gebruikt 9 Watt. De Senseo Latte gebruikt wel 12 Watt! Dus bent u klaar met uw koffie, trek de stekker uit het stopcontact of zet er een aan/uit schakelaar op, zodat de Senseo helemaal geen stroom meer gebruikt als hij uitstaat.
Tube helemaal opbruiken
Meneer Hazenberg: Elke tube die ik gebruik, tandpasta, gezichtscréme, zalfjes e.d. Kortom alles wat in een tube zit, wordt door mij helemaal opgebruikt. Als ik er niets meer uit kan knijpen dan knip ik het ondereind zo'n 5 cm. af. Dit schuif ik er dan weer omheen om hem weer af te sluiten. Zo kan ik alles maar dan ook alles uit de tube halen.
Gereedschap
Familie van den Heuvel: Koop gereedschap dat je niet vaak nodig hebt (compressor, verticuteermachine, heggeschaar e.d.) samen met de buren of familieleden. Zo deel je het gereedschap en bespaar je behoorlijk wat kosten.
Mobiel op vakantie
Meneer Ouweneel: Als je op vakantie naar het buitenland gaat en je neemt je mobiele telefoon mee, maak hem dan evt. Simlock-vrij en koop in het vakantieland een plaatselijke simkaart, vaak in de supers verkrijgbaar en sms of bel je plaatselijke mobiele nummer even door. Is een stuk goedkoper en je houdt makkelijk de kosten in de hand.
Goedkopere hotelkamer
Meneer Jansen: Bij het boeken van hotelkamers en appartementen altijd onderhandelen over de prijs. U zult zien: er kan altijd wat vanaf. In grote steden over heel Europa zijn dure zakenhotels in het weekend vaak slecht bezet. U kunt hier meestal voor veel minder dan de oorspronlijke prijs een kamer en (heel) goed ontbijt krijgen. Gewoon doen.
Timer op de tv
Mevrouw Haarsma: Op de meeste televisies zit een timer die voorkomt dat hij de hele nacht aan staat omdat u in slaap bent gevallen.
Goedkoper wassen
Mevrouw Quist: De wasmachine en afwasmachine met warm water tappen uit de combi cv-ketel van 40-50 graden. Water verwarmen met gas is goedkoper dan met electriciteit.
Besparend tussendoortje
Mevrouw van der Putten: Een handige tip voor een verantwoord kindertussendoortje. Ik schilde een appeltje en haalde met een appelboor het klokhuis eruit. Vervolgens een touwtje er door heen en dit vastmaken aan, zelf in te vullen, kinderwagen, buggy, pols enz. enz. Als de appel valt, kunnen ze hem vaak zelf oprapen en verder eten. Anders ben je zo door je appelvoorraad heen, want ze laten ze vaak vallen en dat is zonde van zo'n dure appel. Dus touwtje door het gat van het klokhuis, knoopje erin, nog een stukje touw eraan laten (niet te lang ivm verstikkingsgevaar !!) en daarvan het uiteinde vastmaken aan bijvoorbeeld de kinderwagen.
Goedkoop wassen nooit vergeten
Mevrouw Keltjens: Programmeer de wekkerfunctie van je mobiele telefoon. De tijd bij ons is ingesteld op 21.00 uur, want dan is de stroom goedkoper. Zo vergeet ik nooit meer om de wasmachine op de 'goedkopere tijden' aan te zetten.
kosten besparen van gas
Familie Christ: Voor hardgekookte eieren laten veel mensen het ei 5 minuten doorkoken. Maar als je het vuur uitzet en ze in de pan een paar minuten laat staan, dan zijn ze ook hard. Dit bespaart op jaarbasis qua gas en dus in de portemonnee.
Familie Everstijn: Koken op een gasstel met de vlam op de laagste stand en zoveel mogelijk op de kleinste brander (afhankelijk van de omtrek van de pan). Niet alleen bespaar je veel geld uit, maar het voorkomt ook veel warmteverlies langs de pan en het eten zal niet snel aanbranden.
Verfilmde Gouden Tip: Elastiekje als deurdranger
Mevrouw Profily uit Zoetermeer laat zien hoe de kat altijd zelf naar binnen en buiten kan gaan met een elastiekje als deurdranger.
Bekijk deze tip.
Verfilmde Gouden Tip: Voordelig trouwen
Leonie laat zien hoe je kunt bezuinigen op je trouwjurk door een rondje te shoppen op het internet.
Bekijk deze tip.
Verfilmde Gouden Tip: Boiler
Meneer Huizinga uit Westeremden showt het hergebruiken van een boiler.
Bekijk deze tip
.
Verfilmde Gouden Tip: Laatste restje lippenstift
Visagiste Tamara Ferchichi laat zien hoe je ook het laatste restje lippenstift kunt gebruiken. Bovendien heeft u op die manier voortaan alle kleurtjes bij de hand.
Bekijk deze tip
.
Op vakantie voicemail uit
Leon: Als je in het buitenland bent, zet dan je voicemail uit. Een voicemail die wordt ingesproken kost geld, het beluisteren kost geld en het (vaak) terugbellen kost geld. Wanneer je geen voicemail hebt, krijg je een gemiste oproep en kun je terugbellen. Hier betaal je nog maar 1 keer voor.
Zelfgemaakt schoonmaakmiddel
Wim: Neem een lege spuitfles en doe daar een beetje ammonia en een druppel afwasmiddel in. Vul de fles met water en je hebt een prima schoonmaakmiddel. Veel goedkoper dan middelen uit bijvoorbeeld de supermarkt.
Banden voor scootmobiel
Rob van Ooijen: Als je op zoek bent naar nieuwe banden voor een scootmobiel, kijk dan eens op Belgische sites. De prijzen verschillen soms enorm!
Goedkoop feestje
Sita Pol: Vraag op een feestje geen kadootjes maar iets (zelfgemaakts) mee te brengen, zoals hartige taart, hapjes, salade etc. wat je maar wilt. Zelf zorgen voor schaaltjes, vorkjes, servetjes en natuurlijk de drankjes. Het scheelt al snel de helft (aan geld en voorbereidingstijd). Simpel toch?
Uitnodiging geen duurkoop
Meneer Smith: Voor bruiloften, geboortes en andere feestelijke aankondigingen en uitnodigingen wordt vaak duur drukwerk besteld. Met de huidige kwaliteit printers en software is het vaak voordeliger om zelf op pc of laptop de kaart te maken en met wat stevig (eventueel gekleurd) papier in de printer doet het resultaat bijna niet voor echt drukwerk onder.
Goedkope feestmaaltijd
Mevrouw Mulder: Voor visite of feestelijke gelegenheden als een verjaardag pakken wijn kopen en gekoeld in karaffen serveren. Doe dit ook met kraanwater. Bak zelf weer eens een cake of appeltaart en klop zelf de slagroom. Dat scheelt aardig wat geld. Maak daarnaast een grote pan eigengemaakt soep, stokbrood en eigengemaakte kruidenboter.
Speciaal borduursel
Esther: Regelmatig laat ik voor bijzondere gelegenheden iets borduren, bijvoorbeeld een badlaken met een naam erop. Geeft een persoonlijk tintje als cadeau en is af te stemmen op de kleur van bijvoorbeeld de badkamer. Kan aangevuld worden met geboorte- of trouwdatum e.d. Kan ook gedaan worden met t-shirts, tafellakens, kussenhoezen en keukenschorten.
Een belevenis als cadeau
Mevrouw Denes: Geef 'belevings-cadeau's'. Deze zijn meestal milieuvriendelijk, je huis raakt er niet vol van, je onthoudt ze en de gever kan vaak meegenieten. Je kunt bijvoorbeeld samen een uizending bijwonen in Hilversum (wel met de trein heen voor het milieu), een strandwandeling doen en dat als een verrassing aanbieden (dat gebakken visje op het strand maakt het cadeau helemaal af), geef een buikdansles cadeau (erg leuk voor de mannen) of je kunt iemand hulp bieden zoals het helpen uitmesten van een zolder, box of schuur.
Tweedehands feestkleding
Mevrouw Blanken: Koop feestkleding in een tweedehands zaak. Dat druk behoorlijk de kosten. Denk ook bijvoorbeeld aan een trouwjurk, wat qua kosten al snel in de papieren loopt.
Leuk aandenken
Familie van Gestel: Wij waren 25 jaar getrouwd en 's avonds toen de mensen weg gingen kregen ze een aandenken van ons. Dat was een plastic kippenpootje met een kaartje er aan met de tekst; 'bedankt dat u ons vanavond een poot heeft uitgetrokken'. We kregen er veel leuke reacties op.
Scrapboek voor bruidspaar
Mevrouw Hartmans: Ik heb voor de bruiloft van mijn broer een fotoalbum in scrapvorm gemaakt, met daarin de levensloop van de bruid en bruidegom. Hierin stonden foto's en persoonlijke verhalen of gedichten bij van de familie en vrienden. Het album ging op de bruiloft van hand tot hand en zorgde voor veel plezier. De bruid en bruidegom waren er heel blij mee.
Cadeau uit de derde wereld
Meneer Gruijters: Voor een origineel en leuk cadeau ga ik vaak naar een derdewereldwinkel. De prijzen zijn vaak schappelijk waar de originele producenten zelf de winst van terugzien (denk aan arme boeren in derde wereldlanden).
Verfilmde Gouden Tip: Er feestelijk uitzien
Annelies de la Parre uit Aerdenhout laat zien hoe je er feestelijk uit kunt zien met decoratieve bloemen in het haar.
Bekijk deze tip
J. Meys: verpakkingen van producten in de supermarkt zijn vaak niet leesbaar. In Zwitserland zag ik dat winkelwagentjes standaard een vergrootglas hadden en dit was erg handig. Mijn tip is dat er in Nederland ook standaard vergrootglazen bij het winkelwagentje aanwezig zijn.
Met rugzakje in de supermarkt
Mari-Anne van Oortmerssen: Om niet te veel te kopen in de supermarkt ga ik altijd lopen met een rugzakje boodschappen doen. Zo kom ik niet in de verleiding veel koopjes mee te nemen of zware dingen. Niet alleen bespaart dit geld en onnodige voorraden, ook is deze extra lichaamsbeweiging goed voor me en bespaar ik benzinekosten uit.
Goedkope prijsvechters
Toos van de Heuvel: Ik doe altijd boodschappen bij de Aldi of de Lidl. Hun producten zijn net zo goed van kwaliteit als de A-merken in de duurdere supermarkten. Alleen die van een prijsvechter zijn stukken goedkoper.
Aanbiedingen in de folder
Annie Janssen: Het kost misschien wat meer tijd, maar dan heb je ook wat. Ik kijk bij alle winkels wat er op dat moment in de aanbieding is. Via folders of de nieuwsbrief via internet speur ik naar de goedkoopste aanbiedingen.
Aanbieding op voorraad
Ruud Tromp: Ik koop van een aanbieding meestal een voorraad van vijf tot tien stuks. Vooral verzorgingsproducten zoals deodorant of zeep, maar ook wasmiddel, toiletpapier en koffie. Zo hoef ik nooit meer de volle mep te betalen.
Nooit winkelen met een lege maag
Merlijn de Waard: Het klinkt misschien gek, maar ik winkel nooit met een lege maag. Anders kom ik altijd met meer boodschappen thuis, dan aanvankelijk de bedoeling was. En voornamelijk lekkere dingen, die ik eigenlijk niet nodig heb.
Winkelen met boodschappenbriefje
Joan Wesselink: Ik maak van tevoren altijd een boodschappenbriefje waar ik nooit van afwijk tijdens het boodschappen doen. Ik heb gemerkt dat ik dan stukken goedkoper uit ben, als ik van tevoren weet wat ik moet halen.
Prijsverschillen in verschillende winkels
Frieda Klomp: In verschillende winkels proberen de prijsverschillen van bepaalde producten in de gaten te houden. Het is misschien lastig, maar na een paar keer opletten, weet je een beetje bij welke winkel welk product goedkoper is. Dat scheelt je dan weer een paar euro's, wat aardig oploopt in loop van de tijd.
Maandelijkse boodschappen
Esther Bakker: Ik haal alle grote boodschappen een keer in de maand. Dingen zoals boter, suiker, meel en rijst probeer ik dan in de aanbieding te kopen.
Aan het einde van de dag
Johan Blekemolen: Ik haal een keer in de week alle groente en fruit aan het einde van de dag op de markt. Dan zijn de prijzen vaak een stuk goedkoper als de marktkooplui het niet meer kunnen verkopen.
Houdbaarheidsdata vlees
Thea van Doorn: Ik haal vlees altijd als de houdbaarheidsdata bijna verlopen zijn. Dan prijzen supermarkten het vlees dan vaak af. Dat kan je vaak al de helft van de prijs schelen.
Geen chips en luxe
Leo Verkuyl: Ik probeer echt te bezuinigen op luxe artikelen en dure producten. Zo laat ik duur fruit aan me voorbij gaan en koop ik minder chips, snoep en andere lekkernijen. Zo haal ik ook geen dure kant-en-klare maaltijden in huis en kook ik zelf. Geen kant-en-klare hamburgers, maar die maak ik zelf van gehakt in de aanbieding. En het is dan ook veel lekkerder.
Toko ipv supermarkt
Lydia Fraaije: Mocht je willen besparen op je boodschappen, ga dan naar een toko. Dit is een verzamelnaam voor een supermarkt met buitenlandse producten. Vaak zijn de producten een stuk goedkoper dan in een doorsnee supermarkt.